En hund efter opmærksomhed

12-05-2022 11:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vild med vovser? Så er Roskilde Dyrskueplads en oplagt mulighed for at opleve alverdens hunderacer i alle størrelser og former i den kommende, forlængede, weekend; her konkurrerer knap 3.000 forskellige hunde af 264 forskellige hunderacer fra 21 forskellige lande om din opmærksomhed – alt mens de internt konkurrerer i skønhed såvel som dygtighed

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

”Der er intet så skønt som en vuffeli-vov”, sang folkekære Shubidua, og med ca. 810.000 hunde i Danmark - hvilket svarer til en hund i cirka hvert fjerde danske hjem - har hunden for længst overhalet katten somdanskernes foretrukne kæledyr. Er du en af dem, der ivrigt nikker i takt, når Michael Bundesens dybe baspointerer, at hunde ”kan gå i skole og lære en masse sprog”, bør du kigge forbi på Dyrskuepladsen i Roskilde iden kommende forlængede weekend, den 13., 14. og 15. maj.
Her er det ikke helt nok, ”bare” at have ”fire poter - ”én på hvert sit ben”. Heller ikke selv om hale og snude, ifølge Shubberne, sidder hvor de skal.
Banen er kridtet op; i 44 udstillingsringe skal i alt 2.990 hunde tage en rundtur foran det internationale dommerpanel og efterfølgende fremvise både nybørstet pels og tænder – bare for at nævne et par af de detaljer, som bliver taget i betragtning, når en udstillingshund skal bedømmes.
- Dommerne kigger på, om hunden lever op til den standard, der er for racen. For en hund er jo ikke bare en hund, forklarer Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
- I løbet af weekenden kan du møde 264 forskellige hunderacer. Hver af dem er skabt til at hjælpe mennesket med vidt forskellige opgaver i alle egne af verden. De ser ud, som de gør, for bedst muligt at løse deres specifikke opgave: Nogle er langbenede, andre lavbenede. Nogle har krøllet pels, andre glat. Stritører eller hængeører, store poter eller små. Og så er der hunde på 2 kg og dem på 102 kg, forklarer adfærdskonsulenten.

 

Skabt til opgaveløsning

Siger du ordet ”race”, klinger det lidt negativt, men i dyreverdenen giver det mening: Drømmer min 5-årige om en hygge-pony, skal jeg ikke købe en fuldblods galophest. Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk,  skal jeg ikke anskaffe kødkvæg. Sådan er det også med hunderacerne, som igennem mange hundrede år er skabt med forskellige brugsmål for øje. Udstillingsdommerens job er derfor at vurdere, hvor gode egenskaber den enkelte hund besidder i forhold til at kunne udføre det job, den oprindeligt er skabt til.
Det er dog ikke kun hundenes udseende, der er til bedømmelse i den kommende weekend. Du kan også se landets dygtigste lydighedshunde konkurrere i komplicerede øvelser i lydigheds- og dog dancing-ringen, ligesom du kan opleve landets dygtigste unge ”juniorhandlere”, der kæmper om at blive udstillingernes bedste i konkurrencer, hvor samarbejdet mellem hund og fører er i fokus.
Du kan ikke købe en hund på en hundeudstilling, men du får rig mulighed for snuse til hundelivet fra første parket og møde de engagerede opdrættere og hundesportsudøvere, der kan give dig uvurderlig rådgivning om hunderacerne, deres forskelligheder og behov.
- Der er naturligvis ingen hunderacer, der er skabt med det specifikke formål at danse til musik, men nogle racer er mere lærenemme end andre, mere selvstændige, typer. Men alle hunde er sociale væsener, som kræver megen opmærksomhed, og forudsætningen for det gode hundeliv er, at hund og menneske passer godt sammen. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i racernes forskellighed, før du beslutter dig for at inkludere en hund i hjem og hjerte; det vigtigste er at finde en hund, hvis behov du enten nemt kan opfylde, eller hvis behov du har lyst til at gøre en indsats for at opfylde. Dag ud og dag ind. Året rundt. Også i regnvejr. Så for at omskrive et kendt citat: ”Spørg ikke, hvad din hund kan gøre for dig – spørg, hvad du kan gøre for din hund siger Lise Lotte Christensen. 

Læs også

Se video: genoplev kåringen af Årets Hund

30-11-2023 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Det var et smukt øjeblik og der var fart på, da Årets Hund løb gennem Store Ring i Herning Messecenter ved årets sidste store udstilling, Winter Wonder Show. 

Stort øjeblik for Shiba Inu i Dortmund

21-11-2023 13:55, af Anne Cecilie Sohl

Shiba Inu racen er ikke typisk at finde på podierne rundt om på Europa's hundeudstillinger, men den 3.-5. november brillierede hanhunden Ai-We-Sed-So NeverEnding Story alligevel  i Dortmund.

Healing af hunde

17-11-2023 09:02, af Anne Cecilie Sohl

Under årets største udstilling i Herning var der stande i alle afskygninger. Mange af dem tilbød behandlinger til din hund, så som kiropraktik, massage, osteopati eller kranio sakral terapi. 

Billeder fra DKK Herning online

08-11-2012 12:18, af Maria Schacht
Så er alle billederne fra weekendens internationale hundeudstilling i Herning online

Billeder fra DKK-udstillingen i Fredericia er online

11-02-2014 08:53, af Tine Luther
Nu kan du se og bestille billeder fra Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Fredericia.

Billeder fra DKK-udstillingen i Fredericia er online

16-02-2016 09:56, af Tine Luther
Nu kan du se og bestille billeder fra Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Fredericia!

Fotos af årets DKK-racevindere - sidste frist!

10-12-2015 09:39, af Tine Luther
Alle ”Årets DKK-racevindere 2015” har mulighed for at få offentliggjort et billede i en racevinderkavalkade i januar-/februarnummeret 2016. Er din hund blevet DKK-racevinder 2015 (DKK-vinder – ikke vinder af en specialklubkonkurrence), og har du ikke fået den fotograferet af HUNDENs fotografer fra Wiegaarden ved en af DKK-udstillingerne, kan du selv indsende et foto. DEADLINE: DEN 10. DECEMBER 2015.

Webinar: Hvorfor ser min hunds pels sådan ud

05-05-2020 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub afholder fra næste tirsdag et webinar om farvegenetik, hvor klubbens dyrlæge fortæller om de forskellige pelstyper, aftegninger og farver

Vi glæder os til en fantastisk weekend

27-08-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi er naturligvis med, når der er Hund i Fokus på Vilhelmsborg i weekenden

Hvordan er det at blive bidt af en hund

13-06-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sebastian Klein har i et tv-program for børn undersøgt, hvordan det føles at blive bidt af en hund. Kennelklubben har hjulpet med at føre ideen ud i livet

 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.