7 gode råd, når du har en drægtig tæve

24-04-2022 10:19, af Astrid Holtet

Det er spændende at få hundehvalpe, men tiden med en drægtig tæve er også fyldt med en masse usikkerhed hos mange ejere, især hvis det er første gang. Her får du 7 gode råd, der kan hjælpe din tæve godt igennem drægtigheden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når ens hund er drægtig, er drægtighedsperioden fyldt med en masse spænding, mens man venter på at de små hvalpe skal melde deres ankomst. Det kan dog også være en tid fyldt med bekymring og usikkerhed – især hvis man ikke har oplevet at ens hund har fået hvalpe før. Her får du syv gode råd, der kan hjælpe dig og din hund igennem drægtigheden.

1. Undgå unødig stress
I den første måned af drægtigheden, kan tævens hverdag forblive uændret. Hun skal fodres som normalt, og hun kan motioneres i samme grad, som hun plejer. Det er dog vigtigt at man fra starten af drægtigheden undgår unødig stress. Tævens hverdag skal i så høj grad som muligt være som den plejer. Oplever tæven en større stresspåvirkning, kan det påvirke hvalpenes udvikling.

2. Vaccinér tæven
Hvis en drægtig tæve, der ikke før har været udsat for herpessmitte, smittes med herpesvirus indenfor de sidste 3 uger af drægtigheden, vil smitten overføres til hvalpene. Dette vil medføre sen abort eller at hvalpene dør indenfor de første par leveuger. Denne smitte kan undgås ved at vaccinere tæven mod herpesvirus i forbindelse med drægtigheden.

3. Øg protein- og energiniveauet
I den sidste måned af drægtigheden bør tævens indtag af protein- og energi stige. Det gøres typisk ved at give tæven hvalpefoder oveni hendes almindelige foder, og øge mængden gradvis, så hun i slutningen af drægtigheden til sidst kun får hvalpefoder.

4. Foder i små portioner
I takt med at fostrene vokser, kan det blive trængt med pladsen i maven. Det kan derfor være en fordel, hvis tæven fodres med små portioner af flere omgange. Får hun for store portioner, kan man opleve at hun ikke kan spise op.

5. Giv tæven ormekur
Tæven kan smitte sine hvalpe med spolorm og det er en god idé at give tæven ormekur allerede inden hvalpene fødes. Ormekuren gives til tæven i den sidste del af drægtigheden.

6. Sæt redekassen op i god tid
Sæt tævens redekasse op i god tid, så hun har tid til at vænne sig til den og føle sig tryg. Det er en god idé at sætte den op allersenest én uge inden terminen. Hen mod fødslen vil hun begynde at udvise ”redebygnings”-adfærd.

7. Søg vejledning hos din dyrlæge
For at sikre dig, at du har styr på alt det praktiske, er det en god idé at søge vejledning hos din dyrlæge allerede i starten af drægtigheden, så du er sikker på, at du har styr på alt i god tid.

Læs også

Hvalpefosterets udvikling

08-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden

Hvad sker der når tæven kommer i løbetid?

30-11-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven kommer i løbetid, bliver hendes krop klar til en parring og en efterfølgende drægtighed. I løbetiden sker der en masse ændringer i tæven både fysisk og mentalt – og vi ser her lidt nærmere på, hvad det er der sker i ugerne omkring tævens ægløsning

Vivian Birlie: Tip om falsk drægtighed

10-06-2020 08:47, af Vivian Birlie

Vi har endnu engang modtaget et tip fra akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie. Denne gang giver hun råd om falsk drægtighed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.