Selvom det nok er de færreste hundeejere, der synes at en almindelig og sund hundeånde ligefrem lugter godt, så skal hundens ånde heller ikke lugte dårligt. Hunde er kendt for at have dårlig ånde, men ofte er den dårlige lugt forbundet med sygdom – og man bør som hundeejer altid reagere, hvis man opdager, at hundens ånde ændrer karakter.
Årsager til dårlig ånde hos hunden
Blandt de mest almindelige årsager til dårlig ånde kan nævnes:
Indtagelse af afføring eller rådden mad
At spise egen eller andres afføring er ikke unormalt hos hunde, og kan være årsag til en kortvarig dårlig ånde. Ligeledes kan indtag af rådden mad, spores i ånden i noget tid efter.
Læbefoldsbetændelse
Betændelse i hudfolderne omkring munden kan medføre en dårlig lugt, der opfattes som dårlig ånde. Hunde med mange hudfolder i hovedet og omkring munden, vil have en øget tendens til denne type hudbetændelse.
Tandproblemer
Tandproblemer er en af de hyppigste årsager til dårlig ånde hos hunde. Problemer med tandsten, tandkødsbetændelse og paradentose kan blandt andet give anledning til en ildelugtende ånde.
Kræft i mundhulen
Ved nogle kræftformer i mundhulen, kan vævet begynde at dø – og det døde væv vil begynde at rådne og lugte, og dermed også give anledning til dårlig ånde.
Foderpakninger
Hvis hundens tænder ikke sidder helt som de skal, kan der dannes hulrum, hvor foderet kan sætte sig fast. Bliver foderet siddende, vil det begynde at rådne, og dermed vil hundens ånde begynde at lugte.
Tarmproblemer
Nogle problemer i mave-tarmkanalen, herunder eksempelvis problemer med et forstørret spiserør, kan forårsage en ildelugtende ånde.
Sukkersyge, nyrelidelser og leverlidelser
Lidelser i kroppens organer, herunder sukkersyge, nyrelidelser og problemer med leveren, kan alle være årsag til at hundens ånde begynder at lugte anderledes.
Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger
Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så?
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
Som hundeejer er det vigtigt at holde øje med tandhygiejnen hos sin hund. Men har du nogensinde undret dig over, hvorfor hundens tandsæt ser ud som det gør? Læs videre og dyk ned i hundens tandsæt
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker