Når gummerne klør – om mælketænder og tandskift

17-10-2017 13:33, af Astrid Gerd Holtet

Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpe fødes uden tænder, men ved omkring tre uger begynder de første mælketænder at vokse frem, og når hvalpen er klar til at flytte hjemmefra, har den som regel fået alle sine mælketænder – 28 styks i alt.

Ved omkring tre til fire måneder begynder de blivende tænder at vokse frem, og det kan give voldsomt kløende gummer. Når gummerne kløer, har hvalpen et stort behov for at tygge i ting, der kan massere tandkødet og dermed lindre ubehaget. Det er derfor vigtigt at hvalpen har adgang til gode tyggeting i denne periode. Kløen forsvinder i takt med at de blivende tænder bryder frem.

Mælketænderne falder ud, fordi specialiserede celler i kæben nedbryder tandroden og dermed mister tanden sit fæste i knoglen. Når hvalpen er omkring syv måneder gammel, bør alle mælketænderne være skiftet ud med de blivende tænder, som hunden har 42 af. 

Som regel sker tandskiftet uden problemer, men hos nogle hunde kan det ske, at ikke alle mælketænderne falder ud. Disse tilbageholdte mælketænder kan skubbe til de blivende tænder, således at hvalpen udvikler et skævt bid. Derudover sidder de blivende tænder og mælketænderne oftest så tæt, at der kan ophobes foderrester imellem dem, og der kan udvikles tandkøbsbetændelse. Tilbageholdte mælketænder fjernes derfor, og det skal helst ske imens de blivende tænder stadig er i vækst for at udgå, at eventuelle fejlstillinger bliver permanente.

Det er altså vigtigt, at man løbende holder øje med hvalpens tænder, for at sikre sig at tandskiftet forløber som det skal.  

 

/Astrid Gerd Holtet/dyrlæge

Læs også

Hvalpe reddet fra social sag – Twix og Thit har fået en ny start

07-06-2025 07:28, af Benedicte Lorenzen, Dyrenes Beskyttelse

Det var en træt og tørstig hvalpeflok, der ankom til Dyrenes Beskyttelses internat i Aarhus i begyndelsen af foråret som en del af en social sag. Det tog heldigvis kun få uger i kærlig pleje, før flokken var klar til at kaste sig ud i nye begyndelser.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Tandbylder hos hunde

05-07-2022 15:30, af Astrid Holtet

Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule

Hvad betyder foderet for din hunds tænder?

27-09-2017 20:06, af Astrid Gerd Holtet

Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger

Gør det en tand bedre

13-12-2017 18:00, af Helle Skov Wacher

Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose 

Fagligt: Dyk ned i hundens tandsæt

10-08-2021 12:16, af Rikke Risum

Som hundeejer er det vigtigt at holde øje med tandhygiejnen hos sin hund. Men har du nogensinde undret dig over, hvorfor hundens tandsæt ser ud som det gør? Læs videre og dyk ned i hundens tandsæt

Når tænderne bliver løse

25-01-2023 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt 

Tandstillingsfejl hos hunde

19-01-2021 08:00, af Astrid Holtet

Hvis hundens tænder ikke er placeret som de skal i kæben, kan det give anledning til en lang række problemer, herunder blandt andet øget tendens til tandsten

Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.