Hestepærer på menuen - farligt for hunde?

18-10-2017 12:33, af Cecilia Lindahl

Spiser din hund også hestepærer, når den er med i stalden? Hestepærer indeholder da bare græs, korn og hø, så hvorfor skulle det være farligt – men det kan faktisk være giftigt for hunde at spise hestegødning

Copyright Ridehesten.com

Af en eller anden grund elsker mange hunde at dykke ned i en nyanlagt hestepære og snuppe en lille bid. I de fleste tilfælde er den knap så attraktive vane mere et problem for hundeejeren end for hunden – men kan det kan faktisk være farligt, hvis gødningen indeholder ormemidlet Ivermectin.

Ivermectin er meget giftige for hunde, hvis de indtages i mængder, der er tilstrækkeligt høje til at krydse blod-hjerne-barrieren. I de tilfælde kan det forårsage neurologiske symptomer så som ukoordineret bevægelse, udvidede pupiller, savlen, opkast, blindhed, rysten, kramper og ændret adfærd, der spænder fra forvirring til koma.

Ivermectin gives normalt til hunde, men i den rigtige dosis, til behandling af hjerteorm, demodectic skab og sarkoptesskab. Det vigtige er derfor at sikre, at hunden ikke spiser, hvad din dyrlæge vil kalde en koncentration, der kræves for at frembringe tegn på forgiftning.

Hvor meget ivermectin er der i min hests gødning?
Test af hestegødning er måske ikke det mest efterspurgte job, men et team af forskere tog udfordringen op. Forskerne undersøgte mængden af ivermectin, der passerer gennem hestens fordøjelseskanal og dermed kan ligge klar i hestepærer rundt om i stalden til sultne hunde.

Det viser sig, at niveauet af ivermectin-indholdet i gødning topper 2,5 dag efter hesten er behandlet med ormemidlet. Efter tre dage er mængden af ivermectin, der passeres gennem gødningen for lav til at forårsage forgiftning hos hunde.

Hvor meget gødning skal min hund spise?
En hund på omkring 27 kilo skal spise, hvad der svarer til 1,4 pund gødning eller rettere 631 gram. Ved en afvejning af hestepærer fra en lille hest betyder det, at hunden skal spise 14 små hestepærer for at blive forgiftet. Er der derimod tale om en lille hund eller hvalp på 2,3 kg skal der blot spises 2 små hestepærer for en mulig forgiftning.

Ved mistanke om forgiftning kontakt da altid dyrlægen

/equimed.com

Læs også

Hjælp - min hund vil ikke spise!

09-12-2017 10:21, af Astrid Gerd Holtet

Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?

Må min hund spise quinoa?

21-08-2017 14:47, af Anne Ekenberg

Quinoa er små frø, som kommer fra en planter i familie med spinat og roer. Det er faktisk frøene, man spiser. Planten stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor den har været dyrket gennem de sidste 6.000 år, og dermed er den en af verdens ældste afgrøder. Den er utrolig sund for mennesker, men er den også sund for vores hunde?

Kom til hundefest i Hjallerup 1. oktober

21-09-2022 11:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle sejl er sat til når Susanne og Rasmus Bøgsted, som står bag Tranekærets Foder & Hundeudstyr, efter mere end 5 år på små 40m2 butik, nu slår dørene op for en ny butik på hele 140m2 i Hjallerup

Vind foder og godbidder fra Oliver´s

07-06-2013 19:02, af Rikke Larsen
Vind 13,5 kg af OLIVER'S nye kornfrie hundefoder + 4 poser af vores mest populære godbidderpopul

Må min hund spise kartofler?

18-07-2017 11:20, af Anne Ekenberg

De almindelige kartofler – dem, som vi selv grave op i disse dage, og som smager himmelsk med smør til – kan vi give dem til vores hunde?

Planteproteiner kan gøre kæledyrsfoder mere klimavenligt

08-10-2020 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Teknologisk Institut vil upcycle restprodukter fra landbruget, så planteprotein kan erstatte en del af det klimabelastende animalske protein i kæledyrsfoder

Dyrlægestuderende søger kontakt til labradorejere på Sjælland

28-04-2011 12:37, af Tine Luther
– formålet er at medvirke i en videnskabelig undersøgelse af hundefoder. Har billigt foder dårligere næringsstoffordøjelighed end dyrt?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse