Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

Endelig står de lune måneder for døren, hvor størstedelen af os bruger mere tid udendørs. Det gælder også vores firbenede venner, som nyder godt af ekstra gåture og leg i naturen. Men i takt med forårets indtræden er der også en række farer, som vores kæledyr kan støde på udendørs, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis:

– Selvom foråret og sommeren er en skøn tid for både kæledyr og mennesker, er det også en tid, hvor hunde- og katteejerne skal være ekstra opmærksomme, da dyrene i de lune måneder kan støde på en række farer i naturen, som i værste fald kan være livstruende, forklarer Hanne Friis, som kommer med en opfordring til, hvad man bør være særligt opmærksom på i foråret.

Giftige forårsblomster

I foråret pibler det frem med fine blomster, som pynter i naturen og i haven. For kæledyrene kan det dog være en knap så spændende affære at komme for tæt på forårsblomsterne, i særdeleshed løgplanter, som blandt andet tæller erantis, vintergækker, tulipaner, påskeliljer, liljekonvaller og almindelige liljer.

– Mange er ikke klar over, at flere af de smukke forårsblomster indeholder giftstoffer i både stængel og blomsterløg. Selv en mindre andel af løget fra en påskelilje er nok til at tage livet af en middelstor hund som for eksempel en golden retriever, og det er derfor vigtigt, at man ikke har opgravede løg liggende tilgængeligt, og at man generelt holder øje med hundens færden, forklarer Hanne Friis.  

Farlige flåter

Flåten er en lille mide med otte ben, der til forveksling minder om en edderkop, men som kan være yderst farlig for vores kæledyr. Den lever af at suge blod fra fugle og pattedyr, og på den måde kan den let overføre sygdomme.

– Når flåterne har bidt sig fast og suger blod, kan de overføre sygdomme, som kan være farlige for hunde og katte. På apoteker og dyrehospitaler kan man heldigvis få flere forskellige præparater, som kan beskytte dyrene mod flåtbid. Det er desuden en god idé altid at børste pelsen grundigt igennem, når dyret har været ude, siger Hanne Friis.

Pas på med gødning

Udover forårsblomster og flåter er det ifølge Hanne Friis også vigtigt at være opmærksom på gødning, som kan udgøre en alvorlig fare for kæledyret. For eksempel kan indtagelse af gødning forårsage mave-tarmproblemer, forgiftning eller i værste fald død hos kæledyr, og derfor anbefales det at opbevare gødning utilgængeligt for kæledyr og rydde grundigt op efter brug.

Skulle uheldet i løbet af foråret være ude, og dit kæledyr støder på nogle af forårets farer, opfordrer Hanne Friis til at reagere hurtigt og kontakte dyrlægen, således dyret kan blive tjekket og få den rette behandling.

Læs også

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Thuja er giftig for hunde

04-10-2022 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Thuja er en almindelig stedsegrøn plante i Danmark, og den indeholder et stof, der er giftigt for både mennesker og hunde

Hjælp – min hund har spist noget giftigt

10-09-2021 15:01, af Astrid Holtet

Hvad kan man gøre, hvis ens hund har indtaget noget potentielt giftigt

Munkebo: Hund døde af tumor - ikke gift

19-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag

Hvad gør du hvis din hund spiser rottegift?

17-01-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Rotter er uønskede gæster, som blandt andet bekæmpes med gift – og indtager hunden denne gift, kan det være livsfarligt 

 

Påskens fristelser er gift for hunde

13-04-2022 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Påskeferien er over os, og selvom vi igen i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne

Må min hund spise vindruer og rosiner?

29-07-2017 13:00, af Anne Ekenberg

Mine vindruer er lige til at plukke. Grønne og saftige og fulde af smag bruger jeg dem i salaten sammen med rucola, feta og ristede pinjekerner. Vi elsker vindruer, men de er og bliver det rene gift for vores hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fyldte internater skaber ventelister for danske hunde

27-09-2024 15:00, af Cecilie Friis Amstrup

Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde-entusiaster brugte ferien på udenlandske udstillinger

30-09-2024 14:15, af Cecilie Friis Amstrup

For mange hundeejere er sommerferien en oplagt mulighed for at slappe af, men for nogle hundeudstillere er det en tid til at rejse og konkurrere på den internationale scene. I år har flere danske hundeejere pakket bilerne og sat kurs mod udlandet for at udstille deres firbenede venner.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

NU må hunde igen være løse på stranden

01-10-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Nu kan din hund igen nyde friheden på stranden! Fra 1. oktober må hunde være løse på de danske strande, men husk at tage hensyn til andre strandgæster og dyrelivet.

Årets Hund 2024 i Rally

03-10-2024 11:29, af Cecilie Friis Amstrup

Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danmark vinder sølv ved historisk VM i rallylydighed

28-09-2024 20:47, af Cecilie Friis Amstrup

Flot holdpræstation sikrer Danmark en plads på podiet ved det første verdensmesterskab i rallylydighed. Fire danske ekvipager har kvalificeret sig til de individuelle finaler.