Sne, slædehunde og fuld fart over boldbanen

21-12-2022 10:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Feldballe Friskole har eleverne den sidste måned lært alt, hvad der er værd at vide om Grønland. Mandag blev afslutningen på det forløb markeret med besøg af ægte hunde og ture i hundeslæde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Den lille by Feldballe i det sydlige Djursland er nok mest kendt for økolandsbyen Friland, hvor der blandt andet eksperimenteres med forskellige former for bæredygtighed.

Den sidste måneds tid har byens friskole, der arbejder med projektbaseret læring, haft projekt om Grønland, og mandag 19. december skulle projektet afsluttes med maner, og vi var med på den kolde og meget særlige dag.

Mens de større klasser gjorde klar til kaffemik med venskabsklasser fra en anden skole, satte 0. til 3. klasse sig klar i deres klasselokale.

Her skulle Mikkel Bach Jensen fortælle de spændte elever om sin tid hos Arktisk Kommando: Efter lidt tekniske udfordringer, der også udfordrede elevernes tålmodighed en smule, var Mikkel klar til at fortælle.

Han fortalte om alt fra voldsom kulde til møde med isbjørne og træning af hunde. Eleverne var optagede af hans fortællinger, men da nåede til at fortælle om sit arbejde med hundene, kunne eleverne næsten ikke holde sig mere. For hundene på billederne var jo bare åh så nuttede. Og da eleverne godt vidste, at de efter foredraget skulle møde disse hunde, var det meget svært at holde sig i ro.

Da Mikkel havde fortalt i en halv times tid, skulle børnene i flyverdragter, fordi vejret netop denne dag havde valgt at støtte op om hele projektet ved at blande iskold vind med næsten lige så kold regn.

Med sig havde Mikkel seks af sine hunde. Nogle var grønlandshunde og nogle var siberian huskeys.

Hundene blev spændt for en vogn, mens børnene stod spændt og en smule frysende i skolegården og ventede på, at alt var klart.

De første par ture rundt på den snedækkede boldbane kørte Mikkel selv med sine hunde. De skulle lige lære ruten, og det var ikke helt let. For en af hundene havde åbenbart lyst til at komme ind i skolegården for at se, hvad der skete derinde. Så selvom Mikkel flere gange råbte ”højre” til hunden, valgte den at føre de andre hunde ligeud og ind mod skolegården.

Det kom der dog hurtigt styr på, og så var det børnene og lærernes tur til at prøve en tur på vognen trukket af seks stærke slædehunde.

Det var en stor fornøjelse at se børnenes møde med disse hunde. Der var en god forståelse for, at hundene var på arbejde, og man derfor ikke skulle kæle med dem før bagefter. Det var et anderledes møde mellem børn og hunde, og der var ingen tvivl om, at børnene var begejstrede for denne store oplevelse, som de havde set frem til i flere uger.

– Det er jo simpelthen bare så fedt. Vi har jo faktisk flere børn med udfordringer blandt eleverne her, men det mærker man slet ikke en dag som denne, lød det fra lærer Vibeke Rørdam, som mange måske også kender som eksteriørdommer og medlem af DKK’s bestyrelse.

Herunder kan du se en række billeder fra den dejlige dag i Feldballe. 

Læs også

Slædehunde meget ældre end vi troede

26-06-2020 15:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny, dansk forskning peger på, at slædehunde er mindst 9.500 år gamle, og at de dengang også trak mennesker

Slædehunde lider i Lapland

06-11-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den stigende turistinteresse for slædehundeture om vinteren går hårdt ud over slædehundene i Lapland

Game of Thrones går i hundene

16-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Nu er vi i gang i Roskilde!

22-09-2023 16:58, af Maria Lærke Mortensen

Hundeudstillingen i Roskilde er i fuld gang. De første vindere er allerede fundet og stemningen er helt i top på dyreskuepladsen