Grøntsager til hunden: Hvad kan den tåle?

12-01-2022 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde spise grøntsager? Mange hunde kan faktisk godt lide grøntsager. Her kan du læse, hvilke grøntsager du kan give din hund, og hvilke der er farlige for den

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Grøntsager kan gives som et supplement til tørfoder eller som et alternativ til godbidderne. Mange hunde kan lide at få en gulerodsbid og kan uden problemer få erstattet en mindre del af kosten med grøntsager. Det er dog vigtigt, at det ikke er mere end 10% af kosten, der består af grøntsager.  

Her ser du en liste over grøntsager, rodfrugter og krydderurter, du kan give din hund:

  • Broccoli
  • Gulerod
  • Persille
  • Asparges
  • Søde kartofler
  • Hvidkål

 

Farlige grøntsager for hunden
Du må aldrig give din hund nogen former for løg, for både i rå og tilberedte løg er der allicin, som kan forårsage anæmi hos din hund. Undgå også majskolber, da de kan sætte sig fast i tarmen og kræve operation for at blive fjernet. Avocado er også skidt at friste hunden med, og druer kan give akut nyresvigt hos hunde. 

Her kan du se en liste over flere ting, der er giftige for hunde.

 

Hunde på slankekur
Grøntsager kan også gives for at nedsætte mængden af tørfoder, men stadig give mæthedsfornemmelsen, når hunden kan tabe sig i vægt. Fiberrige grøntsager såsom revne gulerødder og kål fylder godt i maven og giver en fornemmelse af mæthed. Rådfør dig med din dyrlæge, hvis du vil finde alternativer til tørfoder, når hunden skal slanke sig. 

 

Prøv dig frem
Husk, at der er nogle grøntsager, der kan give hunden en oppustet mave. Start med at give en lille mængde og øg gradvist, når du har set, at hundens mave kan klare det. Vær altid opmærksom på, hvordan din hund reagerer. Sørg for at rive grøntsagerne eller hak dem i små stykker, så de ikke kan sætte sig fast i halsen på hunden. 

 

Vegetarisk kost til hunde?
Hunde er af natur kødædende, og behøver ikke spise grøntsager ligesom os mennesker. En komplet udskiftning af kødbaseret foder kræver stor viden fra hundeejeren, og vi anbefaler som udgangspunkt ikke, at man gør det. Det er vigtigt, at hunden får dækket sit proteinbehov, og selvom æg og soja indeholder protein, så skal de gives i den rigtige balance. Før du foretager en så drastisk foderændring, bør du kontakte din dyrlæge – også hvis du har spørgsmål til din hunds foder. Så kan I sammen lave en foderplan, der dækker din hunds ernæringsbehov. 

Læs også

Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Bag om kostfibre i hundefoderet

29-12-2017 08:39, af Amanda Friedel Jakobsen

Er kostfibre i hundefoder kun noget, der mætter og giver fylder, og som ingen anden funktion har i kroppen? Er det blot et billigt salgstrick brugt af producenter for at gøre foderet billigere? Eller kan hunde rent faktisk drage positiv gavn af fibre i deres kost? Selvom fiber ikke er anset som et essentielt næringsstof for hunde, kan fibre have mange sundhedsmæssige fordele for din firbenede ven 

Hård kost

21-08-2013 13:41, af Tine Luther
En hund satte sig selv på en ualmindelig hård kost bestående af sten. Hele 16 af slagsen blev fjernet fra dens mave af en dyrlæge.

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Sund hund med hundesvømning

01-02-2022 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundesvømning er et fremragende redskab til at motionere din hund eller genoptræne den. Agria Dyreforsikrings hundeekspert forklarer fordelene og fortæller, hvordan I kan komme i gang

EDS: Smuk som et stjerneskud …

19-05-2023 08:00, af Anne Egede, www.hforhund.dk

European Dog Show 2023 og Agria Winner 2023 – set fra sofaen

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

I karantæne? Sådan kommer du og din hund i bedre humør

26-03-2020 12:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er i hvert fald én i familien, som værdsætter, at visse arbejdspladser og skoler holder lukket i disse virustider – nemlig hunden. Nu hvor meget tid bruges i hjemmet, kan hundeejere benytte lejligheden til at udvikle forholdet til deres hund. Her kommer Agria Dyreforsikring med tips og råd til, hvordan du nemt kan aktivere hunden mellem de daglige gåture

Er din hund en dyrehelt?

06-10-2016 14:27, af Kasper Larsson
Agria Dyreforsikring leder de næste uger efter Danmarks Dyrehelt 2016, for kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Det strømmer allerede ind med bud fra dyreglade danskere, der indstiller deres hunde og andre kæledyr til titlen.

Servicehunden Mocca er hele Danmarks Dyrehelt

20-11-2015 09:25, af Tine Luther
Labradoren Mocca er kåret til Danmarks Dyrehelt af Agria Dyreforsikring. I konkurrence mod tre andre nominerede løb den seje hund med hovedpræmien. Moccas ejer er overrasket og glad.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.