Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Dyrlæge Anette Spohr fortæller her, hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du skal undgå, at din hund får dårlig mave

  • Undgå fællesvand i hundeparker, medbring altid din egen vandskål og undgå at dele med andre hunde
  • Saml altid din hunds efterladenskaber op - også når der er fri leg i hundeparker
  • Undgå at opsøge syge hunde – hvis du ved, at f.eks. din nabo hund er syg, så undlad kontakt
  • Vær opmærksom på om din hund indtager noget, den ikke plejer
  • Ser du din hund spise et kadaver eller en rådden fugl på jeres gåtur, så stop den

 

Hvis skaden er sket
Hvordan vurderer du, at din hund bare er lidt klatøjet, og hvornår skal du skynde dig til dyrlæge?

– Der er stor forskel på, hvor hurtigt hundeejerne vælger at lade deres dyr blive tilset af en dyrlæge. Nogen kommer ved den mindste bekymring, mens andre næsten venter lidt for længe. Min tommelfingerregel er at tænke på, hvornår du selv ville gå til lægen? Ville du bestille tid første gang, du går på toilettet med løs mave? spørger Anette Spohr. Hendes råd er at tage hunden til dyrlæge akut, hvis hunden:

  • har forhøjet temperatur
  • bliver tiltagende sløv og nedstemt
  • holder op med at drikke og spise
  • kaster op mange gange på den dag
  • har voldsom diarre med store mængder friskt blod
  • har diarré, der forsætter uden bedring.

Hun understreger, at en hund, der kaster op, har diarré og feber, bør tilses.

– Hvis hunden ellers er frisk og rørig, må den godt have lind mave i 4-5 dage i træk. Og hvis den kaster op få gang på en dag men eller spiser så er den også okay. Hvis den derimod kaster op ti gange i træk, og hverken spiser eller drikker, så skal den til dyrlæge . Hvis hundens almentilstand går støt ned ad bakke, kan to dage være for lang tid, forklarer hun.

– Det bliver hurtigt kritisk, når tabet af væske er større end det, hunden kan holde i sig, forklarer hun.

Hvis du er i tvivl ring altid til dyrlægen og få råd omkring tilstanden.

 

Sådan får du din hunds mave på ret køl
Hvis din hund har pådraget sig en diarré, anbefaler Anette Spohr:

– I gamle dage anbefalede dyrlægerne altid, at man ikke skulle fodre hunden i et døgns tid. Det er vi holdt op med at anbefale, for undersøgelser viser, at blot en smule næring holder tarmen i gang, og at det har en positiv effekt, hvis blot en smule af maden bliver i hundens system, forklarer Anette Spohr, der i øvrigt anbefaler:

Hunden skal altid have adgang til friskt vand, men skal helst drikke lidt men oftere frem for meget på en gang, hvis den kaster op.

Giv hunden hyppige små portioner skånekost på dåse. Det anbefaler jeg, fordi skånekostens bestanddele er nøje udregnet ud fra, hvad dyret har brug for i den givne situation og har en høj optagelighed samt indeholder mere væske end tørkost.

Suppler gerne med støttebehandling med præ- og probiotika og elektrolytvæske; det er der mange der bruger til de patienter, der ikke er behandlingskrævende.

Hvornår er blod et problem?
– Frisk blod i afføring i små mængder er ikke nødvendigvis et problem, forklarer Anette Spohr.

– Hvis hundens fæces ellers ser normal ud, men blot har enkelte blodstriber i sig, kan det blot skyldes en lille rift i tarmen, og det er sædvanligvis ukompliceret. Men bliver det ved i ugevis, bør man få hunden tilset, forklarer hun.

– Hvis hundens opkastninger derimod ligner kaffegrums, eller hvis der i afføringen ses klumper af blod, grynet sort eller tjærefarvet afføring skal man ringe til dyrlægen med det samme – det kan potentielt være et blødende mavesår eller blødende tarm, understreger hun.

– Ved opkast mange gange på en dag kan hunden springe et lille blodkar, som viser sig som småstriber blodstænk i opkastet. Dette kan fortage sig, men hvis det er store mængder, er det vigtigt at opsøge dyrlægen.

Læs også

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Sne kan give din hund dårlig mave

04-01-2025 08:22, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.

Derfor spiser hunden græs?

06-04-2023 08:18, af Astrid Gerd Holtet

Snart vokser græsset frem med en vældig fart, og mange hunde kaster sig over de grønne strå. Hunde spiser græs af flere forskellige årsager, og ofte er det ganske problemfrit

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse