”Der er intet så skønt som en vuffeli-vov”, sang folkekære Shubidua, og med ca. 810.000 hunde i Danmark - hvilket svarer til en hund i cirka hvert fjerde danske hjem - har hunden for længst overhalet katten somdanskernes foretrukne kæledyr. Er du en af dem, der ivrigt nikker i takt, når Michael Bundesens dybe baspointerer, at hunde ”kan gå i skole og lære en masse sprog”, bør du kigge forbi på Dyrskuepladsen i Roskilde iden kommende forlængede weekend, den 13., 14. og 15. maj.
Her er det ikke helt nok, ”bare” at have ”fire poter - ”én på hvert sit ben”. Heller ikke selv om hale og snude, ifølge Shubberne, sidder hvor de skal.
Banen er kridtet op; i 44 udstillingsringe skal i alt 2.990 hunde tage en rundtur foran det internationale dommerpanel og efterfølgende fremvise både nybørstet pels og tænder – bare for at nævne et par af de detaljer, som bliver taget i betragtning, når en udstillingshund skal bedømmes.
- Dommerne kigger på, om hunden lever op til den standard, der er for racen. For en hund er jo ikke bare en hund, forklarer Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
- I løbet af weekenden kan du møde 264 forskellige hunderacer. Hver af dem er skabt til at hjælpe mennesket med vidt forskellige opgaver i alle egne af verden. De ser ud, som de gør, for bedst muligt at løse deres specifikke opgave: Nogle er langbenede, andre lavbenede. Nogle har krøllet pels, andre glat. Stritører eller hængeører, store poter eller små. Og så er der hunde på 2 kg og dem på 102 kg, forklarer adfærdskonsulenten.
Skabt til opgaveløsning
Siger du ordet ”race”, klinger det lidt negativt, men i dyreverdenen giver det mening: Drømmer min 5-årige om en hygge-pony, skal jeg ikke købe en fuldblods galophest. Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, skal jeg ikke anskaffe kødkvæg. Sådan er det også med hunderacerne, som igennem mange hundrede år er skabt med forskellige brugsmål for øje. Udstillingsdommerens job er derfor at vurdere, hvor gode egenskaber den enkelte hund besidder i forhold til at kunne udføre det job, den oprindeligt er skabt til.
Det er dog ikke kun hundenes udseende, der er til bedømmelse i den kommende weekend. Du kan også se landets dygtigste lydighedshunde konkurrere i komplicerede øvelser i lydigheds- og dog dancing-ringen, ligesom du kan opleve landets dygtigste unge ”juniorhandlere”, der kæmper om at blive udstillingernes bedste i konkurrencer, hvor samarbejdet mellem hund og fører er i fokus.
Du kan ikke købe en hund på en hundeudstilling, men du får rig mulighed for snuse til hundelivet fra første parket og møde de engagerede opdrættere og hundesportsudøvere, der kan give dig uvurderlig rådgivning om hunderacerne, deres forskelligheder og behov.
- Der er naturligvis ingen hunderacer, der er skabt med det specifikke formål at danse til musik, men nogle racer er mere lærenemme end andre, mere selvstændige, typer. Men alle hunde er sociale væsener, som kræver megen opmærksomhed, og forudsætningen for det gode hundeliv er, at hund og menneske passer godt sammen. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i racernes forskellighed, før du beslutter dig for at inkludere en hund i hjem og hjerte; det vigtigste er at finde en hund, hvis behov du enten nemt kan opfylde, eller hvis behov du har lyst til at gøre en indsats for at opfylde. Dag ud og dag ind. Året rundt. Også i regnvejr. Så for at omskrive et kendt citat: ”Spørg ikke, hvad din hund kan gøre for dig – spørg, hvad du kan gøre for din hund siger Lise Lotte Christensen.
Når DKK Kreds 1 inviterer til Bakkeskue på Kristi Himmelfartsdag for 35. gang venter en dag fuld af smil, svingende haler og nye tiltag, der hylder fællesskab og mangfoldighed i hundeverdenen.
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Her får du lidt billeder fra søndagen i Vejen
I denne weekend afvikles årets sidste hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. Næsten 8.000 hunde fordelt over 264 forskellige racer vil lægge vejen forbi Messecenter Hernings store haller over weekenden. Her vil der altså være rig mulighed for at opleve alt fra stor til lille, fra jagthund til selskabshund, eller fra kort til lang pels. Det bliver kort sagt en sand hundefest med pomp og pragt
De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden
Udstillingen i Ballerup er kommet godt fra start. Massevis af smukke hunde indtager de mange ringe
Søndag den 15/12 afholdt min kreds, DKK kreds 8, rallydysten. Her havde jeg besluttet, at Yankie skulle stille op
Ring 8 er i den grad nordisk denne lørdag, hvor de mange dansk/svenske gårdhunde bliver vist frem
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse