”Der er intet så skønt som en vuffeli-vov”, sang folkekære Shubidua, og med ca. 810.000 hunde i Danmark - hvilket svarer til en hund i cirka hvert fjerde danske hjem - har hunden for længst overhalet katten somdanskernes foretrukne kæledyr. Er du en af dem, der ivrigt nikker i takt, når Michael Bundesens dybe baspointerer, at hunde ”kan gå i skole og lære en masse sprog”, bør du kigge forbi på Dyrskuepladsen i Roskilde iden kommende forlængede weekend, den 13., 14. og 15. maj.
Her er det ikke helt nok, ”bare” at have ”fire poter - ”én på hvert sit ben”. Heller ikke selv om hale og snude, ifølge Shubberne, sidder hvor de skal.
Banen er kridtet op; i 44 udstillingsringe skal i alt 2.990 hunde tage en rundtur foran det internationale dommerpanel og efterfølgende fremvise både nybørstet pels og tænder – bare for at nævne et par af de detaljer, som bliver taget i betragtning, når en udstillingshund skal bedømmes.
- Dommerne kigger på, om hunden lever op til den standard, der er for racen. For en hund er jo ikke bare en hund, forklarer Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
- I løbet af weekenden kan du møde 264 forskellige hunderacer. Hver af dem er skabt til at hjælpe mennesket med vidt forskellige opgaver i alle egne af verden. De ser ud, som de gør, for bedst muligt at løse deres specifikke opgave: Nogle er langbenede, andre lavbenede. Nogle har krøllet pels, andre glat. Stritører eller hængeører, store poter eller små. Og så er der hunde på 2 kg og dem på 102 kg, forklarer adfærdskonsulenten.
Skabt til opgaveløsning
Siger du ordet ”race”, klinger det lidt negativt, men i dyreverdenen giver det mening: Drømmer min 5-årige om en hygge-pony, skal jeg ikke købe en fuldblods galophest. Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, skal jeg ikke anskaffe kødkvæg. Sådan er det også med hunderacerne, som igennem mange hundrede år er skabt med forskellige brugsmål for øje. Udstillingsdommerens job er derfor at vurdere, hvor gode egenskaber den enkelte hund besidder i forhold til at kunne udføre det job, den oprindeligt er skabt til.
Det er dog ikke kun hundenes udseende, der er til bedømmelse i den kommende weekend. Du kan også se landets dygtigste lydighedshunde konkurrere i komplicerede øvelser i lydigheds- og dog dancing-ringen, ligesom du kan opleve landets dygtigste unge ”juniorhandlere”, der kæmper om at blive udstillingernes bedste i konkurrencer, hvor samarbejdet mellem hund og fører er i fokus.
Du kan ikke købe en hund på en hundeudstilling, men du får rig mulighed for snuse til hundelivet fra første parket og møde de engagerede opdrættere og hundesportsudøvere, der kan give dig uvurderlig rådgivning om hunderacerne, deres forskelligheder og behov.
- Der er naturligvis ingen hunderacer, der er skabt med det specifikke formål at danse til musik, men nogle racer er mere lærenemme end andre, mere selvstændige, typer. Men alle hunde er sociale væsener, som kræver megen opmærksomhed, og forudsætningen for det gode hundeliv er, at hund og menneske passer godt sammen. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i racernes forskellighed, før du beslutter dig for at inkludere en hund i hjem og hjerte; det vigtigste er at finde en hund, hvis behov du enten nemt kan opfylde, eller hvis behov du har lyst til at gøre en indsats for at opfylde. Dag ud og dag ind. Året rundt. Også i regnvejr. Så for at omskrive et kendt citat: ”Spørg ikke, hvad din hund kan gøre for dig – spørg, hvad du kan gøre for din hund siger Lise Lotte Christensen.
Fra den 6. til 9. marts 2025 åbner NEC i Birmingham dørene for Crufts, verdens største hundeshow, hvor tusindvis af hunde og deres ejere samles for at fejre hundenes mangfoldighed og færdigheder.
Den smukke og elegante samojedehund Bullet imponerede dommerne og publikum og sikrede sig sejren i en af årets mest prestigefyldte konkurrencer.
Den talentfulde juniorhandler Simone Riisgaard Kristiansen imponerede dommerne og sikrede sig sejren i juniorhandling-finalen ved Dansk Kennel Klubs prestigefyldte Show of Winners.
Så er det blevet sidste udstillingsdag på Bornholm. Her får du dagens oversigt over racer og ringe
Palle Bergsø blev søndag middag hædret med DKK’s hæderstegn for sit store arbejde for lydighedssporten
Så er Årets Avlsklasse afgjort, og det blev Surtsey's E-Eydis, islandsk fårehund, der løb med sejren et point foran Javika's Neymar JR Stump Boblop, dansk/svensk gårdhund, og vi skal nok skrive meget mere om Årets Avlshund, men her kommer lidt om nummer to
Lørdag formiddag kunne man opleve lidt af en sjældenhed i Roskilde, da grand danois gul/tigret skulle finde den bedste veterantæve. Hele fire hunde var tilmeldt, men kun tre mødte op
Direktør for Dansk Kennel Klub, Jens Glavind havde en klar opfordring, da han holdt foredrag om fremtiden for DKK
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde