En af grundene til uheldene skyldes hugormens biologi. Slangen er det, der kaldes vekselvarm, hvilket betyder, at den ikke kan regulere sin egen kropstemperatur, men afhænger af varmen fra omgivelserne – og bliver der for koldt, har den ikke kræfter nok, til at bevæge sig. Møder hundene derfor en slange på en halvkold forårsdag, eller en tidlig morgen inden solens stråler rigtig har fået kraft, kan slangen have svært ved at flygte – og når den ikke kan komme væk, så bliver forsvar dens eneste mulighed.
Det er dog ikke nødvendigvis den eneste forklaring på at hunde relativt ofte kommer i klammerier med hugorme. Et nyt amerikansk studie har nemlig vist, at hunde ikke virker til at have en naturlig frygt for giftige slanger – tvært imod, så udløser duften af dem en undersøgende og nysgerrig adfærd, der får hundene til at opsøge de farlige krybdyr.
Forskerne bag studiet stillede en række hunde over for duften af en giftslange, mens de registrerede, og efterfølgende analyserede, hundenes adfærd. Det de så hos hundene var, at de ivrigt opsøgte duften – uden at vise nogle tegn på frygt.
Forskerne mener, at deres resultater viser, at hunde ikke har en medfødt frygt fra giftige slanger, der kan beskytte dem mod at blive bidt, og at det kan være med til at forklare nogle af de mange slangebid, der ses hos hunde, som kommer i nærheden af giftslanger. Dermed peger det amerikanske studie altså på endnu en god grund til, at danske hundeejere skal være forsigtige, når de bevæger sig i områder med mange hugorme sammen med deres hund.
KILDE:
Mulholland et al. The nose may not know: Dogs’ reactions to rattlesnake odours. Applied Animal Behaviour Science, 6 April 2018
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med
I løbet af 2020 blev mere end 67.000 nye hunde registreret i Danmark, hvilket er det største antal nyregistreringer i over 10 år. Hos AniCura, der er en af Europas største grupper af dyrehospitaler, forventer man, at lige så mange danskere vil anskaffe sig en hund i 2021, og derfor har AniCura lanceret en ny digital tjeneste, der skal klæde nye ejere på til tilværelsen med hund
Så er der flere dejlige stemningsbilleder fra DKK's internationale udstilling på Bornholm.
Førstehjælp til hunde får muligvis ikke ret mange genkendende klokker til at ringe. Ikke desto minde er det dog vigtigt at kunne førstehjælp som hundeejer, så man er forberedt bedst muligt, hvis en ulykke indtræffer
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.