Har din hund en ægte Lassie gemt i sig?

14-04-2022 09:48, af Astrid Gerd Holtet

Vil din hund redde dig, hvis du kommer i nød? Måske, siger nyt studie fra Argentina, også selvom hunden ikke er trænet til det 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den heltemodige hund, der kommer sin ejer til undsætning, er velkendt fra film og bøger, men vil vores helt almindelige familiehunde hjælpe os, hvis vi kommer i nød? Det forsøger et studieudgivet i det videnskabelige tidsskrift Animal Cognition, at finde ud af.

At hjælpe andre kræver forståelse

At hjælpe et andet individ, der befinder sig i en ubehagelig eller farlig situation, anses for at være en særlig social egenskab, som kræver at man evner at sætte sig i andre sted, og forstå deres behov. Det er en egenskab vi især forbinder med mennesker, men evner vores hunde også at forstå vores følelser og hjælpe, når det er nødvendigt? En forskergruppe fra Argentina har sammensat et forsøg, der forsøger at klarlægge netop dette spørgsmål.

Ejeren blev låst inde i en kasse

I forsøget opstillede forskerne to scenarier, hvor en hund oplevede at dens ejer blev lukket inde i en kasse. I det ene scenarie blev ejeren instrueret i at udvise klare signaler på stress og ubehag. I det andet scenarie sad ejeren roligt og afslappet i kassen. I begge scenarier blev hundens reaktion registreret og analyseret.

Hundene hjalp de fortvivlede ejere

Resultaterne fra forsøget viste, at de hunde, hvis ejer viste tegn på stress og ubehag, oftere forsøgte at åbne kassen, end de hunde, hvis ejer forholdt sig i ro. For at udelukke at det var et spørgsmål om træning, sammenlignede man også de almindelige familiehunde og de specialtrænede redningshundes reaktion, og man fandt ingen forskel i tendens til at forsøge at hjælpe ejeren. Familiehunden forsøgte lige så ofte at hjælpe, som redningshundene gjorde.

Forskerne mener at deres forsøg viser, at hunde evner at udvise den komplekse adfærd det er, at hjælpe andre, og at deres villighed til at hjælpe er uafhængig af tidligere erfaringer.

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Olav Nørgaard æresmedlem i Dansk Gravhundeklub

19-12-2020 10:29, af Tove Baukjær, Formand Dansk Gravhundeklub

Rigtig mange medlemmer kender til Olav Nørgaard i Dansk Gravhundeklub. De fleste kender nok til dig for dit store arbejde i Kynologisk udvalg gennem rigtig mange år, under lige så mange skiftende bestyrelser. Hvad mange nok ikke ved, og kender til, er din store passion for jagten med gravhund

Sommerbilleder vol. 3

16-07-2018 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I tredje portion

Hundens stressniveau påvirkes af forholdet til ejeren

12-05-2021 14:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk forskning peger på, at ejerens personlighed og forhold til hunden påvirker hundens stressniveau

Britiske hundeejere går 1600 km om året

01-03-2018 14:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt britisk studie har sat fokus på gåture med hunde, og er kommet frem til nogle interessante tal

Hunde prøver at forstå os

23-07-2022 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår

Julemad er ikke hundemad

23-12-2022 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde

Sommerbilleder Vol. 6

25-07-2018 08:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I  25 billeder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.