Sidste weekend underviste jeg på min uddannelse i hunde-zoneterapi. Det er en terapiform, hvor poterne masseres for at hjælpe bl.a. kredsløb, immunsystem, fordøjelse, og 3 dyrlæger og jeg selv underviser på uddannelsen. Eleverne skulle hver især udføre et system på en hund, og her skete der noget helt forunderligt, vi alle sammen var vidne til: Da en af eleverne næsten var færdig med at massere på zonerne for udrenseorganerne og var i gang med at massere punktet for analkirtler, lugtede der pludseligt meget fælt. Analkirtlerne på Sally var i gang med at tømmes. Vi kunne se, at anus havde udvidet sig og ud kom analkirtelsekret.
Selv om Sally normalt ikke har problemer med fyldte eller betændte analkirtler, sad der alligevel noget sekret, der skulle ud. Hvis du er i tvivl om, din hund har problemer med analkirtlerne, så hold øje med følgende typiske tegn:
I nogle tilfælde kan du selv hjælpe din hund, og i andre tilfælde skal du have professionel hjælp hos en af mine uddannede godkendte hundezoneterapeuter, som du kan finde på min hjemmeside: sanocanis.dk
Husk, du selvfølgelig altid skal gå til dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er syg.
Her ser du et uddrag fra min bog, Tryg og tilfreds, der viser, hvordan du selv nemt kan afhjælpe problemer med analkirtlerne:
Punkt 19 - Analkirtler
Virkning: Dette punkt stimulerer din hunds analkirtler eller duftkirtler, som de også bliver kaldt. De sidder ved endetarmsåbningen og er på størrelse med en ært eller hasselnød. De indeholder et sekret, som hunden udskiller sammen med afføringen for at markere sit territorium.
Nogle hunde er genetisk disponeret for tilstoppede analkirtler, og det kan være meget generende, smertefuldt og give kløe. Her er dette punkt effektivt. Brug det hver dag!
Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler, duftkirtler. Det er hundens ”duft-fingeraftryk”, som er med til at identificere hunden ved afmærkning af territoriet. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen kl. 4 og 8. Hver analsæk består af et kirtelhulrum, der har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. Størrelsen af hulrummet kan variere fra størrelsen på en ært til størrelsen på en hasselnød.
Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt, der har et territorialt formål. Der er tillige en opfattelse af, at analkirtlerne også hjælper hunden af med toxiner.
Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt.
Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyldes overvægt, for lidt motion eller efter en periode med blød afføring, hvor analkirtlerne ikke tømmes så hyppigt som de burde, så sekretet ophobes og kan blive så tørt, at tømningen yderligere besværliggøres.
En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen.
Risikoen for at din hund får tilstoppede analkirtler øges, hvis den er overvægtig, får for lidt motion eller har tynd afføring. I sådanne tilfælde bruges punktet flittigt.
Hvis hunden kurrer bagdelen mod jorden, eller bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen, kan det være tegn på, at analkirtlerne er tilstoppede. På denne måde vil hunden selv forsøge at tømme dem.
Du skal selvfølgelig hjælpe din hund til dyrlæge, hvis de allerede er tilstoppede. Derefter kan du selv fortsætte med at behandle punktet hjemme.
Sådan gør du: Massér grundigt i punktet mindst et par minutter på indersiden af hælen på hver bagpote. Er din hund meget øm i punktet, så start med at holde på det blidt og øg så stille og roligt dit tryk. Denne metode afbalancerer punktet så meget, at du nu kan klare den lidt hårdere metode med massage.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en
Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg
Vi har endnu engang modtaget et tip fra akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie. Denne gang giver hun råd om falsk drægtighed
På min uddannelse til hunde-zoneterapeut dukker der ofte interessante historier op som fx denne her om Malou. Jeg har netop afholdt mundtlig eksamen, hvor de studerende bl.a. skal præsentere en eksamenscase. Denne case beskriver et zoneterapiforløb med en hund med problemer, og de overvejelser den studerende har gjort sig, og hvordan de enkelte typisk 6-8 sessions med zoneterapi er forløbet. Censor, dyrlæge Katrine Boel, og jeg blev præsenteret for casen om Malou, som ejes af Janni Jensen fra Djursland
Hunde-zoneterapeut, akupunktør og forfatter Vivian Birlie, Sano Canis, har sendt os et godt råd til nytårsangste hunde
Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende
Har du en hund, som er bange for fyrværkeri eller torden, så kig med her
Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.
Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet