Brandmænd – kan også give hunden gener

09-06-2022 12:41, af Astrid Gerd Holtet

Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Brandmænd er en gople, som findes i de danske farvande, især om sommeren. Den adskiller sig fra vandmanden, ved at være rød- eller blåfarvet og have lange røde fangetråde. I fangetrådene er der celler der indeholder en gift i lighed med brændenælder, og giften udløses ved berøring. Kommer huden i kontakt med giften giver det en brændende og sviende reaktion.

Hundens pels er så tyk at den i høj grad beskytter hunden mod brandmændene, men giften kan stadig lave ballade i områder med tynd pels og i poterne. Er hunden så uheldig at komme til at tage fat i brandmanden med munden, vil det også give problemer.

Symptomer på irritation fra en brandmand:

Hunden sikker sig eller kløer sig meget i et bestemt område
Huden er rød og hævet
Hunden skraber i jorden med poterne
Hunden virker generet og urolig

Er hunden blevet brændt i munden, kan den begynde at savle.

Hvad kan man gøre?

Hvis ens hund er kommet i kontakt med en brandmand, kan man forsøge at skrabe nældecellerne af eller vaske den med saltvand. Man skal undgå at gnide for meget i området, da det kan forværre tilstanden. Husholdningseddike kan også til dels ophæve giftens effekt.

Har hunden bidt i brandmanden og virker halsen hævet, eller er hunden meget generet, bør man rådføre sig med sin dyrlæge.

/Astrid Holtet/dyrlæge

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Se billederne: Det laver I på en sommerdag

22-07-2020 10:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Endnu engang må vi erkende, at I er fantastiske til at sende billeder ind. Se bare her

Elsker din hund også strand og vand?

29-09-2020 08:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er der godt nyt, for fra 1. oktober må hunden igen løbe frit på stranden. Hvis din hund ikke er så vild med at bade, kan den godt lære det, hvis du træner den rigtigt

Hundesvømning og zoneterapi

23-04-2018 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For Lisa Schønnemann er det ikke nok at være ejer af en hundesvømmehal. Hun vil også hjælpe de firbenede venner, når de er over vand. Derfor tilbyder hun også zoneterapi

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Sommersjov: Hvis Vingegaard var en hund

20-07-2023 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i

Så meget skal hunden drikke

01-07-2015 12:17, af Tine Luther
Så blev det sommer! Kender du din hunds væskebehov?

Det er lørdag, det er sommer

18-07-2020 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag skulle det næsten blive sommervejr. Det skal fejres

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse