Hundens bugspytkirtel er en kirtel, der sidder i starten af hundens tarmsystem, og den har to vigtige funktioner: Den danner insulin, der udskilles til blodet, og er med til at regulere hundens blodsukker. Derudover danner kirtlen fordøjelsesenzymer, som den udskiller til tarmen.
En akut betændelse i bugspytkirtlen opstår ofte som følge af en fejlagtig aktivering af fordøjelsesenzymerne inde i kirtlen. Enzymerne begynder at nedbryde selve kirtlen og de medfører en hurtigt udviklende betændelsestilstand. En akut bugspytkirtelbetændelse kan derfor blive livstruende.
Overlever hunden en akut betændelse i bugspytkirtlen, kan kirtlen tage så meget skade, at den ikke kan danne tilstrækkelige enzymer, og dermed påvirkes hundens fordøjelse.
Den akutte betændelsestilstand er oftest relateret til fodring, og opstår især ved at hunden har spist for meget fedtholdigt mad – og overvægtige hunde er i øget risiko for at udvikle sygdommen. I sjældne tilfælde kan betændelsen også skyldes andre ting, herunder længerevarende faste, skader på bughulen eller infektioner med virus, bakterier eller parasitter. Ligeledes kan noget medicin udløse en betændelsesreaktion.
Symptomer på en akut betændelse i bugspytkirtlen:
Hunden kaster op og/eller har diarré
Hunden har nedsat appetit
Hunden har ondt i maven. Det kan blandt andet ses ved at hunden står med bøjede forben, men strakte bagben
Hunden har feber
Hunden virker sløv og træt
Fremtiden efter en akut bugspytkirtelbetændelse
En akut bugspytkirtelbetændelse er en alvorlig sygdom, der kræver øjeblikkelig behandling. Kommer hunden sig, skal man være opmærksom på at fodre hunden korrekt, da der altid vil være en risiko for at sygdommen vender tilbage. Har kirtlen taget skade, vil hunden skulle have en livslang behandling, oftest bestående af en specielt sammensat diæt og fordøjelsesenzymer i pille- eller pulverform.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Julen er fyldt med lækkert mad og der er ofte meget af det, men pas på med at give resterne til din hund. Den fedtholdige julemad kan nemlig være farlig for den!
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
I dag og i morgen rammer hedebølgen for alvor Danmark, og vi risikerer, at der bliver slået ny varmerekord. Derfor er det ekstra vigtigt, at du holder øje med din hund og passer godt på den. Her er 10 gode råd til en varm dag
Dansk Hunderegister gør det muligt at foretage ejerskifte online, så registreringen bliver hurtigere og mere enkel, når man sælger sin hund
I Randers sidder Vivi Bøge ulykkelig og venter på, at den hund, hun elsker så højt, kommer hjem igen. Hunden forsvandt 30. april og Vivi mener, han er stjålet
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet