For en uges tid siden blev der konstateret hundesyge i Skive. Men hvad er hundesyge egentlig for noget? Vi har snakket med dyrlæge Pia Kåber fra Skive Dyrehospital
På Skive Dyrehospitals facebookside har man siden 24. juni kunnet se et opslag, hvor man fra hospitalets side advarer om, at der er fundet hundesyge i nogle ræve i Skive.
Den oplysning forskrækker mange, da hundesyge er en grim sygdom. Dog skal man ikke bekymre sig, hvis ens hund er fuldt vaccineret., da vaccinen mod hundesyge er en del af det normale vaccinationsprogram. Man skal dog huske, at vaccinationen kun dækker i 3 år, hvorfor det kan være tid at forny den.
Man skal være mere opmærksom på hvalpe end på voksne hunde, da hvalpene ikke altid er færdige med basisvaccinationen.
Dyrlæge Pia Kåber uddyber her:
Hvad er symptomerne på hundesyge?
Hundesyge skyldes et virus, som udskilles fra det smittede dyr via spyt, næse/øjenflåd, opkast/diarre og andre sekreter.
Når hunden smittes optages virus via næsehulen til lymfeknuderne i halsen, det giver en let feber.
Fra lymfesystemet spredes virus til blodbanen ud til organerne – lunger, tarm, hjerne. Nu bliver hunden meget syg: Høj feber, tarmbetændelse, lungebetændelse og hjernebetændelse.
Der ses flåd fra øjne og næse, hoste, diarre og opkastning samt symptomer fra centralnervesystemet såsom rystelser, kramper og slutteligt død.
Hvor ofte støder I på sygdommen?
Hundesyge ses sjældent. I naturen ses sygdommen indimellem hos ræve og hos mink
Jeg har i mine 25 år som praktiserende dyrlæge ikke set sygdommen hos hunde.
Når vi vaccinerer dyrene, stimulerer vi immunsystemet, så der dannes antistoffer mod sygdomme. De vigtigste sygdomme, vi beskytter imod hos hunde, er hundesyge, smitsom leverbetændelse og parvo-diarre. Derfor kalder vi en vaccine, der beskytter mod disse tre sygdomme for en KERNE-vaccine.
I minkfarme vaccinerer landmanden mod hundesyge (her kaldes sygdommen hvalpesyge)
De vilde dyr (fx ræve, ulve, sæler) er reservoir for sygdommen, ligesom undslupne mink fra minkfarme. Derfor er der fortsat grund til at vaccinere vores hunde.
Er sygdommen lige farlig for alle hunde, der ikke er vaccinerede?
En hvalp har et umodent immunsystem og vil ofte blive syg i tilfælde af udsættelse for smitte en hund, der er syg eller har nedsat immunsystem (fx en tæve, der lige har født, en hund, der har skiftet ejer og dermed miljø, en hund, der har været i pension mm) vil have større risiko for at blive syg
En hund, der har et stærkt immunsystem kan i nogle tilfælde bekæmpe sygdommen i den indledende fase (første omgang let feber /lymfeknuder). Det afhænger også af mængden af virus, der udskilles fra det syge dyr.
Vi kender det fra forkølelse/influenza, hvor man nogle vintre klarer frisag, selvom kollegaerne lægger sig på stribe, og en anden vinter, hvor man selv er blevet influenza-forkølelses ramt flere gange.
Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom
Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for
Noget af det værste ved hunde er deres korte levetid. Vi ved at vi skal sige farvel til vores kære hund, og det er så forbandet svært. Her er lidt fra Spanielbogen om det sidste farvel
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Anicura i Norge melder om, at der ikke har været nye dødsfald i Norge, men man tager stadig situationen meget alvorligt
Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.
En kvinde fra Hirtshals oplevede enhver hundeejer mareridt, da hendes fem måneder gamle hundehvalp mistede livet lige for øjnene af hende
Vær med når Dansk Kennel Klub i den kommende weekend den 10.-11. februar slår dørene op for årets første hundeudstilling. Udstillingen finder sted i Messe C i Fredericia og med knap 3.000 hunde tilmeldt over de to dage bliver det en kæmpe hundefest, hvor du er garanteret en overdosis af logrende og pelset kærlighed.
En kvinde fra Vissenbjerg på Fyn er dømt for at have behandlet dyr groft uansvarligt
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste