Roskilde 2019: Nordisk rally i Roskilde

10-05-2020 09:25, af Paul Lysholdt

I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen

Copyright Ridehesten.com

Rallysporten er meget populær i Danmark. Der afholdes nu over 100 prøver om året, og flere og flere opnår titler indenfor rallysporten, herunder den højeste Rallysuperchampion DKRSCH/Rallysupermester DKRSME for ikke-stambogsførte hunde. Desuden er der danmarksmesterskabet i alle klasser, og Årets hund-titler på spil i alle klasser.

Men hidtil har der ikke været mere at stræbe efter for topekvipagerne.

Rallysporten er fundamentalt den samme i de FCI-lande, hvor det er en officiel klasse, men i praksis er det en disciplin, hvor de enkelte lande har foretaget mange individuelle tilpasninger, så at konkurrere i rally i et andet land, er ikke noget man kan gøre uden videre. Man må sætte sig ind i landets øvelser og bedømmelser, før man stiller op.

 

En idé blev født
Da tanken om et nordisk mesterskab i rally opstod i DKK’s rallyudvalg for nogle år siden, var det derfor fra starten klart, at det ikke ville være realistisk at gøre rallysporten ens i de nordiske lande, det ville være en for stor omvæltning. Det officielle forslag fra DKK var derfor at skabe en fælles overbygning på rallyklasserne i de nordiske lande, en nordisk klasse, baseret på en kombination af øvelser og bedømmelser fra de enkelte lande.

Heldigvis blev forslaget meget vel modtaget, og den 13. juli 2018 blev det første møde i NKU’s rallyudvalg afholdt med deltagelse af Iiris Harju fra Finland, Beatrice Palm fra Sverige, Solveig Therese Zetterstrøm fra Norge og Paul Lysholdt fra Danmark.

Siden da er det gået rigtig stærkt og for at gøre en lang historie kort: Det første nordiske mesterskab i rally afholdes den 26.-27. oktober 2019 af DKK i Sjællands Agility Center i Ringsted. Finland, Norge, Sverige og Danmark er inviteret til at deltage med hver fem ekvipager. Om lørdagen gennemføres to prøver, og der kåres en nordisk holdmester i rally. Søndag gennemføres yderligere en prøve, og der kåres en individuel nordisk mester i rally.

Et af de store spørgsmål, der skulle afklares, var, hvordan reglerne for at kvalificere sig til landsholdet skulle udformes i Danmark, da hvert land bestemmer sine egne kvalifikationskrav.

 

Kvalifikation
I Danmark har vi valgt, som det eneste af de fire lande, at der gennemføres kvalifikationsprøver med de nordiske skilte og bedømmelsesregler. I forbindelse med DKK’s seks rallyprøver i år (Roskilde 11.-12. maj, Vejen 22.-23. juni og Ballerup 21.-22. september) afholdes derfor hver af dagene en supplerende prøve i nordisk klasse som kvalifikationsprøve til landsholdet. Det har været presset, for de endelige regler ville ikke være på plads før den første prøve, men øvelsesbeskrivelser og tilhørende skilte var offentliggjort, og reglerne kunne vi orientere foreløbigt om sidst i marts, og sådan blev det.

I weekenden 11.-12. maj løb det så af stablen: et stort rallyarrangement i Roskilde med tre ringe, hvor den ene var forbeholdt nordisk klasse. Lørdag var Beatrice Palm inviteret til at dømme med Ida Lindgren som sekretær, søndag skulle Paul Lysholdt dømme med Amanda Haue Jakobsson som sekretær. Det skal her nævnes, at en af de vigtige forskelle på nordisk og dansk rally er, at dommerens eneste opgave i nordisk klasse er at holde øjnene på ekvipagen og fortælle, hvad der skal trækkes for. Sekretæren står ved siden af og noterer alle fratræk på en dommerseddel – modsat i Danmark, hvor dommeren både skal dømme og skrive med risiko for at overse fejl.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Paul Lysholdt

32 ekvipager blev bedømt lørdag, 25 søndag, og hvis man kun ser på pointene, vil man nok undre sig og tænke, at det var et meget dårligt niveau. Begge dage var pointgennemsnittet 43-45 point, og begge dage var der kun én ekvipage, som ikke fik mindst en 10’er. Niveauet var absolut ikke dårligt, men pointene afspejlede, at der i regelsættet, som skal anvendes til at kåre de bedste ekvipager i Norden, er en meget stram linje. F.eks. er der ikke noget, der hedder ommere, så en forkert øvelse koster 10 point. Der kan ovenikøbet mistes point i flere kategorier ved samme øvelse – f.eks. forkert udført øvelse og manglende samarbejde – så den danske regel, om at der højst kan mistes 10 point på en øvelse, gælder ikke i nordisk klasse. Detaljer, som i Danmark måske vil koste 1 eller 3 point, kan koste 10 point.

Under præmieoverrækkelsen lørdag kom Beatrice Palm specielt ind på skridtlængden – rigtig mange fik 10’ere, fordi de ikke tog korrekte skridt. Et skridt er defineret ved, at der skal være afstand mellem den bageste del af hælen på den forreste fod og den forreste del af tåen på den bageste fod, før det godkendes.

 

Rekordmange deltagere
I de to andre ringe i Roskilde blev der afholdt officielle prøver, der talte til Årets hund. Niveauet var uhyggeligt højt, og i championklassen oplevede vi to af de største prøver nogensinde med 28 deltagere begge dage. Søndag rakte flotte 95 point til at blive nr. 10, hvilket siger alt om, at toppen i dansk rally er meget, meget dygtig.

For mig personligt er det en stor drøm, der er ved at gå i opfyldelse. Det var noget ganske specielt at byde velkommen til nordisk klasse lørdag, den allerførste prøve nogensinde med det nordiske regelsæt, at opleve glæden og entusiasmen ved denne nye udfordring for rallyentusiasterne og opleve, at de hårde bedømmelser blev taget med godt humør. Det er skønt at tænke på, at om kun godt fem måneder bliver det første officielle nordiske mesterskab nogensinde en realitet. Det er et meget stort skridt for rallysporten i Norden.

Vi kigger selvfølgelig også længere frem. Allerede den 28. oktober, dagen efter det nordiske mesterskab, afholder FCI’s rallyudvalg møde i Danmark, hvor vi bl.a. skal evaluere de nordiske mesterskaber – alle medlemmer af FCI’s rallyudvalg er inviteret til at overvære dem – og arbejde videre mod det næste store mål: etableringen af regelsæt for en FCI-klasse i rally, og dermed danne grundlag for at afholde EM og VM i rally.

Der sker virkelig meget i rallysporten i disse år, og DKK er med, hvor det sker.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Paul Lysholdt

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Dansk speciale om franske bulldogs vejrtrækning

23-08-2018 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

DKK’s sundhedsudvalg uddeler hvert år støtte til projekter med fokus på sundhed hos hund. For mange veterinære specialestuderende er det en unik mulighed for at gennemføre studier, der ellers ikke ville have været mulige

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

Tre flotte ældre damer i ringen

14-05-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag formiddag kunne man opleve lidt af en sjældenhed i Roskilde, da grand danois gul/tigret skulle finde den bedste veterantæve. Hele fire hunde var tilmeldt, men kun tre mødte op

Så er billederne fra Vejen online!

23-05-2017 14:52, af Kristine Ulsøe Olsen

Så har vi fået lagt alle billederne fra årets tredje internationale DKK-udstilling online – og det blev ikke til så lidt.Du kan downloade de digitale billeder direkte fra hjemmesiden. Priser fra kr. 99,-

Billeder fra DKK-udstillingen i Ballerup er online

24-09-2013 14:26, af Tine Luther
Nu kan du se og bestille billeder fra Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Ballerup!

Ny flot hjemmeside til Dansk Kennel Klub

09-12-2017 08:24, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dansk Kennel Klub har fået en ny hjemmeside med endnu flere skønne billeder af dejlige hunde. Gå på opdagelse og læs om alle fordelene ved at være medlem af DKK

Er du opdrætter, eller overvejer du at få hvalpe?

31-08-2013 08:02, af Tine Luther
Foredrag: DKK-medlemmer har mulighed for at få opdateret deres viden om parring, drægtighed og sygdomme i forbindelse med drægtighed og fødsel.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.