Hundens bugspytkirtel er en kirtel, der sidder i starten af hundens tarmsystem, og den har to vigtige funktioner: Den danner insulin, der udskilles til blodet, og er med til at regulere hundens blodsukker. Derudover danner kirtlen fordøjelsesenzymer, som den udskiller til tarmen.
En akut betændelse i bugspytkirtlen opstår ofte som følge af en fejlagtig aktivering af fordøjelsesenzymerne inde i kirtlen. Enzymerne begynder at nedbryde selve kirtlen og de medfører en hurtigt udviklende betændelsestilstand. En akut bugspytkirtelbetændelse kan derfor blive livstruende.
Overlever hunden en akut betændelse i bugspytkirtlen, kan kirtlen tage så meget skade, at den ikke kan danne tilstrækkelige enzymer, og dermed påvirkes hundens fordøjelse.
Den akutte betændelsestilstand er oftest relateret til fodring, og opstår især ved at hunden har spist for meget fedtholdigt mad – og overvægtige hunde er i øget risiko for at udvikle sygdommen. I sjældne tilfælde kan betændelsen også skyldes andre ting, herunder længerevarende faste, skader på bughulen eller infektioner med virus, bakterier eller parasitter. Ligeledes kan noget medicin udløse en betændelsesreaktion.
Symptomer på en akut betændelse i bugspytkirtlen:
Hunden kaster op og/eller har diarré
Hunden har nedsat appetit
Hunden har ondt i maven. Det kan blandt andet ses ved at hunden står med bøjede forben, men strakte bagben
Hunden har feber
Hunden virker sløv og træt
Fremtiden efter en akut bugspytkirtelbetændelse
En akut bugspytkirtelbetændelse er en alvorlig sygdom, der kræver øjeblikkelig behandling. Kommer hunden sig, skal man være opmærksom på at fodre hunden korrekt, da der altid vil være en risiko for at sygdommen vender tilbage. Har kirtlen taget skade, vil hunden skulle have en livslang behandling, oftest bestående af en specielt sammensat diæt og fordøjelsesenzymer i pille- eller pulverform.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Julen er fyldt med lækkert mad og der er ofte meget af det, men pas på med at give resterne til din hund. Den fedtholdige julemad kan nemlig være farlig for den!
Unge, hurtigt voksende hunde kan udvikle en sygdom i knoglernes vækstlinjer. Sygdommen kaldes hypertrofisk ostedystrofi, og kan give halthed, høj feber og nedsat appetit
Jane Elene Christensen tog søndag DM-guldet i agility for store hunde med sin hund, Flip
Du har nok hørt om agility og lydighed, men kender du Heelwork to Music? En enormt underholdende disciplin, hvor hund og fører danser sammen i en imponerende koreografi
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste