Er den mystiske norske hundesyge virkelig mystisk?

09-12-2019 12:00, af Anne Orholt og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det må være enhver hundeejers værste mareridt; at din hund pludselig dør, stort set uden varsel og uden forudgående symptomer.

”Viden er magt”, skulle den britiske filosof Sir Francis Bacon have sagt. Og den moderne danske hundeejer er videbegærlig og tager ansvar. Måske var det netop derfor, panikken spredte sig som en steppebrand blandt bekymrede hundeejere, ikke bare i Danmark men i store dele af verden, da norske hunde i august og september pludselig døde af uforklarlige årsager. For når man ikke kender årsagen, kan man ikke beskytte sig imod den.

 

Antallet var triggeren
De første hundedødsfald på baggrund af kortvarige sygdomsforløb med blodig diarré og opkast dukkede op i den første uge af august og var lokaliseret i området omkring Oslo, alle med ensartede symptomer og historik. Men i løbet af kort tid blev der fra hele landet rapporteret om hunde, der var døde eller viste alvorlige symptomer af en ukendt sygdom. I skrivende stund er 43 hunde meldt døde og yderligere 207 hunde registreret syge af en endnu uidentificeret årsag.

– Vi får patienter ind med lignende symptomer året rundt, men i nogle perioder kan vi se en stigning i antallet, fortæller dyrlæge Anette Spohr, der er hospitalschef på Evidensia Faxe Dyrehospital samt country medical director for Evidensia Danmark. Hun har arbejdet med smådyr i mere end 25 år, og har specialisteret sig med en ph.d. inden for mave-tarmlidelser, hvilket er hendes primære arbejdsområde i dag.

– En patient med akut blodig diarré og opkast er en relativt almindelig patient på vores dyrehospitaler, og vi igangsætter altid symptombehandling med det samme. Der er simpelthen ikke tid til at afvente svar på eventuelle afføringsprøver for muligvis at finde årsagen til sygdommen, fortæller hun.

– Vi anbefaler blodprøver til disse patienter, så behandling kan målrettes bedst muligt. Som regel kommer patienten sig med intensiv pleje og behandling, men det hænder, at hunden ikke overlever det akutte forløb.  Og når det sker, dør hunden desværre oftest, inden vi når at påvise årsagen, præcis som forløbet i Norge har vist, fortæller Anette Spohr.

– Jeg har løbende været i tæt kontakt med mine norske kolleger, og det, der gjorde situationen i Norge anderledes end det sygdomsforløb, vi normalt ser, var antallet. Der, hvor problemet indledningsvist var størst, var i området omkring Oslo. En høj populationstæthed som i en storby vil gøre det nemmere for en smitsom sygdom at sprede sig hurtigt, og det var antallet af tilfælde, der fik det norske Mattilsynet, den norske pendant til Fødevarestyrelsen, til at reagere, fortæller hun.

 

Alt det udbruddet ikke skyldtes
I samarbejde med det norske Veterinærinstitut traf Mattilsynet en beslutning om at anbefale de norske hundeejere at undlade at lade deres hunde komme i nærkontakt med andre. Imens forsøgte forskerne at finde årsagen til dødsfaldene og ikke mindst, om der var en fællesnævner for sygdomstilfældene, der på veterinærfagsprog blev klassificeret som ”akut hæmoragisk diarré syndrom”.

Veterinærinstituttet udsendte spørgeskemaer til norske dyrlæger landet over, der indrapporterede samtlige symptomer og sygdomsforløb, der kunne mistænkes for at have en sammenhæng, og de døde hunde blev løbende obduceret.

Dermed kunne det ligeledes løbende afklares, hvad udbruddet i hvert fald ikke skyldtes. Således har det norske veterinærinstitut udelukket algeforgiftning, flåtbårne sygdomme, miltbrand, harepest, campylobacter og salmonella.

Det blev desuden undersøgt – og afvist – at der skulle være fællestræk mellem tilfældene af syge hunde. Sygdommen har ikke ramt enkelte racer hårdere end andre, og indtil videre er sygdommen konstateret i flere end 90 racer. Der har heller ikke kunnet konstateres sammenfald i alder, foder, kontakt med andre hunde, og da hunde på tværs af Norge er ramt, mener forskerne heller ikke længere, at der en sammenhæng mellem udbrud og område, selv om sygdomsudbruddet i Oslo var årsag til, at der blev slået alarm.

Desuden kunne de norske forskere heldigvis relativt hurtigt afvise, at sygdommen var særlig smitsom, da der i større hundeflokke kun var en enkelt hund, der blev syg.

 

Faren er blæst over
Veterinærinstituttet og Mattilsynet meldte i midten af oktober ud, at der nu kun blev modtaget få meldinger om hunde med blodig diarré fra dyrlægerne og vurderede derfor, at udbruddet var overstået. Mattilsynet ophævede derfor anbefalingen om at begrænse nærkontakt mellem hunde. Nogen egentlig konklusion på, hvad der har igangsat de mange tilfælde af den blodige sygdom var – eller er – der dog ikke fundet.

”Det er dog klart, at alle sygdomstilfældene ikke kan sættes i sammenhæng med hinanden,” skrev Mattilsynet på sin hjemmeside. Her står desuden, at bakterien Providencia alcalifaciens ikke tidligere er kendt for at forårsage så store udbrud med så alvorlige symptomer hos hunde.

Alligevel mener de norske forskere, at fundet af netop denne bakterie hos en stor del af de syge og døde hunde er påfaldende.

Fra Veterinærinstituttets side understreges det dog, at der endnu foreligger et stort arbejde, før det eventuelt vil kunne dokumenteres, at det er denne bakterie, der har ført til et sygdomsudbrud af det omfang, Norge har oplevet de seneste måneder; eller om det er helt andre faktorer, der har været på spil:

– Det vil tage tid at finde ud af, hvorvidt bakterien Providencia alcalifaciens kan give en så alvorlig tarmsygdom hos hunde, men det vil være en prioriteret forskningsopgave for os og vores forskningspartnere fremover, siger Jorun Jarp, der er beredskabs- og sikkerhedsdirektør ved Veterinærinstituttet.

Det Norske Veterinærinstitut håber, at de på sigt vil kunne komme med en årsagsforklaring, men på grund af omfanget og kompleksiteten med mange faktorer, som kan spille ind, er det desværre muligt, at man aldrig vil kunne angive én konkret årsag og fælles smittekilde.

Forsker og veterinær Hannah Joan Jørgensen, som leder arbejdet med at finde årsagen til sygdomsudbruddet blandt de norske hunde, mener dog, at det er muligt at opklare på sigt:

– Men ikke før jul, og sikkert heller ikke før næste jul, har hun udtalt til et norsk medie.

25. november meldte Veterinærinstituttet i Norge ud, at de fortsat mener, at bakterien Providencia alcalifaciens har spillet en rolle i sygdomsforløbet. Desuden fastslår de, at selvom undersøgelsen af sygdomsudbruddet regnes som færdigt, vil materialet blive brugt til forskning fremover. Forskningen skal blandt andet vise, om Providencia alcalifaciens forårsager skader på tarmcellerne. Men det forventes, at forskningen kommer til at tage lang tid. 

Info

Kender du din hunds almentilstand?

Dyrlæge Anette Spohr siger, at man lærer sin hunds almentilstand at kende, så man på den baggrund hurtigt kan spotte, når den ikke har det godt. Men hvad betyder ”god almentilstand”?
– Det er forskelligt fra race til race, fra hund til hund og ikke mindst er det forskelligt for den samme hund i løbet af dens forskellige livsfaser, forklarer Anette Spohr.
– For at trække det lidt skarpt op, så vil den unge labrador æde alt, hvad den ser. Så spiser den ikke i 24 timer, er der noget galt. Derimod kan en yorkshireterrier livet igennem være meget restriktiv med sin mad og spiser måske ikke hver dag. Det er derfor, jeg anbefaler, at man noterer sig, hvad der er ens hunds almentilstand og holder øje med, om det ændrer sig.
Anette Spohr anbefaler, at du lærer følgende normalværdier hos din hund at kende:

• din hunds spise-, drikke- og legeadfærd
• din hunds normale temperaturniveau
• din hunds normale vejrtrækningshastighed
• din tæves løbetidscyklus
• din hunds lugt – ud af munden og bagenden
• din hunds urineringsmøster og urinens farve og konsistens
• din hunds afføring – farve og konsistens

Anette Spohr anbefaler, at du opsøger en dyrlæge, hvis hunden udviser symptomer på sygdom.
– Hvis hunden inden for få timer fuldstændig ændrer adfærd, bliver helt flad for energi og virker nedstemt, er det et advarselssignal, siger hun.
– Det gælder alle typer af sygdomme: hvis almentilstanden forværres hurtigt, skal man også reagere hurtigt. Så må man ikke vente til næste dag.

Læs også

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

VOM tilbagekalder hundefoder på grund af salmonellafund

03-05-2022 09:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vom og Hundemat Danmark tilbagekalder alle produkter af TASTE 100% lam, da rutinekontrol i Norge har påvist salmonella i en af råvarerne.

Forskningen i norsk sygdom fortsætter

16-12-2021 12:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I efteråret 2019 døde 42 hunde med samme usædvanlige sygdomsbillede i Norge. Årsagen er stadig ikke fundet, men der arbejdes fortsat på at opklare udbruddet

Hvad er spondylose?

20-07-2018 08:00, af Astrid Holtet

Spondylose kaldes også nogle gange for rygslitage, og ses som pålejring af ekstra knoglevæv uden på rygsøjlen. Mange hund lever med tilstanden hele livet uden at få problemer, mens andre kan udvikle problemer med smerte og halthed. Vi ser lidt nærmere på sygdommen og hvad der gør forskellen

Babesiose – en flåtbåren sygdom

24-06-2019 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Med engflåtens mulige indtog i Danmark følger en flåtbåren sygdom, Babesiose, som hundeejere skal være opmærksom på

Kan hunde lide af tvangsadfærd?

20-08-2016 14:10, af Kasper Larsson
Det korte svar er ja. Hvis din hund ofte gentager en speciel adfærd, lider den måske af tvangsadfærd. Selv om det er sjældent i hundeverdenen, så er det ikke umuligt for en hund at lide af den psykiske sygdom

Norge: Hverken Giardia eller parvovirus

14-09-2019 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Myndighederne i Norge kan nu udelukke flere årsager til sygdommene. Derudover har den norske kennel klub valgt at refundere 75 procent af tilmeldingsgebyret til weekendens aflyste udstilling

Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader