“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Copyright Ridehesten.com
Anne Egede deler observationer fra USA, hvor man er begyndt at være opmærksom på, at visse miljømæssige forhold kan disponere for udviklingen af kryptorchisme. Foto: Adobe

Jeg var faktisk ikke helt fri for at blive en smule skuffet, da fortsat læsning afslørede at vedkommende refererede til hvalpens testikler, populært kaldet nosser, som så her, ved en tastefejl, var blevet til ”nisser”.

Bekymringen gik på, at den pågældende hvalp, som var 8 uger, kun havde testiklerne nede i pungen af og til, altså testiklerne poppede op og ned, tilsyneladende sådan lidt efter forgodtbefindende.

Det optimale er selvfølgelig, at en (han)hvalp har to testikler i pungen – to testikler, som bliver i pungen. Det er bare ikke altid en selvfølge.

Kryptorchisme: arv eller miljø?
I mange år har det været antaget, at årsagen til kryptorchisme er arveligt betinget, og det er der næppe heller tvivl om, at det er i en eller anden grad. Arvegangen er dog ikke endeligt klarlagt, og formodentlig ligger der et samspil mellem flere gener bag, når en hanhund ender med at være kryptorchid.

En anden ting i forbindelse med kryptorchisme hos hanhunde, som der ikke tales om, er hvorvidt miljøet, altså det miljø, som hanhvalpen vokser op i, har betydning for udviklingen af kryptorchisme.

Jeg har i hvert fald aldrig hørt miljømæssige faktorer nævnt på dansk eller i dansk litteratur om emnet som en faktor, der kan føre til kryptorchisme hos hanhunde.

MEN in the land of the free, USA, hvor alt er større – også antallet af hundeopdrættere og dermed også af opdrættererfaringer, er man begyndt at være opmærksom på, at visse miljømæssige forhold kan disponere for udviklingen af kryptorchisme.

Synderen hedder varme
Sædceller er ekstremt varmefølsomme. Både de færdige, modne sædceller i bitestiklerne, såvel som selve produktionen af sædceller, er meget varmefølsomme. Det er baggrunden for, at testiklerne sidder ”udenpå kroppen”.

Typisk vil temperaturen i testiklerne ligge et par grader under kroppens temperatur. Sådan skal det være for at sædceller kan bevare deres fertilitet, altså deres evne til at befrugte et æg.
Der er dog én form for varme, som testiklerne, uanset deres placering, stadig er sårbare overfor, nemlig feber.
Feber kan ødelægge sædcellerne og gøre dem infertile, altså ude af stand til at befrugte et æg.
Hvis en hanhund har haft feber indenfor de sidste par måneder inden en parring, så bør man derfor altid få lavet en test af hans sædkvalitet inden parringen.

Faktisk er sædceller så følsomme overfor varme, at hvis man måler på hanhundes sædkvalitet, så vil den altid generelt være bedre om vinteren end om sommeren, ganske enkelt fordi det er varmere, og temperaturen er højere i sommerhalvåret.

Så det der med, at sædceller og varme er to uforenelige størrelser, det bør man tage seriøst.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anne Egede

Temperaturen i hvalpekassen spiller en faktor
Hvad man ifølge amerikanske forskere på området også bør tage seriøst er, at hanhvalpe ikke ligger for varmt i hvalpekassen. Tilsyneladende har varme nemlig ikke bare en negativ indflydelse på sædkvaliteten, men også på om testiklerne falder ned i pungen som de skal.

Man mener nemlig at kunne se en sammenhæng mellem varme i hvalpekassen og manglende nedstigning af testikler. Forstået således, at hos opdrættere, der bruger eksterne varmekilder i deres fødekasser, ses der generelt en højere frekvens af kryptorchide hanhunde end hos opdrættere, som undlader brug af varmekilder i fødekassen.

De amerikanske opdrættere, som har den laveste andel af kryptorchide hunde, er folk, der opdrætter hunde ude i en stald- eller kennelbygning, og hvor tæven og hvalpene ofte ligger i en kasse eller hundehus uden tæpper og ved en rumtemperatur, som typisk er lavere end normal stuetemperatur. (Det er så muligt, at disse opdrættere har andre problematikker i deres opdræt, men lige her ser vi kun på kryptorchisme).

Man kan så spørge, hvorfor er alle hanhvalpe, hvor der har været anvendte eksterne varmekilder i fødekassen, ikke kryptorchide?

Og der er det jo nok at arveligheden spiller ind. Hvis hanhunden genetisk er disponeret for at ende som kryptorchid, så er det muligt, at et for varmt miljø i fødekassen medfører, at testiklerne (en eller begge) ikke stiger korrekt ned på sådan en hvalp.

Det skal pointeres, at overstående ikke er signifikant dokumenteret. Foreløbigt taler vi antagelser, men ret velunderbyggede antagelser.

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at eksterne varmekilder i fødekassen generelt gør mere skade end gavn - af mange årsager, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Med denne nye viden og nye observationer om varme og manglende testikler in mente, er der yderligere en grund til at undlade eksterne varmekilder i fødekassen.

Og til at sørge for, at der ALTID er et område i fødekassen UDEN tæpper eller vetbeds, men bare med aviser, hvor hvalpene kan søge ud hvis de får det for varmt.

Så har du i hvert fald gjort hvad du kan for at passe på de neonatale hvalpes nisser, æh, no…., øh, testikler.

Læs også

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Fra HUNDEN: Ven med en hund – når børn og hunde bliver venner for livet

27-06-2025 06:42, af Karina Green Damsgaard

Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.

Årets hunde

01-11-2015 19:51, af Tine Luther
Alle Dansk Kennel Klubs årskonkurrencer blev afsluttet i dag i Herning.

Store Hestedag med hund + DM i agility

05-09-2014 12:46, af Tine Luther
I weekenden den 6. og 7. september går det igen løs med hunde og heste på Roskilde Dyrskueplads.

Som hund, så ejer – eller er det i virkeligheden omvendt?

22-12-2012 07:32, af Tine Luther
At ejere tit ligner deres hunde, har der altid været talt om. Nu har ungarske forskere via personlighedstests dokumenteret, at der er noget om snakken.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Ny teknologi bag sund kost til hunde

26-03-2012 14:04, af Tine Luther
Farmina Pet Foods har udviklet det nye tørkostfoder ”Ecopet Natural”.

Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Surf VM for hunde - galt eller genialt

07-08-2019 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her på redaktionen er vi lidt i tvivl. En hund på et surfbræt i havets bølger, er det egentlig noget, hunde bryder sig om?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.