Hos vores venner højt mod nord, som vi især i denne søde juletid sender mange tanker, er der ingen tvivl om, at klimaforandringerne er virkelige. Faktisk er det hele 92 procent af indbyggerne, der tror på klimaforandringerne, mens blot 2 procent ikke tror på dem. Resten ved det ikke eller har ikke ønsket at svare i det forskningsprojekt, der er lavet af grønlændernes opfattelse og oplevelse af klimaforandringerne.
Samme forskningsprojekt, som er finansieret af Kraks Fond Byforskning og udført af blandt andet Københavns Universitet, KU, Greenland Perspective og Grønlands Universitet, viser, at 80 procent af grønlænderne har oplevet effekten af klimaforandringer på egen krop.
Blandt andet fortælles der om, at fiskere falder igennem isen på steder, som tidligere har været sikre at færdes på, ligesom det i en bygd er blevet umuligt at fragte fiskene over isen til Royal Greenlands fabrik, som man tidligere gjorde.
Men i virkeligheden er det ikke det, der bekymrer grønlænderne mest. For på spørgsmålet om, hvad der bekymrer dem mest i forhold til klimaforandringerne svarer 65 procent, at de er bekymrede for deres slædehunde.
– Forholdet mellem hund og menneske stikker utrolig dybt både kulturelt og praktisk i Grønland. Derfor er mange bekymrede for, hvordan hundene vil klare sig i fremtiden, siger Kelton Ray Minor, der er ph.d. studerende ved KU og forsker ved Kraks Fond Byforskning.
Til sammenligning mener 44 procent, at klimaforandringerne vil skade deres by, 47 procent mener, de vil skade Grønland og 44 procent mener, at de vil skade fremtidige generationer. 5 procent mener til gengæld, at klimaforandringerne vil gavne slædehundene.
Den grønlandske slædehund har i årtusinder været en uundværlig del af den grønlandske kultur, men i dag er racen truet. Projektet QIMMEQHealth arbejder for at studere og forbedre hundenes sundhed samt at sikre dem en fremtid.
Mikkel Thybo Bach Jensen er den første dansker nogensinde, der kan kalde sig verdensmester i slædehundesport. Med to grønlandshunde og en kickbike triumferede han i sidste måned i Scooter 2-klassen ved WSA Dryland i England.
For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.
AniCura Dyrehospitaler i Danmark har indgået et samarbejde med den eneste praktiserende dyreklinik på Grønland, Donnas Dyreklinik, i Nuuk. AniCuras vision om at skabe fremtidens dyrlægebehandling kommer nu også de grønlandske kæledyr til gode
På Feldballe Friskole har eleverne den sidste måned lært alt, hvad der er værd at vide om Grønland. Mandag blev afslutningen på det forløb markeret med besøg af ægte hunde og ture i hundeslæde
Grønlands eneste private dyreklinik kan ikke få besat to opslåede dyrlægestillinger, og nu frygter man, at Grønland pr. 1. august står uden dyrlæger
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.