EDS: We´ll meet again

22-05-2023 09:18, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest

Copyright Ridehesten.com

 

De kom fra hele Europa, hundeejerne og deres firbenede venner. For at dyste om certifikater og vindertitler, flotte rosetter og guldglimtende pokaler. Men Dansk Kennel Klubs European Dog Show 2023 var langt mere end titler og pokaler.

 

Sofakartofler og savsmuld

Søndag var det, til en begyndelse, lidt hårdt at være sofakartoffel og se EDS på en skærm. Da klokken blev 13, og der blev blændet op for dagens livestream, og den ene rockstar af hund efter den anden indtog store ring i Herning, måtte jeg erkende, at det ikke helt yder showet retfærdighed at følge det fra skærmen. Øj, jeg ville gerne have været i Herning der. Klassikeren med den gamle cirkushest, der lugter savsmuld, formoder jeg. Sjovt nok glemte jeg ret hurtigt længslen efter duften af savsmuld, eller i dette tilfælde af hunde, for Dansk Kennel Klub var totalt på toppen i dag. Det hele spillede max, som det vist hedder på nudansk. Ikke at det ikke har gjort det de første tre dage. Men søndag var anderledes – for det var finaledag. De tre værter i store ring var i hopla, udstillerne var ekstra på tæerne og det samme var hundene.

Dagen blev båret igennem af en næsten sitrende forventning om, at det var i dag det hele skulle afgøres. Den forventning, den smittede, brændte gennem skærmen, og ramte også sofakartoffelrækken, så egentlig var det alligevel helt fint at følge EDS ved skærmen. Og ikke mindre end fire finaler var der jo at se frem til. Først BIS i Agria Winner, senere på eftermiddagen Juniorhandling-finale, så BIS junior ved EDS og endelig – til sidst – højdepunktet, som alle så frem til, BIS-finalen ved European Dog Show 2023.

 

EDS var ikke kun en hundeudstilling

Men EDS var mere end det. Mere end titler og bling-bing. Venskaber er blevet fornyet i disse fire dage, og nye venskaber er blevet grundlagt. Ingen tvivl om det. Mon ikke også at campingpladser, hoteller og restauranter i Herning og omegn har sendt Dansk Kennel Klub en kærlig tanke. En hundeudstilling handler om langt mere end at vise hunde frem. Det er også en social begivenhed. I dette tilfælde – ved et EDS – er det også en international begivenhed, der bygger bro mellem mennesker af forskellige nationaliteter. Noget der vel aldrig har været så vigtigt i Europa i nyere tid som nu.

 

Slava Ukraini

Vel har vi haft en fest de seneste fire dage, men ingen på EDS glemte, at livet i øjeblikket er langt fra en fest i Ukraine. At der er krig i Europa. DKK’s formand, Jørgen Hindse, nævnte da også specifikt krigen i Ukraine i sin fine åbningstale torsdag eftermiddag. DKK havde opsat en væg med billeder af hunde fra Ukraine, ligesom der også var etableret en decideret Ukraine-stand, hvor alt hvad der kom ind fra salget, går til Ukraine. Der var også mulighed for at udstillerne kunne donere deres præmiekuponer til Ukraine ved at aflevere dem på denne stand. Og jeg kan forstå, at Ukraine-standen alle fire dage er blevet flittigt besøgt. Midt i EDS-festen glemte Dansk Kennel Klub ikke Ukraine.

 

Hundeglæde

I store ring fik glæden – hundeglæden – heldigvis lov til at udfolde sig søndagen igennem. Som det har været tilfældet alle fire dage bød også søndagen på alt fra bedårende hvalpe til dejlige og velholdte seniorhunde. Og så var der også lige et par gruppe-finaler, der skulle afgøres inden vi kunne tage hul på finalerne. Så finale-dagen bød på masser af smukke hunde at kigge på – også inden finalerne, og underholdende og spændende var det. Som det har været også de tre første dage af EDS. Søndagens første finale var BIS i Agria Winner, og her gik sejren til den yndigste – ja, undskyld det ufaglige udtryk, men jeg kan ikke finde noget mere dækkende for den skønne miniature american sherperd, der blev BIS. Agria BIS-vinderen blev vist af sin ejer, en ung pige, der var lige så indtagende som sin dejlige hund, da hun efterfølgende – meget glad og meget rørt - blev interviewet om sejren. Jeg vil sige, at denne unge hundeejers glæde var et af EDS´ moments. Et andet af søndagens moments blev også leveret af en ung pige, nemlig da danske Sara DeAngelis blev en mere end flot nummer to i Juniorhandling finalen. Dejligt at kunne konstatere, at unge kvinder er godt på vej i hundesporten.

 

Gentlemen går aldrig af mode

Søndagens tredje finale var BIS for de ti bedste juniorer ved EDS, og der var fuld plade for Italien med en italiensk ejet Lagotto Romanolo som BIS. En, vil jeg tillade mig at sige, rigtig smart hund, der fangede øjet i samme sekund den løb ind i ringen. Hvad der også fangede – i hvert fald mig – var BIS-dommer (og FCIs-præsident) Tamás Jakkels gestus inden han påbegyndte bedømmelsen af BIS-junior. Jeg er faktisk ret sikker på, at jeg ikke var den eneste, der sad en lille smule lykkeligt sukkende, da Tamás Jakkel galant kyssede ringstewarden på hånden, da hun havde ledsaget ham ind i store ring til BIS-bedømmelsen af juniorerne. Gentlemen går aldrig af mode - siger det bare.

 

Simon – selvfølgelig …

Inden BIS-finalen skulle FCI´s flag overrækkes til formanden for Sloveniens kennelklub, da det er Slovenien, som har æren af EDS i 2024. Selvfølgelig var det Simon, som sørgede for det praktiske med – respektfuldt - at tage flaget ned, lægge det sammen og give det videre til Wilfred, som stod for den officielle overdragelse. I fire dage har Simon troligt stået ved indgangen til store ring, og sørget for at de rigtige hunde er kommet ind på det rigtige tidspunkt. Kender jeg Simon ret, så har han givetvis også lavet en masse andet praktisk bag kulisserne – som han altid gør – på alle udstillinger. Hvor ville DKK være uden Simon?

 

Endelig, endelig, endelig …

Og så var det endelig tid. Best In Show-finalen ved European Dog Show 2023. Der var spotlight og bankende hjerter – hjerter for hunde – da de ti smukke finalister løb ind i store ring. Jamen, altså, det var betagende. Jeg afslørede allerede i går, hvem der var min BIS-favorit. Fra det øjeblik han indtog – indtog – ringen i gruppekonkurrencen var jeg ikke i tvivl – det var min BIS-vinder. Heldigvis var Hanne Laine Jensen, i hvis kyndige hænder og hundeviden, BIS var lagt, enig med mig, og valgte den fuldstændig vidunderlige polske dandie dinmont terrier som Best In Show-vinder på European Dog Show 2023. Det var den perfekte afslutning på et perfekt afviklet EDS. Et EDS, som jeg har nydt hvert eneste sekund af – også selvom det var hjemme bag skærmen. Dermed var det overstået - European Dog Show 2023 Og, ja, det føles lidt tomt lige nu, men fortvivl ej, hundevenner – EDS vender tilbage i 2024 – vi ses igen …

Læs også

Til minde om Poul Ørnemark

19-07-2023 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I juni måned døde Poul Ørnemark. I den forbindelse udgiver vi denne artikel om den dygtige dommer. En artikel, der er trykt i februarnummeret af HUNDEN fra 2021. Her mødte vi Poul til en snak i forbindelse med, at han netop havde modtaget titlen som DKK's første æresdommer

Alle billeder fra EDS er online

24-05-2023 12:16, af Kristine Ulsø Olsen

Hundens fotografer havde en travl weekend under European Dog Show i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder. Knapt 7000 billeder er online, som nu kan ses i vores database

EDS: Best In Show er polsk

21-05-2023 19:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En fantastisk europaudstilling er nu slut, og udstillingen fik en flot og værdig vinder

EDS: Absolute Beginners

21-05-2023 07:22, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Man skulle ikke tro det, men sådan er det. 
Når man følger store ring fra EDS på skærmen derhjemme, så bliver man meget mere obs på, hvad der sker i ringen. Lægger faktisk mærke til langt mere end hvis man sidder ved ringsiden.
Man distraheres ikke, som det sker når man er fysisk til stede ved ringen af folk, der kommer hen og skal snakke, eller af hvad der sker udenfor ringen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet