Hunde bedre til at fange vores opmærksomhed end katte

27-07-2022 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Studie viser, at hundes forsøg på at fange vi menneskers opmærksomhed fungerer bedre end kattens

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere er også katteejere, men derfor kan det alligevel føles sådan helt rart, når et studie konkluderer, at hunden er bedre end katten til et eller andet.

Derfor var det også med stor fornøjelse, vi læste en undersøgelse fra blandt andre professor  Christine Parsons fra Aarhus Universitet, der viser endnu et punkt, hvor hundene giver kattene bagpote.

Det viser sig nemlig, at hundens pibelyde er meget bedre til at fange menneskets opmærksomhed end kattenes stille miaven.

Studiet viste, at hundens piben lød mere sørgelig end kattens miav. 500 yngre mennesker deltog i studiet, og det viste sig, at både hundeejere og mennesker uden hund fandt hundens klynk mere sørgelig end kattens. Det modsatte gjorde sig udelukkende gældende hos fok, der kun havde kat.

Nogle kategoriserede endda hundenes klynken som værende lige så trist som en grædende baby.

– Resultaterne antyder, at hunde er mere effektive end katte, når det gælder om at klage sin nød til mennesker, siger Christine Parsons til Medical Xpress.

Forklaringen kan ifølge Christine Parsons og hendes kolleger findes i de to dyrs forskellige natur.

– Hunde er fuldstændigt afhængige af, at mennesker reagerer på deres lyde for at få den pleje og mad, som de har brug for, mens katte er mindre afhængige af mennesker, siger hun.

Læs også

Dyreværnet overtager hunde- og kattepension i Kolding

05-03-2025 08:27, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreværnet har netop købt Søndergaard Hunde- og Kattepension i Kolding, som fremover skal drives som internat for hunde, katte og smådyr samt pension for hunde, præcis som Dyreværnets internat og pension i Rødovre. 

Frivillige skaber tryghed og omsorg for dyrene på internatet

24-02-2025 11:38, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus spiller de frivillige en vigtig rolle i hverdagen. De hjælper med at skabe en tryg og berigende hverdag for dyrene - både hunde, katte og andre dyr, der har brug for omsorg.

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Ny forskning om hundens tilblivelse

25-01-2013 13:21, af Tine Luther
Ny forskning peger på, at hunden er opstået som race på grund af visse ulves evne til at optage næring fra menneskers affald.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Forklaring på hundes ansigtsudtryk

07-04-2022 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at hundens søde ansigtsudtryk måske er avlet frem af mennesket, der har ønsket et udtryk, der minder om menneskets eget

Voldsomst reaktion på smerte hos ”søde hunde”

06-10-2012 07:46, af Tine Luther
Med smerte følger typisk aggressioner. Ny forskning viser, at det er de blide hunde, der reagerer med mest aggression, når de bliver smertepåvirket.

Allergivenlige racer er en myte

19-05-2013 08:04, af Tine Luther
Ny forskning viser, at man ikke kan tale om allergivenlige hunderacer – altså at allergiske mennesker tåler nogle racer bedre end andre. Derimod kan man tale om allergivenlige individer – for mængden af allergener svinger mere mellem individer end mellem forskellige racer.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.