Leishmaniasis skyldes en infektion med en lille parasit, også kaldet for Leishmania. Parasitten overføres til mennesker og hunde via sandfluen, Phlebotomus papatasi. Den er derfor udbredt i lande, hvor sandfluen trives, heriblandt Nordafrika, Sydamerika, Sydeuropa og Asien. Får hunden konstateret smitten efter et ophold i udlandet, bør ejeren selv også opsøge læge og blive tjekket.
Ved smitte lægger parasitten sig i hundens celler. Det er forskelligt hvor syge hunde bliver, hvis de smittes med sygdommen. Nogle hundes immunforsvar når at bekæmpe sygdommen inden parasitten slår sig ned i cellerne, mens andre bliver syge. Enkelte hunde kan have parasitten i kroppen uden at udvise symptomer – disse hunde kaldes for raske smittebærere.
Symptomerne, der ses ved Leishmaniasis, er blandt andet hudforandring med tab af hår omkring næse, øjne og ud på ørene. Der kan også ses hudbetændelse, vægttab og hævede lymfeknuder. Senere i forløbet kan der komme kronisk nyresvigt, næseblod, blodmangel, ledbetændelse, diarré og oppustet bug. Symptomerne kan ses længe efter hunden er blevet smittet.
Sygdommen er svær at behandle, men hos mange hunde kan den holdes nede i længere perioder. Behandlingen kan være belastende for hundens nyrer. Oftest vil behandlingen være livslang og det er almindeligt at se tilbagefald. Sygdommen kan i sidste ende være dødelig.
Det er muligt at vaccinere mod sygdommen inden man rejser til lande hvor smitten er almindelig, og vaccinerede hunde vil have en nedsat risiko for at blive syge. Derudover kan man forebygge sygdommen ved at bruge myggemiddel, eller holde hunden inde om aftenen og natten.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.