Ved årets sidste DKK-udstilling, Winter Wonder Show i Herning, udtrykte søndagens juniorhandler-dommer stor begejstring for det tårnhøje niveau hos de danske juniorhandlere og kaldte dem ”verdensklasse”. Men tidligere på efteråret havde en af vores dygtige juniorhandlere allerede flaget med den danske fane i forbindelse med European Dog Show (EDS) i Slovenien.
Torsdag den 3. oktober 2024 var en dag fyldt med spænding og glæde for dengang 15-årige Amalie Grønborg og hendes samojede, Ellie. På dagen før EDS deltog de i juniorhandling-konkurrencen ved det internationale slovenske vinder-show, hvor de satte sig i den absolutte top og endte øverst på podiet i en konkurrence med hele 57 unge deltagere fra hele Europa.
Dagen startede med, at deltagerne blev vurderet i mindre grupper om formiddagen. Senere på dagen blev de bedste seks udvalgt til videre bedømmelse i Store ring. Her imponerede Amalie og Ellie dommer Pia Grm Urbancic, en erfaren professionel handler fra Slovenien, med deres selvtillid, udstråling og imponerende samarbejde.
- Ellie ville virkelig gerne fremad, så jeg kunne godt mærke på hende, at hun bare ville ind i Store ring og vise sig frem, fortalte Amalie.
Der skal tænkes hurtigt i ringen
For Amalie var det en speciel udfordring at være i ringen i Slovenien, da hun stadig er relativt ny i det store juniorhandling-univers.
- Jeg var nervøs, fordi det var en stor udstilling, og jeg har ikke så meget erfaring endnu. Men dommeren smilede og virkede venlig, hvilket hjalp rigtig meget på mine nerver, sagde hun.
Samtidig var der mange detaljer at holde styr på under bedømmelsen:
- Jeg havde en masse tanker i hovedet inde i ringen blandt andet, at Ellie ikke måtte galoppere, men skal løbe ordentligt, og jeg skal have skulderen frem og min hånd placeret korrekt. Man skal tænke hurtigt og tage beslutninger hen ad vejen, men heldigvis kommer det lidt mere naturligt med tiden, forklarer Amalie.
Dommeren var efterfølgende meget begejstret for Amalies præstation og fortalte, at hun fra det øjeblik, Amalie og Ellie trådte ind i ringen, vidste, at de havde noget særligt. Pia Grm Urbancic fremhævede Amalies selvsikkerhed og den stærke kontakt, hun havde med Ellie, og sagde, at hun ikke havde været i tvivl om, hvem der skulle vinde.
Amalie og Ellie - et stærkt makkerpar
Amalie Grønborg, som kommer fra Varde, fyldte 16 år kort efter showet. Hun har været aktiv i udstillingsverdenen siden 2021, hvor hun begyndte at træne sin første hund. Ellie, en toårig samojedehund, som Amalie fik i konfirmationsgave, har hun selv trænet op med hjælp fra opdrætter og medejer Malene Lerche Bjerregaard fra kennel Acaiza’s. Sammen har Amalie og Ellie opnået flere flotte titler og placeringer i både raceringen og i juniorhandling.
- Jeg elsker juniorhandling, fordi jeg kan vise vores samarbejde og udstråling frem, fortæller Amalie og fortsætter:
- Det giver mig en stor glæde at gå i ringen og vise noget, jeg er god til, samtidig med at vi hygger os. Vi træner mindst én gang om ugen, og nogle gange kommer en træner helt fra Ungarn for at træne udstillere, så der for jeg ekstra input.
Amalie deltog i EDS med ambitionen om at prøve kræfter med juniorhandling på den helt store scene. Hun havde dog ikke forventet en udtagelse, da konkurrencen på dette niveau er ekstremt hård med deltagere fra hele Europa, hvor mange har flere års erfaring. Selvom hun ikke opnåede placering under selve EDS-konkurrencen, var torsdagens sejr alligevel en kæmpe triumf.
Stor ros fra og til dommeren
Dommer Pia Grm Urbancic delte efterfølgende sine tanker om dagen på Facebook. Her roste hun både arrangementet og de mange talentfulde unge deltagere for deres forbindelse til deres hunde, deres viden om racen og deres evne til at fremvise dem fra deres bedste side.
For Amalie var det en rigtig positiv oplevelse at have lige netop den dommer, som hun oplevede som smilende og venlig.
- Det var med til at få min nervøsitet til at forsvinde, så jeg kunne fokusere på at fremvise Ellie på flotteste vis, fortæller hun.
Med den flotte sejr i Slovenien, drømmer hun nu om at tage juniorhandling til endnu større højder:
- Min største drøm er at komme på det danske juniorhandlerlandshold igen og måske blive årets juniorhandler. Vi planlægger også at tage til EDS næste år, så jeg krydser fingre for at blive udtaget!
Tillykke til Amalie og Ellie med deres flotte præstation – vi glæder os til at følge jer i fremtiden!
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Epulis er en tilstand, hvor bindevævet i hundens tandkød vokser for meget, så tandkødet kan blive forstørret og knudret. Ubehandlet kan det være til gene for hunden, og øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradontose
Hundeejere landet over er i disse dage bekymrede for deres firbenede venner. I Norge har dyrlæger oplevet en markant stigning i tilfælde af alvorlig sygdom hos hunde i Oslo-området, og indtil videre er 27 hunde døde. I Danmark har vi ingen indikationer på, at vi oplever samme sygdomsbillede. Nye oplysninger fra Mattilsynet i Norge viser desuden, at sygdommen formodentlig ikke smitter let fra hund til hund
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste