I takt med at hunden mere og mere er blevet en del af familien, har den også fået nogle af de livsstilssygdomme der ses hos mennesker – en af dem er overvægt, og med overvægt følger en række sundhedsmæssige problemer og en risiko for at hunden livskvalitet svækkes.
Er en hund overvægtig, kan den eksempelvis lettere få problemer med nedsat frugtbarhed, besværet vejrtrækning, dårlig heling af sår, og sygdomme i de vitale organer, som nyrer og lever. Ligeledes kan sygdomme i bevægeapparatet, som eksempelvis gigt, forværres, hvis hunden vejer for meget.
Hvornår er min hund for tyk?
Hunde defineres som overvægtige, hvis de har en fedtprocent, der er højere end 20%. Oftest svarer det til at de ligger 15%, eller mere, over deres optimale vægt. Har man altså en hund, der burde veje 10 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 11,5 kg eller mere. Har man en hund, der burde veje 25 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 28,75 kg.
Mærk dig frem
En af de måder man kan vurdere hvorvidt en hund vejer for meget, er ved at kigge på den og mærke på den. Når man rører hunden hen over ryggen, skal torntappene på rygsøjlen kunne mærkes, men der skal også være et fornuftigt muskel-og fedtlag henover - uden det dog bliver for voldsomt. Derudover skal ribbenene kunne mærkes, når man stryger hånden hen over hundens side, og taljen skal være synlig.
Et fornuftigt vægttab
Er hunden for tyk, skal den enten have mindre mad, eller lave mere motion – oftest er en kombination nødvendig. Når du skal skære ned på, hvor meget mad din hund får, kan det være en god idé at skifte til et slankefoder. Grund til dette er, at hvis du blot giver hunden mindre af sin normale mad, risikerer du, at den får for lidt vitaminer og mineraler. Derudover har det meste slankefoder blandt andet mere fyldstof, hvilket kan give en større grad af mæthedsfornemmelse, trods de færre kalorier.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers
Om lidt er det juleaften – og så fyldes de danske hjem med gæster, mad og julesang. Det er en tid hvor familien samles og hygger sig, men hvad er en god juleaften for vores firbenede familiemedlemmer?
Min holdning har altid været lidt firkantet på dette punkt. Når man anskaffer sig en hund, så beholder man den, til man desværre må sige farvel til den pga alderdom
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.
Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet