At leve som hund og kat

25-04-2022 12:12, af Astrid Gerd Holtet

Flere danske hjem huser både en hund og en kat – men hvorvidt hunde og katte egentlig kan leve sammen, og føle sig godt tilpas, har et engelsk studie set nærmere på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Både hunde og katte er højt elskede af mange mennesker, men de to dyr er meget forskellige og det er ofte årsag til konflikter imellem dem. I ordsproget ”At leve som hund og kat” ligger der en erkendelse af, at de to ikke altid kan leve i fred og fordragelighed, men på trods af det, deler mange danske hunde hjem med en eller flere katte.

Lever de op til ordsproget?

På trods af deres forskellighed findes der dog talrige eksempler på at hunde og katte kan enes og leve under samme tag – og endda nogle, hvor de ser ud til at have gavn af hinanden. Så hvad skal der til for at hunde og katte kan få en velfungerende og harmonisk relation? Det har et engelsk forskerhold fra universitet i Lincoln forsøgt at finde frem til.

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse af over 700 husstande med både hund og kat, undersøgte forskerne hvor godt de engelske hunde og katte havde det med hinanden, og hvad der adskilte de gode relationer fra de dårlige.

Det er oftest katte, der ikke kan lide hunde

Selvom flere af husstandene i studiet rapporterede om velfungerende hund-kat relationer, så var det langt fra alle, hvor sammensætningen var problemfri. I nogle husstande oplevede ejerne at de to kæledyr ikke fungerede sammen, og i langt de fleste tilfælde skyldtes det, at katten var utryg ved hunden – og kun sjældent omvendt.

Derudfra peger forskerne altså på, at hvis man ønsker at have en hund og en kat under samme tag, så er det vigtigt at katten lærer at føle sig tryg i hundens selskab.

Den store forskel mellem de to dyrs evne til at leve sammen, kan, ifølge forskerne, skyldes at katten er domesticeret noget senere end hunden. I domesticeringsprocessen formes dyrene ikke kun til at leve sammen med mennesker, men også til at leve sammen med andre dyrearter. I kraft af at hunden har været domesticeret længere tid end katten, kan den have lettere ved at indgå i relationerne med andre arter.

Grundlaget for en god relation

Ud fra spørgeskemaundersøgelsen har forskerne også undersøgt hvad der øger chancerne for at skabe en god relation mellem hunden og katten. De fandt frem til tre vigtige ting:

1) At katten introduceres tidligt

Chancerne for at der skabes en god relationen mellem de to kæledyr, øges hvis katten er killing, når den introduceres til hunden. Er katten under et år gammel, er sandsynligheden for at den vænner sig til hunden meget større. Hundens alder så ikke ud til at have så stor betydning.  

2) At hunden vil dele

Relationer, hvor hunden er villig til at dele sin kurv eller liggeplads med katten, har større sandsynlighed for at blive velfungerende. Hvorvidt katten vil dele sin kurv eller liggeplads, virker til at være af mindre betydning.

3) At katten er meget inde

I familier, hvor katten levende indenfor, var der større sandsynlighed for at hunden og katten kunne enes. Her peger forsker på, at det formentlig hænger sammen med at de to tilbringer mere tid sammen, og at det gavner deres relation.  

 

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Smerte i muskler og led kan forstærke lydfobier hos hunde

12-12-2021 12:23, af Astrid Gerd Holtet

Nyt internationalt studie tyder på at smerte i muskler eller led kan forstærke lydfølsomhed hos hunde, og forskerne bag studiet peger på at hunde med lydfobier derfor altid bør undersøges for ikke-opdagede smerteproblemer, især hvis fobien opstår senere i livet   

Danmarks første fertilitetsklinik for hund og kat

27-04-2014 09:09, af Tine Luther
Flere og flere vil have dyrlægens hjælp til at lave hundehvalpe og kattekillinger. Derfor laver Dyrlægegruppen Frijsenborg nu Danmarks første fertilitetsklinik for hund og kat. Klinikken bliver udstyret med alt lige fra sædbank til fødestue.

Frustration eller forventningens glæde

14-10-2021 12:16, af Astrid Gerd Holtet

Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk

Penge til hunde- og katteforskning

10-07-2015 18:06, af Tine Luther
Nu er det tid til at ansøge om forskningsmidler fra Agrias Forskningsfond for 2016. Forskere med projekter der handler om hund og kat er velkomne til at søge om bidrag til deres forskningsprojekter.

Julestjerner frister hunde og katte

17-12-2012 12:00, af Tine Luther
I DR’s julekalender elsker vi dem, men hjemme i stuerne kan julens mest populære potteplante være et giftigt bekendtskab for hund og kat.

Færre fødevareallergier hos børn forbindes med kæledyr

27-01-2024 10:09, af Anne Cecilie Sohl

Er du vokset op med kæledyr i hjemmet? Eller havde du kæledyr, mens dit barn lå i maven eller var spæd? Så har dit barn muligvis færre fødevareallergier end de børn der ikke tidligt blev eksponeret for f.eks. en hund eller kat.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.