Hundediarre i Nordsjælland kan smitte mennesker og dyr

06-04-2018 14:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bor man i den nordlige del af Sjælland er der risiko for, at ens hund får en slem omgang diarre. Dårligdommen smitter ikke kun hunde. Mennesker kan også blive ramt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En epidemi har spredt sig rundt i det nordsjællandske. Dyrelægehuset i Holte og Nærum Dyreklinik skrev i sidste uge et opslag på Facebook, der ligesom epidemien har spredt sig vidt omkring.

Efter kommentarerne at dømme er problemet stadig stort i området, da flere skriver, at deres hund er ramt.

Epidemien er en Smitsom diarre-epidemi. Årsagen til diarréen en lille encellet parasit kaldet Giardia, som kan leve i tarmen hos mennesker og dyr. 

Symptomer er mild til alvorlig diarre og kan være ildelugtende, gullig og med til blandet blod. 
Nogle patienter kaster også op. Parasitten er ekstremt smitsom og det er derfor meget vigtig at være opmærksom på afføringen og få hunden undersøgt, hvis den får Giardia-lignende symptomer. 
Når en hund bliver udsat for smitte, f.eks. via afføring, en kontaminer vandskål, tæpper, legetøj mm. vil der typisk gå 8 dage inden symptomerne sætter ind.

Visser typer af Giardia kan optræde som en zoonose, det vil sige at mennesker kan blive smittet af deres kæledyr. Dyrlægen kan ved hjælp af nogle afføringsprøver kunne stille diagnosen og iværksætte den korrekte behandling. 
Under og efter behandlingen er det bidende nødvendigt med daglig rengøring og god hygiejne for at undgå at hunden bliver smittet igen.

Ifølge Netdyredoktor er der ingen lægemidler, der er registreret til behandling af Giardia hos dyr, og der er heller ikke nogen lægemidler, der er bevist at være 100 % effektive.

Oftest bruges Fenbendazol 1 x dagligt i 5 dage og kuren gentages efter 14 dage.
Metronidazol kan også bruges, men har vist sig at være mindre effektiv end Fenbendazol til behandling af Giardia hos hunde, og metronidazol kan give en del bivirkninger iform af nedsat appetit, opkast og ændret adfærd.

Der er ingen vaccine til forebyggelse af Giardia i Danmark.

Giardia cyster udskilles i afføringen, og overføres ved at et dyr eller menneske kommer til at indtage Giardia cyster i f.eks. fæcesforurenet vand eller et forurenet miljø. Giardia kan overleve i miljøet i flere måneder, specielt under fugtige og kølige forhold.

Ifølge Hundehelse.no er Giardia ikke farlig for raske hunde.

Læs også

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Giardia i Svendborg

18-02-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt

 

Norge: Hverken Giardia eller parvovirus

14-09-2019 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Myndighederne i Norge kan nu udelukke flere årsager til sygdommene. Derudover har den norske kennel klub valgt at refundere 75 procent af tilmeldingsgebyret til weekendens aflyste udstilling

Flueæg i hundesår

14-08-2013 11:55, af Tine Luther
I sensommeren og efteråret er der risiko for, at fluerne lægger æg i hundes sår og sårvæske. Æggene kan også lægges, hvis hunden har rester af diarre omkring endetarmsåbningen. Snylterne er ikke helt ufarlige for hunden.

Giardia hos Kennel Dittmer ved Ulstrup

04-03-2023 09:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har fulgt sagen med Kennel Dittmer, som har floreret på nettet den sidste tid. Nu er der nyt

Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

Giardia er ikke et lokalt problem

26-03-2021 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vores læser Vivian Jespersen fortæller, at hun flere gange hører folk sige, at Giardia ikke er et problem i deres område. Men Giardia findes overalt

 

Flere tilfælde af Giardia på Vesterbro og Frederiksberg

02-02-2022 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag på Facebook advarer Centrum Dyreklinik om, at de har mange patienter med Giardia for tiden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse