Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Copyright Ridehesten.com
Husk altid at samle op efter din hund for at undgå spredning af hjertelungeorm. Foto: adobe

Når foråret kommer, og sneglene begynder at røre på sig, stiger risikoen for hjertelungeorm hos hunde. Hjertelungeorm er en alvorlig parasitsygdom, der kan føre til alvorlige helbredsproblemer og i værste fald koste livet, hvis ikke hunden behandles i tide.

Hvad er hjertelungeorm?
Hjertelungeorm er en fælles betegnelse for to forskellige parasitter: den franske hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis). Begge parasitter lever i hjertet og lungerne hos hunde, hvor de kan give store skader på både blodkar og åndedrætssystem.

Parasitten overføres via snegle, som fungerer som mellemværter. Hunden kan blive smittet ved at spise en snegl, lege med noget snegleinficeret legetøj eller drikke af vandskåle, hvor snegle har efterladt slimspor. Smitten sker altså ikke direkte fra hund til hund.

Hjertelungeorm har hidtil primært været et problem særligt i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, men nu viser det sig, at smitten så småt har fundet vej til resten af landet, og flere lokale dyrlæger skriver advarsler til deres områder på Facebook. Risikoen stiger desuden i takt med temperaturen, hvilket typisk er fra forår til tidligt efterår.

Symptomerne kan være svære at opdage
De første tegn på hjertelungeorm kan være meget uspecifikke. Mange hunde viser kun milde symptomer i starten, og nogle hunde kan være smittet i flere uger uden tydelige tegn på sygdom.

Typiske symptomer inkluderer blandt andet hoste, ændringer i vejrtrækningen, træthed og nedsat appetit. Symptomerne varierer meget fra hund til hund, og nogle gange viser de sig først flere uger efter smitten. Du kan se en oversigt over symptomer i faktaboksen nederst på siden.

Netop fordi sygdommen kan forløbe skjult i begyndelsen, er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis du oplever noget unormalt hos din hund.

Tidlig diagnose kan redde liv
For at stille diagnosen vil dyrlægen typisk undersøge afføringsprøver, ofte over flere dage, da parasittens larver ikke nødvendigvis udskilles hele tiden. Blodprøver og røntgenbilleder kan også hjælpe med at vurdere infektionens omfang.

Behandlingen består af receptpligtig ormemedicin. Hvis parasitten har forårsaget andre problemer, f.eks. lungebetændelse, kan der være behov for ekstra behandling og støtte. Med hurtig og korrekt behandling er udsigterne for de fleste hunde gode.

Desværre kan for sen behandling få tragiske følger. I april beskrev TV 2 Nord en sag, hvor en hund i Aalborg måtte aflives efter et meget voldsomt forløb med hjertelungeorm, hvor hunden på få dage blev både blind og lam. 

Sådan beskytter du din hund
Forebyggelse er den bedste beskyttelse mod hjertelungeorm. Dyrlæger landet over anbefaler blandt andet:

  • Brug forebyggende ormemidler efter aftale med din dyrlæge
  • Fjern legetøj og vandskåle fra haven hver aften
  • Vask udendørs vandskåle grundigt og ofte
  • Hold øje med snegle i områder, hvor din hund færdes
  • Få testet din hund årligt for hjertelungeorm – især hvis du bor i et område med mange snegle

Med lidt ekstra opmærksomhed kan du mindske risikoen betydeligt og sikre, at din hund går foråret og sommeren trygt i møde.

Kilde: Netdyredoktor.dk

Fakta
Symptomer på hjertelungeorm
  • Vedvarende hoste
  • Besværet eller ændret vejrtrækning
  • Træthed og nedsat udholdenhed
  • Manglende appetit
  • Opkast eller diarré
  • Blødninger fra næse eller tandkød
  • Ændret adfærd eller balanceproblemer

Se videoen her om, hvordan hjertelungeorm opererer: 

Læs også

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Pas på: Hjertelungeorm på Djursland

14-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere

Syv søde hvalpe hos dyrlægen (video)

12-12-2017 06:54, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job, og her tumlede syv skønne hvalpe ind på klinikken for at få et sundhedstjek og blive basisvaccineret og chipmærket, så de er helt klar til at blive hentet af deres nye ejere. Se video fra konsultationen her: 

Autoimmun hæmolytisk anæmi: En livstruende sygdom

11-03-2019 14:49, af Astrid Gerd Holtet

Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer

Nyt fodertilskud til hunde med dårlig mave

09-08-2017 13:52, af Anne Ekenberg

Scanvet har udgivet en ny serie af produkter, som hjælper hunde og katte med uro i maven til at genvinde roen. Diapaste og Diapro PLUS hedder de to produkter, som begge fås hos dyrlægen. Hunden.dk har snakket med dyrlæge Ann Cecilie Larsen fra Scanvet.

Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

Symptomer på endokardiose

10-07-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endokardiose, eller myxomatøs mitral valvulær sygdom, er en tilstand i hundens hjerteklapper. Sygdommen er arvelig, men symptomerne ses først senere i livet, og kan i værste fald ende i hjertesvigt.

Pas på: Når tæven er i løbetid, går hanhunden på jagt

26-03-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade

Bangladesh vaccinerer sig ud af frygten

06-04-2013 08:42, af Tine Luther
Forældre har i mange år skullet leve med frygten for, at deres barn ville blive bidt af en hund og smittet med den dødbringende sygdom rabies. Samtidig har hundeejere frygtet, at deres hunde ville blive forgiftet og smidt på lossepladsen i myndighedernes mislykkede forsøg på at stoppe sygdommen. I dag føler både forældre og hundeejere sig mere trygge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste