Artiklen er oprindeligt skrevet til Facebook-gruppen “Hvalpe og hundeopdræt - for opdrættere, der vil vide mere”
Det er stadig koldt mange steder - Kong Vinter er åbenbart kommet i tanke om sine pligter efter at have dovnet under en palme på en tropeø de seneste år. Små hundehvalpe er dog ikke gode til kulde, selvfølgelig lidt afhængig af race.
Generelt er små hunde mere kuldskær, altså kommer hurtigere til at fryse, end større hunde er. Det hænger sammen med, at små hunde har en større overflade i forhold til kropsmassen. Man kan sige, at der er en større overflade at holde varm, men en mindre “brændeovn” (kropsmasse) til at sørge for varmen.
Det er endnu mere udtalt hos hvalpe, da de bliver meget hurtigt kolde, når de er udenfor. Det kan derfor, ikke mindst når vejret rigtig vinterkoldt, og temperaturen ligger omkring frysepunktet, være en god ide at give hvalpe dækken på, når de skal ud. Der er bare det med hvalpe, at de vokser hurtigt. Så det med at købe hvalpedækkener, det er ikke rigtigt brugbart.
Kodeordet er sokker
I stedet kan du selv lave effektive dækkener til dine hvalpe, uden at det koster en formue, også selvom du måske ikke er en haj til håndarbejde. Kodeordet er sokker! Sokker kan meget nemt laves om til hvalpedækkener.
Du klipper ganske enkelt huller til benene i en sok (evt. også hul til penis), og så trækker du sokken over hvalpen. Det kan nærmest ikke være nemmere. Det er desuden hurtigt at lave nye dækkener, efterhånden som hvalpene vokser. Og sokker kommer i (næsten) alle størrelser, så også hvalpe af de helt små racer kan få et lunt sokke-dækken.
Er dine hvalpe af en større eller stor race kan sokkerne dog komme til kort mht. størrelse, men så finder du bare nogle billige sweaters i en genbrugsforretning og laver hvalpe-dækkener ud af ærmerne.
Sådanne hvalpe-dækkener lavet af sokker eller af ærmer kan selvfølgelig ikke bruges i regnvejr (men hvalpe skal jo heller ikke være ude, når det regner), men på kolde dage fungerer sådanne dækkener rigtig godt. Som sagt behøver du ikke være et geni til håndarbejde for at lave sådanne hvalpedækkener.
JEG kan finde ud af det, og her taler vi altså om en kvinde, hvis håndarbejdslærer ringede til min mor og klagede over, at jeg ikke alene var generelt håbløs til at sy den (syntes jeg) latterligt grimme såkaldte mælkedrengeanorak, der var pensum i håndarbejdstimerne (der i syttenhundredehvidkål, da jeg gik i skole). Jeg forlod også håndarbejdstimerne og sad i stedet og læste ude på gangen. Og nej, min anorak blev aldrig færdig. Da mine klassekammerater promenerede deres hjemmesyede anorakker, havde jeg stadig ikke fået klippet mønstret ud til min ditto.
Så når jeg kan finde ud af at lave de beskrevne hvalpe-dækkener; ja så kan alle!
Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.
Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.
I en tilståelsessag er kvinde nu dømt for at have importeret og solgt hundehvalpe uden de nødvendige tilladelser.
Ni hvalpe og 10 voksne hunde blev via frugtbart samarbejde reddet fra en hård skæbne. En ansvarlig ejer gjorde, at det store dyreværnsarbejde med hundene hurtigt kunne komme i gang, og hundenes fremtid blive sikret
Vi har fået en masse lækre hvalpebilleder fra jer læsere. Her får I et galleri
Opgaven var vokset ejeren over hovedet. 12 gravhunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelse, hvoraf to hvalpe var i så dårlig forfatning, at de måtte aflives
Fredag står tre mænd på henholdsvis 52 år, 56 år og 59 år tiltalt ved retten i Kolding for ulovligt at have importeret og solgt hvalpe af racen fransk bulldog fra Polen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde