Hunde har ikke en naturlig frygt for giftige slanger

29-04-2018 07:48, af Astrid Gerd Holtet

Hugormesæsonen er ved at være over os, og hvert år oplever flere danske hundeejere at deres hunde kommer i nærkontakt med de giftige slanger. Et nyt amerikansk studie peger på, at en af en af årsagerne hertil kan være, at hundene ikke har en naturlig frygt for slangerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En af grundene til uheldene skyldes hugormens biologi. Slangen er det, der kaldes vekselvarm, hvilket betyder, at den ikke kan regulere sin egen kropstemperatur, men afhænger af varmen fra omgivelserne – og bliver der for koldt, har den ikke kræfter nok, til at bevæge sig. Møder hundene derfor en slange på en halvkold forårsdag, eller en tidlig morgen inden solens stråler rigtig har fået kraft, kan slangen have svært ved at flygte – og når den ikke kan komme væk, så bliver forsvar dens eneste mulighed.

Det er dog ikke nødvendigvis den eneste forklaring på at hunde relativt ofte kommer i klammerier med hugorme. Et nyt amerikansk studie har nemlig vist, at hunde ikke virker til at have en naturlig frygt for giftige slanger – tvært imod, så udløser duften af dem en undersøgende og nysgerrig adfærd, der får hundene til at opsøge de farlige krybdyr.

Forskerne bag studiet stillede en række hunde over for duften af en giftslange, mens de registrerede, og efterfølgende analyserede, hundenes adfærd. Det de så hos hundene var, at de ivrigt opsøgte duften – uden at vise nogle tegn på frygt.

Forskerne mener, at deres resultater viser, at hunde ikke har en medfødt frygt fra giftige slanger, der kan beskytte dem mod at blive bidt, og at det kan være med til at forklare nogle af de mange slangebid, der ses hos hunde, som kommer i nærheden af giftslanger. Dermed peger det amerikanske studie altså på endnu en god grund til, at danske hundeejere skal være forsigtige, når de bevæger sig i områder med mange hugorme sammen med deres hund.

 

KILDE:

Mulholland et al. The nose may not know: Dogs’ reactions to rattlesnake odours. Applied Animal Behaviour Science, 6 April 2018

Læs også

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Foråret betyder glæder og farer for din hund

02-03-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Forskning: Min hund forstår mig

05-12-2019 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et nyt studie viser, at hunde kan kende forskel på ord, der næsten lyder ens, skriver New Scientist

Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Hund redder hunde

08-05-2014 10:46, af Tine Luther
To hunde, der drev rundt i en kano, blev slæbt i land af en anden hund.

Healing af hunde

17-11-2023 09:02, af Anne Cecilie Sohl

Under årets største udstilling i Herning var der stande i alle afskygninger. Mange af dem tilbød behandlinger til din hund, så som kiropraktik, massage, osteopati eller kranio sakral terapi. 

Projekt 100 hunde i Rødovre

07-06-2020 13:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Rødovre Centrum kan man i disse dage opleve et sandt mekka af hundefotos, som skal øge kendskabet til de forskellige racer og hjælpe til færre aflivninger af raske hunde i Danmark

Sikker sejlads med hunden

06-05-2014 09:18, af Tine Luther
De fleste hunde kan lide at sejle, især hvis de har sejlet, siden de var hvalpe. Alligevel kan man som hundeejer gøre meget for at skabe et sikkert miljø for sin hund om bord på sin båd, så hunden også lærer at værtsætte sejlads.

Hunde og allergi

26-12-2011 08:00, af Tine Luther
Undersøgelser tyder på, at hunde modvirker allergi hos børn.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse