Flere hunde i hjemmet nedsætter risikoen for astma hos børn

24-11-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Flere hunde i hjemmet kan mindske risikoen for at et barn udvikler astma, viser et nyt stort studie fra Sverige

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Astma er en kronisk luftvejssygdom, der kan ramme både børn og voksne. Når man har astma hæver de små luftveje i lungerne og bliver irriterede, samtidig med at musklerne, der omkredser luftvejene trækker sig sammen. Når det sker, har luften svært ved at passere ud og ind af lungerne, og man får problemer med at trække vejret. Ifølge Astma-Allergi Danmark har 300.000 voksne i Danmark astma.

Risikoen for at udvikle astma kan gives videre fra forældre til børn via arvematerialet, men omgivelserne omkring en kan også have betydning for, hvorvidt man udvikler sygdommen eller ej.

Nyt svensk studie undersøger børn risiko for astma

Tidligere studier har vist at hunde i hjemmet formentlig kan mindske risikoen for astma, og derfor har et forskerhold fra Sverige sat sig for at se nærmere på, hvordan hunde påvirker børns risiko for sygdommen. Det har de gjort ved at sammenholde sundhedsdata fra alle svenske børn født fra 2001 til 2004, med data fra de svenske hunderegistre. På denne måde har forskerne bag studiet haft mulighed for at undersøge 23.600 svenske børn i deres undersøgelse.

Flere hunde i hjemmet kan være en fordel

Et af de resultater forskerne kom frem til var, at flere hunde i hjemmet kan mindske risikoen for, at et barn udvikler astma. Børn fra hjem med to hunde havde 21% mindre sandsynlighed for at få sygdommen, end børn fra hjem med kun én hund.

Dermed peger studiet altså på, at det ikke kun har betydning, hvorvidt et barn vokser op med hunde eller ej, når det kommer til udviklingen af astma, men også hvor mange hunde der er. Forskerne bag studiet understreger dog, at flere undersøgelser er nødvendige, for helt at forstå hundes betydning for astma hos børn.

KILDE:

www.astma.allergi.dk

Tove Fall, Sara Ekberg, Cecilia Lundholm, Fang Fang, Catarina Almqvist. Dog characteristics and future risk of asthma in children growing up with dogs. Scientific Reports, 2018; 8 (1)

 

 

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Ny forskning dokumenterer besøgshundes effekt på ældre og demensramte

23-07-2013 09:41, af Tine Luther
Besøgshunde på plejecentre skaber glæde for få midler! Besøgshunde til ældre og demensramte virker. Det er konklusionen i et netop offentliggjort forskningsprojekt fra TrygFonden. Hunde giver umiddelbar respons til de ældre og demensramte, og sammenlignet med robotsæler og demensbamser er det også hundene, som er bedst til at fastholde de ældres lyst til at tale til dem. Den nye viden peger på, at kommunerne på en relativ nem og billig måde kan forbedre trivslen og hverdagen blandt beboerne på plejecentrene.

Slædehunde meget ældre end vi troede

26-06-2020 15:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny, dansk forskning peger på, at slædehunde er mindst 9.500 år gamle, og at de dengang også trak mennesker

Større foderkrav til de små hunde

27-01-2011 14:06, af Anne Kristine Tollestrup
Forskning viser, at små hunde stiller større krav til lækker og varieret hundemad.

Millionbevilling til nyt dansk forskningscenter

02-01-2020 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Professor Peter Sandøe modtager bevilling på en million kroner. Bevillingen skal danne grundlag for etablering og første års drift af Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr. Centeret skal forske i velfærdsproblemer hos familiedyr. Det skriver dyrlægen.nu

Din hund forstår dig, bogstaveligt talt!

31-08-2016 16:04, af Kasper Larsson
Ny forskning viser, at din hund faktisk forstår hvad du siger til den. Den forstår ikke bare ordenes tonefald. Den kan også forstå selve ordene

Er du tyk? Så er din hund det nok også

11-02-2020 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny dansk forskning peger på, at hunde af overvægtige ejere har større risiko for også at veje for meget

Så vigtig er belønningsbaseret træning

07-05-2022 08:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Studie viser, at strafbaseret træning giver hundene psykiske udfordringer lang tid efter træningen

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse