Mange hunde oplever at blive forstoppede i løbet af deres liv. I milde tilfælde er forstoppelse, også kaldet ostipation, blot ubehageligt for hunden, men i alvorlige tilfælde kan det give skader på tarmen og blive livsfarligt.
Hvad er forstoppelse?
Når hunden bliver forstoppet, har den svært ved at tømme tarmen – og i voldsomme tilfælde blokeres tarmen helt. Der kan være forskellige årsager til at hunden bliver forstoppet. Årsagerne kan blandt andet være:
Hunden spiser store mængder ufordøjeligt eller svært fordøjeligt materiale, som eksempelvis fuglefrø eller dyreknogler.
Hunden oplever smerter når den skal af med afføringen, og kan derfor finde på at holde sig. Holder hunden sig længe, trækkes der for meget vand ud af tarmindholdet, og hunden kan blive forstoppet. Årsager til smerte kan være stoppede analkirtler, betændte analkirtler og gigt i hofterne.
Skader på hundens nervesystem, kan også resultere i at hunden ikke får tømt sin tarm.
Får hunden ikke nok væske, kan det også være årsag til forstoppelse
Spiser hunden fremmedlegemer, altså noget der ikke bør spises, som eksempelvis sokker, underbukser eller legetøj, kan det sætte sig fast i tarmen, og blokere for passagen.
Svulster, arvæv eller bylder kan helt eller delvis forhindre passagen
Symptomer på forstoppelse
Der kan ses flere forskellige symptomer på forstoppelse, og hvilke symptomer der ses, afhænger til dels af hvor alvorlig forstoppelsen er. Blandt de mest almindelige symptomer, er:
Fremtiden for en hund med forstoppelse
Milde forstoppelser er harmløse og går oftest over af sig selv. Her kan man hjælpe hunden ved for eksempel at tage den på en længere gåtur, da motion ofte sætter gang i tarmens bevægelser igen. Ligeledes kan skånekost og nogle typer af kosttilskud, som eksempelvis lactulose, hjælpe til at normalisere tarmen.
Ved mere udtalte forstoppelser er det nødvendigt at søge dyrlægehjælp – især hvis hunden mistænkes for at have spist et ufordøjeligt fremmedlegeme, der kan have sat sig fast. Er hunden meget forstoppet kan trykket på tarmvæggen skade tarmen, og tilstanden kan blive potentielt livstruende.
Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår
Slingerhed, eller ukoordinerede bevægelser, er et sygdomstegn hos hunde – vi ser på hvilke sygdomme, der kan være årsag til sådanne bevægelsesforstyrrelser
Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på
Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe
Nedstemthed, høj feber, opkast og blodig diarré er alle sammen symptomer på den frygtede sygdom forårsaget af en virus kaldet parvovirus, men hvad ligger der bag symptomerne?
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.
Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet