Brandmænd er en gople, som findes i de danske farvande, især om sommeren. Den adskiller sig fra vandmanden, ved at være rød- eller blåfarvet og have lange røde fangetråde. I fangetrådene er der celler der indeholder en gift i lighed med brændenælder, og giften udløses ved berøring. Kommer huden i kontakt med giften giver det en brændende og sviende reaktion.
Hundens pels er så tyk at den i høj grad beskytter hunden mod brandmændene, men giften kan stadig lave ballade i områder med tynd pels og i poterne. Er hunden så uheldig at komme til at tage fat i brandmanden med munden, vil det også give problemer.
Symptomer på irritation fra en brandmand:
Hunden sikker sig eller kløer sig meget i et bestemt område
Huden er rød og hævet
Hunden skraber i jorden med poterne
Hunden virker generet og urolig
Er hunden blevet brændt i munden, kan den begynde at savle.
Hvad kan man gøre?
Hvis ens hund er kommet i kontakt med en brandmand, kan man forsøge at skrabe nældecellerne af eller vaske den med saltvand. Man skal undgå at gnide for meget i området, da det kan forværre tilstanden. Husholdningseddike kan også til dels ophæve giftens effekt.
Har hunden bidt i brandmanden og virker halsen hævet, eller er hunden meget generet, bør man rådføre sig med sin dyrlæge.
/Astrid Holtet/dyrlæge
Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Det er fredag, solen skinner. Lad os fejre det
Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.
Sommeren skulle efter sigende være på vej tilbage. Hvis der bliver rigtig varmt, kan det blive hårdt for hundepoter
Lørdag bad vi jer sende os nogle gode sommerbilleder af jeres hunde. Det var I gode til. Her får I et udvalgt galleri
Det er fredag og vejret er dejligt. Det bør vi udnytte
Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet