Hunde er klassificerede som carnivore (kødædere), men bliver oftest betegnet som omnivore (altædende), da de kan trives på animalske såvel som plantebaserede foderstoffer. Blandt andet producerer hunde enzymer, der gør dem i stand til at fordøje stivelse, og de kan udnytte vitamin A og B fra planter ligesom mennesker. Da hunde har behov for essentielle nærringsstoffer, og ikke essentielle ingredienser, vil en hund i princippet godt kunne leve uden animalske foderstoffer i sin kost, så længe behovet for de essentielle næringsstoffer bliver dækket. Der er dog være visse udfordringer ved vegansk kost, og der er visse ting, man bør være opmærksom på, hvis man ønsker at fodre sin hund vegansk.
Proteiner og aminosyrer i foderet
Proteiner er vigtige for hunden, da de bidrager med de aminosyrer, som hunden ikke selv kan producere (essentielle aminosyrer). Der findes 20 standardaminosyrer, hvoraf 10 af dem er essentielle, og hunden er dermed afhængig af, at få dem via kosten. Planteproteiner siges som udgangspunkt at være ukomplette, hvilket vil sige, at de i modsætning til animalske proteiner, mangler en eller flere af de essentielle aminosyre. Derfor vil der skulle flere forskellige planteproteiner til, for at tilføje alle de essentielle aminosyre til diæten. Da hunde ydermere ikke kan optage planteproteiner ligeså effektivt som animalske proteiner, bør man være opmærksom på, at proteinindholdet i diæten er forholdsvis højt.
Der skal være D-vitamin i foderet
Hunde kan ikke producere D-vitamin fra solens stråler ligesom mennesker, og det er derfor nødvendigt, at der er D-vitamin i foderet, som findes i to former: D3 og D2. Vitamin D3 er det, der dannes, når huden bliver udsat for UV-stråling og findes dermed kun i animalske produkter. Vitamin D2 produceres af planter, men udnyttes ikke lige så effektivt som vitamin D3, og et supplement med D-vitamin er derfor oftest nødvendigt, hvis du fodrer en vegansk diæt. Et andet essentielt vitamin, som også kun kan findes naturligt i animalske produkter, er vitamin B12, hvorfor et supplement af dette vitamin også vil være nødvendigt.
Veganer eller ej?
Er man opmærksom på særligt behovet for essentielle aminosyrer og vitamin D og B12, er det muligt at imødekomme hundes ernæringsmæssige behov gennem en plantebaseret diæt, og hunde kan dermed godt være veganere. Dog er der en større risiko for fejlernæring, og man bør derfor være ekstra opmærksom på, om hunden udviser tegn på mangler, hvis man vælger at fodre vegansk. Ydermere ses det også ofte, at hunde udvikler foderallergi eller intolerance overfor ingredienser såsom majs og soya, som er hyppige ingredienser brugt i vegansk hundefoder.
En plantebaseret diæt kan også resultere i en mere basisk urin, som kan øge risikoen for udvikling af urinvejssten. Der kan muligvis også være en udfordring i, at få hunden til at acceptere en vegansk diæt, da hunde hovedsageligt tiltrækkes af de smagskomponenter, der findes i kød, og smagen af fedt af animalsk oprindelse er tit afgørende for, om hunden finder foderet tiltalende.
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli
Det kan være en jungle at finde rundt i de mange forskellige slags hundefoder, og hvad de indeholder. Når man står og skal vælge foder til sin hund, er det oplagt at starte med at kigge på foderdeklarationen. Men hvad fortæller den os egentlig?
Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?