Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde er klassificerede som carnivore (kødædere), men bliver oftest betegnet som omnivore (altædende), da de kan trives på animalske såvel som plantebaserede foderstoffer. Blandt andet producerer hunde enzymer, der gør dem i stand til at fordøje stivelse, og de kan udnytte vitamin A og B fra planter ligesom mennesker.  Da hunde har behov for essentielle nærringsstoffer, og ikke essentielle ingredienser, vil en hund i princippet godt kunne leve uden animalske foderstoffer i sin kost, så længe behovet for de essentielle næringsstoffer bliver dækket. Der er dog være visse udfordringer ved vegansk kost, og der er visse ting, man bør være opmærksom på, hvis man ønsker at fodre sin hund vegansk.

Proteiner og aminosyrer i foderet
Proteiner er vigtige for hunden, da de bidrager med de aminosyrer, som hunden ikke selv kan producere (essentielle aminosyrer). Der findes 20 standardaminosyrer, hvoraf 10 af dem er essentielle, og hunden er dermed afhængig af, at få dem via kosten. Planteproteiner siges som udgangspunkt at være ukomplette, hvilket vil sige, at de i modsætning til animalske proteiner, mangler en eller flere af de essentielle aminosyre. Derfor vil der skulle flere forskellige planteproteiner til, for at tilføje alle de essentielle aminosyre til diæten. Da hunde ydermere ikke kan optage planteproteiner ligeså effektivt som animalske proteiner, bør man være opmærksom på, at proteinindholdet i diæten er forholdsvis højt.

Der skal være D-vitamin i foderet
Hunde kan ikke producere D-vitamin fra solens stråler ligesom mennesker, og det er derfor nødvendigt, at der er D-vitamin i foderet, som findes i to former: D3 og D2. Vitamin D3 er det, der dannes, når huden bliver udsat for UV-stråling og findes dermed kun i animalske produkter. Vitamin D2 produceres af planter, men udnyttes ikke lige så effektivt som vitamin D3, og et supplement med D-vitamin er derfor oftest nødvendigt, hvis du fodrer en vegansk diæt. Et andet essentielt vitamin, som også kun kan findes naturligt i animalske produkter, er vitamin B12, hvorfor et supplement af dette vitamin også vil være nødvendigt.

Veganer eller ej?
Er man opmærksom på særligt behovet for essentielle aminosyrer og vitamin D og B12, er det muligt at imødekomme hundes ernæringsmæssige behov gennem en plantebaseret diæt, og hunde kan dermed godt være veganere. Dog er der en større risiko for fejlernæring, og man bør derfor være ekstra opmærksom på, om hunden udviser tegn på mangler, hvis man vælger at fodre vegansk. Ydermere ses det også ofte, at hunde udvikler foderallergi eller intolerance overfor ingredienser såsom majs og soya, som er hyppige ingredienser brugt i vegansk hundefoder. 

En plantebaseret diæt kan også resultere i en mere basisk urin, som kan øge risikoen for udvikling af urinvejssten. Der kan muligvis også være en udfordring i, at få hunden til at acceptere en vegansk diæt, da hunde hovedsageligt tiltrækkes af de smagskomponenter, der findes i kød, og smagen af fedt af animalsk oprindelse er tit afgørende for, om hunden finder foderet tiltalende.

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda er kandidat i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. Hun har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Nu er den heldige vinder af Henne Petfood konkurrencen fundet

02-06-2014 11:14, af Vibe Madsen
Den heldige vinder af 13,5 kg Kronch Grain Free foder samt 500 ml. Kronch koldpresset lakseolie fra Henne Petfood er nu fundet.

STOR JULEKONKURRENCE: Vind med en ven - Uge 3

18-12-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk kan vi nu stolt præsentere denne julekonkurrence med flotte præmier fra Arion, Dogcoach, Tholo, Simbas Foder og Hundekroen

Er din hund en hvalp eller en junior hund?

14-02-2019 15:01, af Marco Ishøj, Anicura

Langt de fleste hundeejere, skelner ikke imellem om deres hund er en hvalp eller junior hund, hvilket kan resultere i, at knogler og muskler ikke udvikles korrekt

Restaurant for de firbenede

17-11-2010 09:01, af Anne Kristine Tollestrup
Hun startede med at fremstille sit eget foder. Nu har hun åbnet ”Lily’s Kitchen Diner” i London - en restaurant for vores firbenede venner.

Må min hund spise løg?

29-01-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Løg er en vigtig bestanddel af mange retter. Men må vi egentlig give vores hunde løg? Svaret kommer her

Gem madskålen væk!

04-10-2017 12:28, af Astrid Gerd Holtet

Alle hunde har brug for at bruge hjernen dagligt, men i en travl hverdag kan det være svært at nå, når der også skal købes ind, laves mad, hentes børn og ordnes vasketøj. Et nemt trick, der sikrer at hunden bliver udfordret, er at gemme madskålen væk!

Fra mink til hundefoder

18-02-2022 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På udstillingen i Fredericia mødte vi Bult, der er et nyt firma i Danmark med foder og snack til din hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.