Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

Som ny hvalpeejer kan det være godt med lidt forhåndsviden, når hvalpen bliver syg. Selvfølgelig kan der være situationer, hvor man er nødt til at gå til dyrlægen – hvis hvalpen har meget dårlig almentilstand, har høj feber, eller der er blod i opkast/afføring, men mange tilstande kan man selv afhjælpe. Her kan de digitale dyrlægetjenester være til god hjælp.

 

De hyppigst forekommende

Agria foretager hvert år en undersøgelse af, hvad der er de hyppigst forekommende sygdomme hos de hvalpe, der er forsikrede hos os. I 2022 så listen således ud:

  • Persisterende/blivende mælketænder
  • Halthed
  • Ørebetændelse
  • Øjenbetændelse
  • Opkast
  • Opkast & diarre
  • Bidfejl
  • Tarmbetændelse (som typisk giver opkast/diarre)
  • Blærebetændelse
  • Fremmedlegeme, mave tarm
  • Mistanke om fremmedlegeme, mave tarm
  • Giardia (tarmparasit)
  • Sygeforsikring

Fordi man sjældent slipper igennem hvalpetiden helt uden sygdomme og uheld, er det en god idé at sætte sig ind i symptomerne på de forskellige sygdomme, så der ikke går for lang tid, inden dyrlægen evt. kontaktes, hvilket både fører til ekstra lidelser for hunden og ekstra omkostninger for ejeren. Desuden har hvalpe det med at blive syge på de mest ubelejlige tidspunkter af året og døgnet. Der kan det være rart med en sygeforsikring. 

Vær opmærksom på, at hvis I venter med at tegne en sygeforsikring til efter den første forskrækkelse, hvor hvalpen har måttet forbi dyrlægen, risikerer I, at der bliver skrevet forbehold ind i forsikringen, så behandling af den pågældende lidelse ikke vil være dækket i fremtiden.

 

Lidt om forebyggelse

En del tilstande kan forebygges ved at være opmærksom på nedenstående:

 

  • Halthed

Visse typer af halthed kan forebygges. Sørg for, at hvalpens kløer altid er klippede og ikke generer den, og tjek jævnligt mellem dens trædepuder, at der ikke sidder noget, der generer.

 

  • Opkast & diarre

Det er svært helt at undgå, at hvalpen indimellem får dårlig mave. Men du kan selv være så opmærksom som muligt på, at den ikke spiser andet end den mad, I har fået anbefalet af opdrætteren og/eller dyrlægen. Den skal også altid have adgang til rent, frisk vand.

Har hvalpen først fået dårlig mave, kan du begynde med at lade den faste nogle timer, så maven kan falde til ro. Samtidig er det vigtigt, at den får drukket så meget vand som muligt, evt. iblandet lidt salt og honning. Derefter kan du begynde med diætfoder efter vejledning fra dyrlægen. Er hvalpens almentilstand meget påvirket eller er der blod i afføringen, skal I selvfølgelig afsted til dyrlægen. Der kan være tale om tarmbetændelse, eller at den har slugt et fremmedlegeme.

 

  • Fremmedlegeme

Hvalpe er ligesom småbørn, de ”prøvesmager” alt, de kommer i nærheden af, så den bedste forebyggelse er at være meget opmærksom på, at der ikke ligger madvarer og ting rundt om i hvalpehøjde, som den kan blive fristet af. Er der børn i huset, er det vigtigt at fortælle dem, at hunde bare ikke må få menneskeslik! Er uheldet for alvor ude, risikerer man, at den har spist noget, der sætter sig fast i tarmen og skal opereres ud.

 

  • Giardia

Denne tarmparasit er desværre meget udbredt. Den spreder sig via afføring, så den er en god grund til hurtigt at fjerne afføring og altid holde øje med, om hvalpen interesserer sig lidt for meget for andre hundes afføring.

 

  • Mærk hvalpen

Det lyder måske som en mærkelig ting at gøre, men hvis du mærker hvalpen igennem hver dag, når du kæler og leger med den, så kan du meget bedre mærke, når der er noget galt, og den vænner sig til, at du rører ved for eksempel dens ører og poter eller kigger i dens mund. Det gør dig også mere sikker i din sag, når du evt. taler med dyrlægen. Hvis du ikke fik talt så meget med opdrætteren om typiske problemer, da I købte hvalpen, så kontakt dem, og spørg ind til det. De fleste opdrættere har rigtig god forstand på de almindelige problemer, der opstår hos hvalpe hos netop denne race, og selvfølgelig på, hvilken daglig pleje hvalpen bør have.

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader