Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Copyright Ridehesten.com
De danske hundeejere er blevet gode til at sætte sig ind i hunderacerne, vælge fornuftigt og investere i hundetræning. Foto: Adobe

Det er en god tid at være hundeejer i Danmark. Aldrig før har så mange danskere haft en firbenet ven i hjemmet, og samtidig ser vi nu, at antallet af skader forårsaget af hunde er faldet markant. Ifølge Forsikringsoplysningen er det tydeligt, at vi er blevet bedre til at tage ansvar som hundeejere – og det er en udvikling, som Dansk Kennel Klub i høj grad bifalder. 

Flere hunde, færre skader 

Antallet af hunde i Danmark har nået rekordhøjder med mellem 850.000 og 900.000 registrerede hunde, hvilket svarer til en stigning på næsten 60% i forhold til 2000, hvor der var registreret 550.000 hunde.  
Det kunne lyde som en opskrift på flere uheld, men i stedet har udviklingen været den stik modsatte. På trods af det stigende antal hunde er antallet af skader forårsaget af hunde faldet med hele 16 % over de seneste 10 år. Forsikringsoplysningen rapporterer, at forsikringsselskaberne behandlede 8013 skader i 2023 mod 9500 i 2013. Tilbage i 2003 var der 13.258 anmeldelser. 

Det er især et stærkt fokus på viden, valg af race, træning og hjælp ved adfærdsproblemer, som har gjort en forskel. Som Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, understreger, er danskerne i dag mere vidende og ansvarlige hundeejere. 

- Vi har lært enormt meget de sidste 20 år, både om hundens behov, dens adfærd og måde at kommunikere på, forklarer hun og fremhæver, at vidensdeling er blevet meget nemmere takket være elektroniske og sociale medier. 

Copyright Ridehesten.com
Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent og presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, fortæller, at viden, træning, informeret valg af hunderace og en villighed til at søge hjælp er vejen frem for færre skader forårsaget af hunde. Foto: K Bidstrup 

Viden og træning i centrum 

En af de vigtigste faktorer bag den positive udvikling er den øgede viden om hunderacer. Dansk Kennel Klub har gjort en stor indsats for at dele brugbar information gennem portaler som Købhund.dk og det nyligt lancerede Hundeuniversitet.  
På Købhund.dk kan man læse om alle de hunderacer, man kan købe i Danmark, og der er sket en markant stigning i antallet af søgninger, hvilket viser, at danskerne aktivt søger information, før de vælger en hund. 

Træning spiller også en væsentlig rolle i at forebygge skader forårsaget af hunde. Ifølge Lise Lotte Christensen går danskerne til træning som aldrig før. Samtidig er det blevet både nemmere og mere almindeligt at søge hjælp, hvis hunden udviser en uhensigtsmæssig adfærd, og flere dyrlæger, veterinærsygeplejersker og professionelle hundetrænere har specialiseret sig i hundeadfærd. 

- Man kan ikke altid forberede sig på alt som ny hundeejer, men det er blevet mere almindeligt at søge hjælp og spørge om råd, siger hun og roser danskerne for deres ansvarlige tilgang til hundeejerskab. 

Livsstil afspejler valget af hunderace 

I takt med at antallet af hunde i Danmark er steget, sker der også en ændring i danskernes præferencer, når det kommer til valg af hunderacer. Særligt selskabshunde er blevet meget populære. Disse hunde, som typisk er mindre og avlet med fokus på at være godt selskab, passer godt til mange danske familier, der måske ikke har behov for eller tid til at træne og aktivere de mere krævende brugshunderacer. 

Ifølge Lise Lotte Christensen afspejler denne udvikling en mere bevidst tilgang til hundeejerskab.
Vi ser, at danskerne i stigende grad vælger hunderacer, der passer til deres livsstil og de fysiske rammer, de kan tilbyde deres hund. Mange vælger selskabshunde, der trives godt i en social familie og er nemme at have med på farten og til familiebesøg, når hverdagen er travl, forklarer hun. 

Copyright Ridehesten.com
Selskabshundene oplever en stigende popularitet blandt danske hundeejere, da de passer godt ind i mange familiers hverdag. Foto: Adobe

Men det er ikke kun selskabshunde, der har vundet frem. Også spaniels og retrievere er populære valg. Disse racer er kendt for deres sociale og venlige natur samt deres alsidighed, hvilket gør dem til gode familiehunde såvel som jagt- eller sportskammerater. 

Omvendt ser vi et fald i antallet af krævende brugshunderacer, der tidligere blev valgt til specifikke arbejdsopgaver som jagt, hyrdning eller vagt. De mennesker, der i dag vælger disse racer, er typisk dem, der er velinformerede og målrettede i deres valg, da de har sat sig grundigt ind i, hvad disse hunde kræver af både tid og aktivering. 

Selvom mindre selskabshunde er blevet mere populære, betyder det dog ikke, at de er helt uden risiko for at forvolde skade. Som Lise Lotte Christensen påpeger: - En lille hund kan også godt forvolde skade, men omfanget er mindre. 
Små hunde kan have store personligheder, og korrekt træning og socialisering er derfor lige så vigtig, uanset hundens størrelse. 

Viden og hjælp gavner alle 

Det stigende antal hunde i Danmark har heldigvis ikke ført til flere skader. Tværtimod viser det sig, at danskerne har taget deres ansvar som hundeejere alvorligt. Med den rette viden, træning og hjælp er det muligt at sikre, at både hunde og mennesker trives. 

Og det er der god grund til at fejre, som Lise Lotte Christensen bemærker: - Af den grund er vi store tilhænger af at give en ekstra lækker godbid til danske hundeejere – de gør det nemlig ret godt

 

Læs også

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Fra HUNDEN: Hvordan har din hund det med støvsugeren?

12-04-2025 07:56, af Karen Frost Knudsen

Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket

Fido og King udskiftes med menneskenavne

25-02-2017 13:50, af Kasper Larsson
Kommer Charlie eller Bella ikke, når du kalder i hundeparken, så er det måske fordi din hund er hos en anden hundeejer, der har kaldt på en hund med samme navn

Hund konfiskeret på grund af fedme

03-10-2013 14:44, af Tine Luther
Svenske myndigheder har frataget en hundeejer sin særdeles overvægtige hund, fordi hun ikke efterlevede kravet om at slanke den.

Hundeejer tildelt bøde på 8.000 kr.

06-02-2015 13:21, af Tine Luther
En hund har bidt to personer samt en anden hund. Episoderne takseres til en bøde på 8.000 kr.

Hund reddede sin ejers liv

06-03-2014 13:37, af Tine Luther
En amerikansk hundeejer kan takke sin firebenede ven for, at han er i live i dag. Han lå og sov, da hans varmeapparat ved en fejl udledte dødelige mængder kulilte og gas.

Falske betjente opkræver bøde af hundeejer

15-02-2013 13:19, af Tine Luther
To mænd angav sig for at være betjente og anklagede hundeejer for ikke at have sin hund chippet korrekt.

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Hundeejere får masser af motion

06-07-2021 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Studie viser, at hundeejere i højere grad end andre får den mængde motion, det kræver at leve et sundt liv

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dom afsagt! Sejr for hundene!

10-04-2025 09:53, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Pas på påskefarerne for din hund

11-04-2025 07:41, af Cecilie Friis Amstrup

Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer

Fra HUNDEN: Hvordan har din hund det med støvsugeren?

12-04-2025 07:56, af Karen Frost Knudsen

Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket