Når ens hund er drægtig, er drægtighedsperioden fyldt med en masse spænding, mens man venter på at de små hvalpe skal melde deres ankomst. Det kan dog også være en tid fyldt med bekymring og usikkerhed – især hvis man ikke har oplevet at ens hund har fået hvalpe før. Her får du syv gode råd, der kan hjælpe dig og din hund igennem drægtigheden.
1. Undgå unødig stress
I den første måned af drægtigheden, kan tævens hverdag forblive uændret. Hun skal fodres som normalt, og hun kan motioneres i samme grad, som hun plejer. Det er dog vigtigt at man fra starten af drægtigheden undgår unødig stress. Tævens hverdag skal i så høj grad som muligt være som den plejer. Oplever tæven en større stresspåvirkning, kan det påvirke hvalpenes udvikling.
2. Vaccinér tæven
Hvis en drægtig tæve, der ikke før har været udsat for herpessmitte, smittes med herpesvirus indenfor de sidste 3 uger af drægtigheden, vil smitten overføres til hvalpene. Dette vil medføre sen abort eller at hvalpene dør indenfor de første par leveuger. Denne smitte kan undgås ved at vaccinere tæven mod herpesvirus i forbindelse med drægtigheden.
3. Øg protein- og energiniveauet
I den sidste måned af drægtigheden bør tævens indtag af protein- og energi stige. Det gøres typisk ved at give tæven hvalpefoder oveni hendes almindelige foder, og øge mængden gradvis, så hun i slutningen af drægtigheden til sidst kun får hvalpefoder.
4. Foder i små portioner
I takt med at fostrene vokser, kan det blive trængt med pladsen i maven. Det kan derfor være en fordel, hvis tæven fodres med små portioner af flere omgange. Får hun for store portioner, kan man opleve at hun ikke kan spise op.
5. Giv tæven ormekur
Tæven kan smitte sine hvalpe med spolorm og det er en god idé at give tæven ormekur allerede inden hvalpene fødes. Ormekuren gives til tæven i den sidste del af drægtigheden.
6. Sæt redekassen op i god tid
Sæt tævens redekasse op i god tid, så hun har tid til at vænne sig til den og føle sig tryg. Det er en god idé at sætte den op allersenest én uge inden terminen. Hen mod fødslen vil hun begynde at udvise ”redebygnings”-adfærd.
7. Søg vejledning hos din dyrlæge
For at sikre dig, at du har styr på alt det praktiske, er det en god idé at søge vejledning hos din dyrlæge allerede i starten af drægtigheden, så du er sikker på, at du har styr på alt i god tid.
Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris
Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden
Når tæven kommer i løbetid, bliver hendes krop klar til en parring og en efterfølgende drægtighed. I løbetiden sker der en masse ændringer i tæven både fysisk og mentalt – og vi ser her lidt nærmere på, hvad det er der sker i ugerne omkring tævens ægløsning
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste