Giardia i Svendborg

18-02-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Dyrlæger fortæller, at der er en del tilfælde af Giardia ved Svendborg netop nu. Sygdommen, der først og fremmest giver alvorlig diarre hos mennesker og hunde, kan være svær at komme af med igen.

En af dem, der er ramt af Giardia netop nu er Tanja Hartz’ hund Peter på et år.

– Han havde dårlig mave mandag morgen med meget mærkelig afføring. Derfor kontaktede jeg dyrlægen, som foreslog en test. Han har det ganske udmærket og er ikke synderligt mærket af det. Men det er ret udbredt i Svendborg for tiden, for har set flere dyrlæge gøre opmærksomme på det, fortæller Tanja Hartz.

Giardia en lille organisme, der kun består af én celle. Denne type organisme kaldes også for en protozo. Den lever som en parasit, og dens livscyklus afhænger af dyret, herunder blandt andet hunden, som den snylter på.

Den kommer ind i hundens krop gennem munden. Fra munden føres den videre til hundens tarmsystem, hvor den lever og formerer sig. På et tidspunkt i dens livscyklus bliver parasitten til en såkaldt giardia-cyste, som udskilles med hundens afføring. Denne cysteform er meget hårdfør, og i denne form kan parasitten overleve i lang tid - ofte flere måneder - i omgivelserne, især hvis der er fugtigt. Cysterne kan på denne måde let smitte andre hunde, og dermed kan smitten spredes.

Giardia-infektioner kan behandles medicinsk, og hunden skal ofte behandles af flere omgange for at komme infektionen til livs.

Som følge af parasittens gode evne til at overleve uden for hunden, er en vigtig del af behandlingen også en grundig rengøring og desinfektion af omgivelserne, herunder også hundens pels. Sker det ikke, risikerer man at hunden smittes igen og igen, på trods af den medicinske behandling.

Nogle undertyper af Giardia kan smitte til mennesker og gøre os syge. Det er derfor vigtigt at man blandt andet sørger for at have god håndhygiejne, hvis man har en hund med Giardia.  

 

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse