Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

Endelig står de lune måneder for døren, hvor størstedelen af os bruger mere tid udendørs. Det gælder også vores firbenede venner, som nyder godt af ekstra gåture og leg i naturen. Men i takt med forårets indtræden er der også en række farer, som vores kæledyr kan støde på udendørs, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis:

– Selvom foråret og sommeren er en skøn tid for både kæledyr og mennesker, er det også en tid, hvor hunde- og katteejerne skal være ekstra opmærksomme, da dyrene i de lune måneder kan støde på en række farer i naturen, som i værste fald kan være livstruende, forklarer Hanne Friis, som kommer med en opfordring til, hvad man bør være særligt opmærksom på i foråret.

Giftige forårsblomster

I foråret pibler det frem med fine blomster, som pynter i naturen og i haven. For kæledyrene kan det dog være en knap så spændende affære at komme for tæt på forårsblomsterne, i særdeleshed løgplanter, som blandt andet tæller erantis, vintergækker, tulipaner, påskeliljer, liljekonvaller og almindelige liljer.

– Mange er ikke klar over, at flere af de smukke forårsblomster indeholder giftstoffer i både stængel og blomsterløg. Selv en mindre andel af løget fra en påskelilje er nok til at tage livet af en middelstor hund som for eksempel en golden retriever, og det er derfor vigtigt, at man ikke har opgravede løg liggende tilgængeligt, og at man generelt holder øje med hundens færden, forklarer Hanne Friis.  

Farlige flåter

Flåten er en lille mide med otte ben, der til forveksling minder om en edderkop, men som kan være yderst farlig for vores kæledyr. Den lever af at suge blod fra fugle og pattedyr, og på den måde kan den let overføre sygdomme.

– Når flåterne har bidt sig fast og suger blod, kan de overføre sygdomme, som kan være farlige for hunde og katte. På apoteker og dyrehospitaler kan man heldigvis få flere forskellige præparater, som kan beskytte dyrene mod flåtbid. Det er desuden en god idé altid at børste pelsen grundigt igennem, når dyret har været ude, siger Hanne Friis.

Pas på med gødning

Udover forårsblomster og flåter er det ifølge Hanne Friis også vigtigt at være opmærksom på gødning, som kan udgøre en alvorlig fare for kæledyret. For eksempel kan indtagelse af gødning forårsage mave-tarmproblemer, forgiftning eller i værste fald død hos kæledyr, og derfor anbefales det at opbevare gødning utilgængeligt for kæledyr og rydde grundigt op efter brug.

Skulle uheldet i løbet af foråret være ude, og dit kæledyr støder på nogle af forårets farer, opfordrer Hanne Friis til at reagere hurtigt og kontakte dyrlægen, således dyret kan blive tjekket og få den rette behandling.

Læs også

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Ni farlige forårsblomster

11-03-2022 13:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret nærmer sig, og det er skønt. Men med foråret lurer også mange farer. Her får du en liste over nogle forårsblomster, som er giftige for hunden

Jul uden chokolade

18-12-2011 08:19, af Tine Luther
Julens fristelser er mange. En af dem er chokolade. Fald ikke for fristelsen til at stikke din 4-benede ven en stang chokolade, for gudespisen er giftig for hunde. Chokolade er den største kilde til forgiftning blandt de danske hunde, og selv meget små doser forgifter.

På jagt efter hundemishandler i Malmø

02-02-2024 10:16, af Anne Cecilie Sohl

I den sydsvenske by Malmø har man i årevis jagtet en eller flere personer, der tilsyneladende ikke bryder sig om hunde. I december kom man tæt på at afsløre gerningsmanden, men sagen er desværre ikke slut endnu. 

Thuja er giftig for hunde

04-10-2022 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Thuja er en almindelig stedsegrøn plante i Danmark, og den indeholder et stof, der er giftigt for både mennesker og hunde

Hjælp – min hund har spist noget giftigt

10-09-2021 15:01, af Astrid Holtet

Hvad kan man gøre, hvis ens hund har indtaget noget potentielt giftigt

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Hvad gør du hvis din hund spiser rottegift?

17-01-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Rotter er uønskede gæster, som blandt andet bekæmpes med gift – og indtager hunden denne gift, kan det være livsfarligt 

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.