Forstoppelse hos hunden

04-04-2022 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde oplever at blive forstoppede i løbet af deres liv. I milde tilfælde er forstoppelse, også kaldet ostipation, blot ubehageligt for hunden, men i alvorlige tilfælde kan det give skader på tarmen og blive livsfarligt.

Hvad er forstoppelse?
Når hunden bliver forstoppet, har den svært ved at tømme tarmen – og i voldsomme tilfælde blokeres tarmen helt. Der kan være forskellige årsager til at hunden bliver forstoppet. Årsagerne kan blandt andet være:

Hunden spiser store mængder ufordøjeligt eller svært fordøjeligt materiale, som eksempelvis fuglefrø eller dyreknogler. 
Hunden oplever smerter når den skal af med afføringen, og kan derfor finde på at holde sig. Holder hunden sig længe, trækkes der for meget vand ud af tarmindholdet, og hunden kan blive forstoppet. Årsager til smerte kan være stoppede analkirtler, betændte analkirtler og gigt i hofterne.
Skader på hundens nervesystem, kan også resultere i at hunden ikke får tømt sin tarm.
Får hunden ikke nok væske, kan det også være årsag til forstoppelse
Spiser hunden fremmedlegemer, altså noget der ikke bør spises, som eksempelvis sokker, underbukser eller legetøj, kan det sætte sig fast i tarmen, og blokere for passagen.
Svulster, arvæv eller bylder kan helt eller delvis forhindre passagen

 

Symptomer på forstoppelse
Der kan ses flere forskellige symptomer på forstoppelse, og hvilke symptomer der ses, afhænger til dels af hvor alvorlig forstoppelsen er. Blandt de mest almindelige symptomer, er:

  • Hunden forsøger at komme af med afføringen, men uden held
  • Hunden virker trist og nedstemt
  • Hunden begynder at kaste op
  • Hunden mister appetitten
  • Hundens mave bliver udspilet og føles spændt

 

Fremtiden for en hund med forstoppelse
Milde forstoppelser er harmløse og går oftest over af sig selv. Her kan man hjælpe hunden ved for eksempel at tage den på en længere gåtur, da motion ofte sætter gang i tarmens bevægelser igen. Ligeledes kan skånekost og nogle typer af kosttilskud, som eksempelvis lactulose, hjælpe til at normalisere tarmen.

Ved mere udtalte forstoppelser er det nødvendigt at søge dyrlægehjælp – især hvis hunden mistænkes for at have spist et ufordøjeligt fremmedlegeme, der kan have sat sig fast. Er hunden meget forstoppet kan trykket på tarmvæggen skade tarmen, og tilstanden kan blive potentielt livstruende.

Læs også

Leo er i bedring og ønsker sig en grand danois

31-01-2023 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham

Ingen nye dødsfald

07-09-2019 07:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anicura i Norge melder om, at der ikke har været nye dødsfald i Norge, men man tager stadig situationen meget alvorligt

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Norsk Kennel Klub tager drastisk beslutning

10-09-2019 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag holdt kennelklubben i Norge ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde. De besluttede blandt andet, at der ikke skulle sendes landshold til konkurrencer i udlandet

Ny flåtsygdom har nået Danmark

16-03-2012 14:02, af Tine Luther
Den nye sygdom kan smitte både til hunde og mennesker – og den kan resultere i alvorlig sygdom. Heldigvis er den sjælden og kan behandles.

Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Om lidelsen: Diskusprolaps

03-03-2022 12:22, af Astrid Holtet

Diskusprolaps er et almindeligt problem i bevægeapparatet og kan være meget smertefuldt – vi ser på hvad der sker når hunden får en diskusprolaps og hvordan den kan hjælpes

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.