Kennelhoste er et udtryk, der bliver brugt til at beskrive en lang række infektioner i luftvejene. Tilstanden kan skyldes flere forskellige virus og bakterier, og ofte er der tale om en blanding af forskellige mikroorganismer på en gang. Fælles for dem er, at de giver en tør hoste, men der kan også ses feber og nedstemthed. Ofte er hosten selvforstærkende for jo mere hunden hoster, jo mere generede bliver lungerne. En gang i mellem kompliceres sygdommen ved en tilstødende lungebetændelse, der kommer fordi immunforsvaret er svækket og lungerne er irritererede. Oftest ses det, at yngre hunde for kraftigere symptomer end de ældre.
Symptomerne viser sig typisk fem til ti dage efter hunden er blevet smittet, og de smittede hunde kan derefter selv udskille smitten i flere uger. Smitten kan overføres direkte fra hund til hund, eller gennem luften, når hunden hoster. Den kan også sidde på foderskåle, legetøj og andre ting, som den smittede hund har været i kontakt med. Man kan se større udbrud med mange syge, hvis flere hunde er sammen på lidt plads – deraf navnet kennelhoste.
Kennelhoste er typisk ikke farlig, med mindre hunden er meget ung, meget gammel, alvorlig syg eller på anden måde svækket. Som regel kan hundenes eget immunforsvar selv nedkæmpe sygdommen efter noget tid. Den syge hund skal holdes i ro for at mindske belastningen på luftvejene, og der kan eventuelt suppleres med hostestillende. Får de en tilstødende lungebetændelse, skal denne behandles med antibiotika. Da de let kan smitte andre, bør syge hunde holdes fra at have kontakt med andre, indtil de ikke længere udskiller smitten.
Det er muligt at vaccinere for nogle, men ikke alle, af de mikroorganismer, der kan give kennelhoste, og det kan være en fordel at gøre, hvis mange hunde skal være tæt sammen – som for eksempel i hundepensioner – for dermed at mindske risikoen for at hundene smitter hinanden.
Dette er tredje artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme som vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på rabies.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom
Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse