Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Copyright Ridehesten.com
Lige nu begynder hugormene at vågne fra vinterhi og ligger langsomme og sløve hen. Hvert forår bliver hunde bidt af hugorme - de fleste hunde overlever, men mange får brug for langvarig dyrlægebehandling. Derfor opfordres hundeejerne til at være ekstra opmærksomme, når de bevæger sig ud i naturen. Foto: AdobeStock

Et sikkert forårstegn er her: Hugormene er vågnet fra deres vinterhi.

– Hvert år bliver flere hunde bidt af hugorme, ikke kun her i Danmark, men særligt i Sverige. Når danskerne tager på påsketur til de svenske skove, kan det resultere i skadesanmeldelser hos os allerede i de første spæde forårsmåneder, siger Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:

– I de fleste tilfælde overlever hunden, men ofte kræver det langvarig dyrlægebehandling - og desværre er der hvert år hunde, der dør efter et hugormebid. Derfor opfordrer vi lige nu hundeejere til at være ekstra opmærksomme på, hvor deres hunde bevæger sig i naturen og udvise en ekstra årvågenhed, hvis turen går ud over landet grænser, hvor mødet med hugorme sker oftere.

Søvnige slanger

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men den ynder at holde til ved stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er en ganske lille slange, højst en meter lang, oftest mindre. Den findes i både grå- og brunlige nuancer og kan genkendes på dens zig-zag-lignende mønster. Nogle af hugorme-hunnerne er dog næsten helt sorte og kan derfor forveksles med den ufarlige snog – dog har snogen næsten altid to gule pletter i nakken.

Lotte Evers forklarer, at fordi hugormen falder godt i med omgivelserne, er den ikke altid så nem at spotte for menneskeøjne, men hunden snuser sig med lethed frem til den.

– Hugormene stadig er sløve ovenpå deres vinterhi, og derfor når de ikke altid at flygte i tide, når de hører os – eller hunden - komme. Og mens en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide, så vær opmærksom på, at risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har ”bagt den vågen”, siger Lotte Evers.

Giftige konsekvenser

– Når hugormen bider, injicerer den nogenlunde den samme mængde gift – ca. 30 mg – uanset størrelsen på det dyr, den bider. Derfor vil hvalpe og mindre hunde rammes hårdere ved bid fra en hugorm. I nogle tilfælde fører biddet kun til en smertefuld hævelse, mens det i andre tilfælde fører til skader på hundens indre organer, som lever- og nyrer, og i værste tilfælde hjerteanfald eller anæmi, siger Lotte Evers og forklarer, at når en hund bliver bidt, vil den ikke mærke smerte fra giften med det samme.

– Det er ofte først nogle timer efter biddet, at symptomerne begynder at vise sig. Selve biddet viser sig som to små huller ved siden af hinanden, men det kan være svært at se under pelsen, og fordi symptomerne først viser sig lidt tid efter, kan det være svært for hundeejerne at gennemskue, at der er tale om et hugormebid, hvis ikke de rent faktisk ser hugormen bide sig fast, siger Lotte Evers.

Hun forklarer, at hugormen typisk bider i hundens snude, poter eller forben:

– Den farligste situation er hugormebid i ekstremiteter som ben eller poter: Hvis hunden efterfølgende går på benet, vil musklerne trække sig sammen, og det medvirker til at sprede giften til resten af kroppen. Så hvis du ser din hund blive bidt, bør du i videst muligt omfang sikre, at det holder sig i ro. Er du ude at lufte hund, så bær den hjem eller retur til bilen – er hunden for tung, så bliv på stedet, hold hunden i ro og tilkald hjælp, så du og din hund kan blive hentet i bil.

Fakta
Hugormebiddets huskeregler

1. Hævelse i snude og pote/forben og en sløv/dvask hund er typiske symptomer på hugormebid.

2. For at undgå at giften spreder sig i hundens krop, bør du bære din hund hjem eller tilbage til bilen.

3. Hold hunden i ro og lad den hvile.

4. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så din hund kan komme i behandling. Dyrlægen vil oftest give hunden noget smertestillende og nogle tilfælde en modgift.

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Varmen er på vej: Disse farer for dit kæledyr skal du være ekstra opmærksom på

19-05-2022 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange ser netop nu frem til lunere forårs- og sommertemperaturer, men det snarlige vejrskifte betyder desværre også, at der venter en række farer for vores firbenede venner. I forårs- og sommermånederne skal hunde- og katteejere nemlig være ekstra opmærksomme på flåter, forårsblomster og hugorme, lyder det fra chefdyrlæge

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

BLOG: Nem hjælp til køresyge hunde

29-03-2021 15:49, af Vivian Birlie

Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg

Er din hund sur på dig

11-05-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan en hund egentlig være sur på sin ejer i længere tid og hævne sig over en manglende gåtur eller for få godbidder. Nej, mener amerikaner. Hvad tror du?

Jaloux på kunstig hund

30-07-2014 13:29, af Tine Luther
Siden Darwin i 1871 i ”Menneskets afstamning og Parringsvalget” skrev, at hunde kan være jaloux, har forskere debatteret, hvorvidt hunde rent faktiske kan føle jalousi. Nu har amerikanske forskere kigget nærmere på emnet.

Hundeejer blev truet med oversavet jagtgevær

12-01-2011 11:09, af Anne Kristine Tollestrup
Da en hundeejer i Odense skældte sin hund ud for at have tisset inden for, blev han truet.

Norwegian forbyder kortnæsede hunde på fly

30-05-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På grund af dyrets sikkerhed, er det ikke muligt at tage sin hund med på et fly fra Norwegian, hvis hunden hører til de kortnæsede racer

Er din hund bange

09-03-2020 12:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie viser, at 72 procent af alle hunde er bange for et eller andet. Fyrværkeri er det, flest hunde er bange for ifølge undersøgelsen

Skænderi om løs hund

28-11-2013 14:19, af Tine Luther
Et skænderi mellem en hundeejer og en rytter endte voldeligt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.