Fedme hos mennesker er i høj grad et livsstilsproblem, hvor manglende motion og dårlige kostvaner er de store syndere. Men det er ikke kun os selv, der påvirkes af vores dårlige vaner. Vores hundes livstil påvirkes også – i sådan en grad, at de risikerer at udvikle de samme problemer som vi gør. Overvægt er et stigende problem hos familiehunde, og for meget fedt på sidebenene kan påvirke hundens sundhed og forkorte dens liv.
Stor spørgeskemaundersøgelse om fedme
For at blive klogere på fedmeproblematikken hos hunde, udsendte hollandske og thailandske forskere et spørgeskema til over 350 hundeejere, der alle havde raske hunde. Hundene i spørgeskemaet var enten normalvægtige, let overvægtige eller meget overvægtige. Forskerne sammenlignede derefter svarene de fik fra de tre grupper.
Holdet fandt blandt andet ud af, at de ejere, der selv havde et negativt forhold til motion, også havde en større sandsynlighed for at have overvægtige hunde. Derudover fandt de også, at ejerene med for tykke hunde, i høj grad følte, at de ikke havde kontrol over hundens fodring og fysiske aktivitet. Ejerne vurderede også at deres hunde havde en dårligere livskvalitet, sammenlignet med de normalvægtige hunde.
Forskerne peger dermed på, at ejerens livsstil formentlig er en væsentlig risikofaktor for fedme hos hunde, idet en inaktiv livsstil også påvirker hunden. Derudover er uvidenhed hos ejeren, og en manglende evne til at håndtere problemet, med til at øge risikoen for at hunden bliver for tyk – meget i lighed med hvad man ser ved fedme hos mennesker. Selvom ejerne i spørgeskemaundersøgelsen opfattede overvægten som et problem, evnede mange af dem ikke at tage hånd om det.
Oplysning og hjælp til vægttab
Skal man fedmeproblemerne hos hunde til livs, peger studiet altså på, at det blandt andet kræver at hundeejere bliver bedre oplyst, så problemerne kan forebygges – og at de får hjælp til at håndtere problemet, hvis det opstår.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Julen nærmer sig, hvor mange vælger at gemme en gave under juletræet til familiens kæledyr. AniCura Dyrehospitaler har samlet fire gode idéer til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
I den søde decembertid er det vigtigt at skelne mellem egne og hundens behov, når det kommer til mad og motion. Dyrlæge giver tre vigtige råd til, hvordan du er god ved din hund under festlighederne
Vejer din hund for meget – og hvor meget skal den egentlig veje? Skalaen ”Body Condition Score” kan give dig svaret
Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.