Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En gang imellem sker det at hunde knækker en tand. Oftest ses brudene på en af hundens rovtænder, altså en af de fire, store hjørnetænder.

Deres tænder er meget stærke, og hos den raske hund, knækker tænderne typisk kun hvis de bliver udsat på meget hård påvirkning – eksempelvis hvis hunden bliver påkørt af en bil, bliver udsat for slag eller hvis den bidder i meget hårde ting, som sten.

Hvordan kan jeg se, at min hund har knækket en tand?

Knækkede tænder er smertefulde, og man kan opleve at hunden holder op med at spise eller kun vil spise bløde ting. Det kan også være at den fravælger kødbenene eller legen med pinden. Smerten kan også gøre at hunden virker nedstemt og trist, eller på anden måde ændrer adfærd.

Kigger du på hundens tænder, kan man nogle gange se misfarvninger, der hvor tanden er knækket, eller at tandmarven er blevet synlig. Det kan også ske at tandkødet er hævet eller rødt.

Hvad skal der gøres?

Hvis din hund har knækket en tand, bør den tjekkes hos en dyrlæge. En ubehandlet tand kan være årsag til unødig smerte hos hunden, og der kan tilstøde komplikationer som eksempelvis tandbylder, hvis den ikke får den rette behandling.

Hvordan tilstanden behandles afhænger af hvor slemt tanden er skadet. Det kan ofte være nødvendigt at tage et røntgenbillede af tanden og kæben, for at vurdere omfanget af skaden. Mindre overfladiske skader, der ikke involverer tandens nerve, behøver ikke altid behandles, eller man kan nøjes med en overfladisk behandling. Hvis nerven er beskadiget, men det vurderes at tanden kan blive, kræver det at den rodbehandles og plomberes. Er der eksempelvis opstået bylder omkring bruddet, er tanden flækket på langs, eller er der gået betændelse i tandmarven, kan det være nødvendigt at trække tanden ud.

Hvordan holder jeg øje?

For at være sikker på at man opdager problemer med tænderne, er det en god idé at vænne hunden til, at man jævnligt tjekker dens tænder. Herved kan man holde øje med eventuelle brud, men du kan også se om din hund udvikler problemer med eksempelvis tandsten og tandkødsbetændelse.

 

 

Læs også

Hunde fremmer samarbejdet

25-11-2017 17:19, af Astrid Gerd Holtet

Har I en kontorhund på din arbejdsplads? Hvis ikke, så kan det være I skulle få én – et nyere amerikansk studie har nemlig vist, at tilstedeværelsen af en hund fremmer samarbejdet hos mennesker 

Spædbarn fundet af hund

27-08-2014 14:33, af Tine Luther
På en gåtur i Michigan fandt en hund et nyfødt barn, der var efterladt i vejkanten.

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

K9 Biathlon: Flere end 400 tilmeldte løbere

26-08-2022 12:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Næste weekend er der Hund i Fokus på Vilhelmsborg. Lørdagen byder blandt andet på et tilbud om en løbetur med forhindringer med sin hund, og det tilbud har mange taget imod

Hund reddede 10-årige Mie

11-11-2015 08:47, af Tine Luther
En ægte dyrehelt: Golden retrieveren Valter reddede lille Mie, da hun var gået gennem isen! Derfor er han kåret til ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt.

Luft hund, når du lufter hund

28-06-2022 12:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mobilen har indtaget stort set alle dagligdagens situationer, og det er der behov for at gøre op med. Man bør for eksempel ikke gå og kigge i mobilen, når man lufter hund

 

Død hund gravet op af ulv

05-04-2014 08:43, af Tine Luther
Spor i sneen og et kamera afslørede, at det var en ulv, der afdækkede liget af en hund i Søby i Nordjylland.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.