Spiser din hund sin afføring?

08-05-2023 13:35, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

At spise sin egen afføring kaldes også korprofagi. Det ses hos nogle hunde – ofte til ejernes store fortrydelse. Men hvorfor gør hundene det? Et amerikansk forskerhold fra University of California har forsøgt at finde svaret, og resultaterne fra deres studie er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”Veterinary Medicine and Science”.

Forskerholdet tog udgangspunkt i to mulige forklaringer på problemet. Det ene var at korprofagi er en unormal adfærd hos hunde, og at denne unormale adfærd eksempelvis kan skyldes mangler i kosten eller et underliggende adfærdsproblem som stress eller tvangsadfærd.  Den anden mulige forklaring på problemet var, at det er en normaladfærd, der sikrer at hundens nære omgivelser holdes rene og frie fra parasitter. Hvis adfærden er normal mente forskerne blandt andet, at hundene burde have en større tendens til at spise frisk afføring frem for gammelafføring, da mængden af infektiøse parasitter stiger markant, hvis afføringen ligger i omgivelserne mere end to dage.

Holdet bag studiet sendte to forskellige spørgeskemaer ud til amerikanske hundeejere og fik i alt omkring 3000 svar tilbage. De undersøgte svarene for at se, om de kunne be- eller afkræfte de to mulige forklaringer.

Ud fra hundenejernes svar, fandt forskerne ingen forskel imellem hunde, der spiste deres egen afføring og hunde der ikke gjorde, når de kiggede på alderen eller kønnet af hunden. Ligeledes var der ingen forskel i det foder de fik, og ingen forskel i hvorvidt hundene havde adfærdsproblemer, herunder stress, angst og tvangsadfærd. Ligeledes havde hunde med tendens til korprofagi ikke været svære at få renlige som hvalpe – noget forskere ellers mente kunne vise tegn på, at hunde havde en unormal manglende aversion mod afføring. Derudover viste studiet at diverse kosttilskud ingen effekt havde, og at træning kun havde en ringe effekt hos hunde med korprofagi. Det der dog virkede bedst, var hvis hunden lærte en ”lad ligge” kommando indlært ved at belønne hunden, når den ikke spiser afføringen.

Forskerholdet fandt dog også nogle forskelle mellem grupper af hunde, der spiste afføring og hunde der ikke gjorde. Blandt andet havde hunde, der normalt havde en stor appetit, en større tendens til korprofagi end andre hunde. Derudover havde nogle racer, herunder blandt andet terrierne, en større sandsynlighed for at udvikle problemet. Til sidst viste undersøgelsen også, at hunde med korprofagi havde en langt større tendens til at spise nyligt lagt afføring frem for gammelt.

Alt i alt mener forskerne bag undersøgelsen, at deres resultater tyder på, at korprofagi kan være en normaladfærd forbundet med et forsøg på at holde de nære omgivelser rene, men de pointerer også, at deres resultater er forbundet usikkerheder, og at flere studier er nødvendige for at blive klogere på området.

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

At spise egen afføring: En dårlig vane, der kan smitte

17-02-2021 12:45, af Astrid Gerd Holtet

At spise sin egen afføring, også kaldet koprofagi, er noget nogle hunde gør. Årsagen til denne, for os mennesker noget ulækre vane, er ikke helt opklaret. Et brasiliansk forskerhold har undersøgt det lidt nærmere – og én ting de fandt ud af var, at sandsynligheden for at hunden udfører koprofagi er større hvis hunden bor sammen med en anden hund, der også udfører adfærden

Sådan hjælper du din hund mod forstoppelse

28-09-2021 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.