Det er velkendt at hvalpen påvirkes meget af sine omgivelser i den første del af livet. De første uger og måneder er hvalpen særligt følsom overfør nye indtryk, og gode eller dårlige oplevelser i denne tid kan tages med ind i voksenlivet, og have betydning for hundens måde at gå til verden på, når den bliver voksen.
Nyt studie ser på betydningen af opdrætstype
Nyt stort polsk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Applied Animal Behavior Science, har undersøgt betydningen af hvor hvalpene lever de første otte uger af deres liv, og sammenlignet den adfærdsmæssige udvikling hos hvalpe fra stueopdræt og hvalpe opvokset i udendørs hundekennel med mindre menneskelig kontakt.
Studiet undersøgte i alt 264 hvalpe fordelt på 44 kuld fra 21 forskellige opdrættere. Heraf var 160 opdrættet indendørs, mens 104 var opdrættet udenfor. Der var en nogenlunde ligelig fordeling af hanhunde og tæver blandt hvalpene.
Forskerne brugte en standardiseret test til at undersøge hvalpenes temperament ved syv eller otte ugers alderen.
Hvalpe fra stueopdræt havde mindre frygtbaseret adfærd
Forskerne sammenlignede temperamentet hos hvalpene fra stueopdræt og udendørs opdræt, og fandt en væsentlig forskel. Hvalpene der havde levet udenfor med en mere begrænset adgang til mennesker, havde blandt andet en højere tendens til frygtrelateret aggression, og de havde sværere ved at håndtere nye oplevelser.
Varieret beriget miljø hjælper hvalpene
Forskerne bag studiet peger på, at deres resultater understreger vigtigheden af hvalpens omgivelser i de første sensitive uger. De mener at have vist, at stueopdræt kan hjælpe til at gøre hvalpene modige, selvsikre og mindre aggressive, og at denne opdrætstype gør hvalpene bedre rustet til deres nye liv i selskab med mennesker.
KILDE:
Majecka et al. Behavioural outcomes of housing for domestic dog puppies (Canis lupus familiaris). Applied Animal Behavior, november 2019
I hundeskoven kan din hund slippe hverdagens snor, bruge kroppen og møde andre hunde – alt sammen i naturens grønne rammer. Men hvad er det egentlig, der gør hundeskoven så fantastisk for både hund og ejer? Og hvordan få du det bedste ud af jeres næste tur?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dyreværnet fortæller, at de to serbiske hvalpe nu er endeligt reddet
Når tæven danner mælk kan hun udvikle en smertefuld mælkekirtelbetændelse – og det kan gøre det svært for hvalpene at få mælk nok
Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.
Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på?
Dansk Kennel Klub har lanceret en ny mulighed for hundeejere og opdrættere, der ønsker at registrere sundhedsresultater, som ikke er omfattet af officielle avlskrav og -anbefalinger. Funktionen “Anden sundhed” giver bedre overblik og lettere adgang til hundes sundhedsdata.
Hvordan har de hvalpe, der hentes til Danmark fra hvalpefabrikker i udlandet, det, inden de kommer her til landet. Det har Dyreværnet sat sig for at undersøge i en stærk dokumentarserie
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.