Når tænderne bliver løse

25-01-2023 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hundene spiser, kommer der bløde belægninger på tænderne, som består af foderrester og bakterier. Hvis disse belægninger ikke fjernes, kan de blive til hårde tandsten, når de kommer i kontakt med hundens spyt. Når tandstenene først er dannet, giver de yderlig grobund for bakterievækst i mundhulen. Tandstenene vil som regel først ses langs tandkødsranden, men vil gradvis vokse og dække mere og mere af tanden, hvis de ikke fjernes. Bakterierne i aflejringerne vil hurtigt give hunden betændelse i tandkødet. Tandkødsbetændelsen starter som regel omkring en tand eller to, men i takt med at tandstenene vokser, kan betændelsen sprede sig til hele munden.

Fæstetab og løse tænder

Hvis betændelsen i tandkødet udvikler sig, kan det begynde at påvirke tandens fæste, og når det sker, dannes der dybe tandkødslommer mellem tandkødet og selve tanden. Disse tandkødslommer giver særligt gunstige vækstbetingelser for bakterier, og derfra kan tilstanden hurtigt forværres. I takt med tandkødsbetændelsen udvikler sig, vil man kunne se at knoglen omkring tænderne bliver ødelagt, og dermed bliver tænderne løse. Bakterierne i mundhulen kan, i uheldige tilfælde, sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning. Når bakterierne spredes med blodet, kan det give betændelse andre steder i kroppen, som for eksempel i hjertet.

Symptomer på parodontose

Ofte vil parodontose give symptomer som dårlig ånde og rødt, hævet tandkød. Tandstenene vil ses som mørke og hårde belægninger på tænderne, og tandkødet vil have let ved at bløde, når hunden tygger på bideben eller andre hårde ting.  Tandkødsbetændelse og løse tænder er smertevoldende, og man vil nogle gange opleve, at hunden har svært ved at spise hårde ting, som for eksempel tørkosten. Er smerten stor nok, vil det kunne påvirke hundens humør, og man vil derfor kunne opleve adfærdsændringer, som tilbagetrukkenhed eller aggressivitet.

Udvikling

Opdager man sygdommen inden tandkødslommerne bliver for store, vil man i mange tilfælde kunne bremse udviklingen ved en kombination af grundig tandrens og støttende tiltag. Løsnet tandkød vil i nogle tilfælde kunne hæfte sig til tandroden igen, men tabt kæbeknogle vil ikke gendannes. Hvis tanden er for løs, er man nød til at hive den ud, og det er derfor vigtigt at sygdommen behandles så hurtigt som muligt. For at undgå at sygdommen fortsætter, skal de blivende tænder renses grundigt, hvilket kræver at hunden bedøves og tænderne ultralydsrenses.

Mange hunde vil efterfølgende have brug for regelmæssig tandrens hos dyrlægen, for at forhindre at sygdommen vender tilbage.

Hvilke hunde får parodontose?

Alle hunde kan få parodontose, men det ses dog typisk hos ældre hunde. De mindre racer og hunde med fejl i tandstillingen, har en øget tendens til tandsten, og dermed også paradontose. Tandstenene kommer som udgangspunkt fordi hundene bruger deres tænder for lidt, og den bløde plak derfor ikke bliver slidt af inden det når at blive til tandsten. Hunde, der spiser blødt foder eller ikke får hårde tyggeting, som for eksempel bideben, har derfor større tendens til tandsten, og deraf følgende parodontose.

Forebyggelse er vejen frem

Risikoen for parodontose mindskes ved at forebygge udviklingen af tandsten. Det kræver en hyppig fjernelse af den bløde plak, der dannes, og det kan bedst ske gennem regelmæssig tandbørstning med tandpasta udviklet til hunde. Hvis hunden tygger meget på bideben eller andre hårde ting, kan det også være med til at fjerne plakken inden den omdannes til tandsten.

 

Læs også

Tandbylder hos hunde

05-07-2022 15:30, af Astrid Holtet

Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule

Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Derfor har din hund dårlig ånde

22-01-2022 10:00, af Astrid Holtet

Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges

 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Sjovt adventsløb for hund og ejer

29-11-2023 12:00, af Anne Cecilie Sohl

Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker