Motivation – det der driver værket

01-05-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvad motiverer din hund?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når man træner med sin hund, kan man nogle gange opleve at den ikke er helt så motiveret for at arbejde som den plejer, eller at den meget hellere vil lave noget andet end lige dét, man gerne vil have den til. Kernen i problemet handler om motivation. Motivation er et begreb i biologien, der beskriver en indre tilstand, som tørst, sult eller brunst, og motivationen gør hunden mere eller mindre modtagelig over for påvirkninger udefra. Er hunden sulten vil mad være meget motiverende for den – det vil sige at den vil gøre meget for at få fat i noget at spise. Er den mæt, vil motivationen for at få noget mad derimod være lille. Det vil altså sige, at hundens indre tilstande vil gøre den mere eller mindre motiveret for at opnå bestemte ting.

Find ud af hvad der motiverer hunden

Virker hunden ukoncentreret når I træner, kan det være at du skal se på hvilken belønning du bruger. Ved at finde ud af hvad hunden er motiveret for, kan vi finde frem til hvordan vi bedst belønner den. Er hunden sulten, vil den være motiveret for at få godbidder, og de vil virke godt som belønning. Har hunden derimod en masse ophobet energi og lyst til at lege, vil leg med et stykke legetøj være noget den er motiveret for at opnå. Ved at finde ud af hvad hunden er mest motiveret for, kan du finde frem til hvordan den bedst belønnes.

Når verden er spændende

Alle ejere oplever at hunden engang imellem er mere interesseret i det der sker omkring den, end at træne – og igen kommer motivation ind i billedet. Er hunden mest motiveret for at få godbidden, man har i hånden, eller for at lege med de andre hunde rundt omkring den? Dét kan være afgørende for, hvorvidt hunden koncentrerer sig om træningen eller hellere vil hen til legekammeraten, der står lidt længere henne. Jo bedre belønninger du kan finde frem, jo større er sandsynligheden for at du kan konkurrere med legekammeraten og få hunden til at fokusere på dig.

Motivationen er ikke statisk

Dét der motiverer en hund i dag, er ikke nødvendigvis det samme som dét der motiverede den i går, eller for bare to timer siden. Er den sulten vil mad være motiverende indtil det øjeblik, hvor den er mæt. Er den legesyg, vil leg være motiverende indtil den er træt. For at finde den bedste belønning, skal du altså hele tiden have øje for hvad der motiverer din hund lige nu og her. Er den sulten, mæt, eller legesyg, eller er det noget helt tredje, der fylder? Kan du finde frem til det, kan du let forbedre dine belønninger og dermed hele jeres træning.

 

Læs også

BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Læsehunde kan øge børns lyst til at læse

07-04-2019 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Studie peger på, at tilstedeværelsen af en hund, kan øge børns motivation til at læse og hjælpe på deres koncentration

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Påskens fristelser kan være farlige for din hund

10-04-2014 15:45, af Tine Luther
Påsken er en tid med god mad, chokolade og andre lækkerier. Men fed og salt mad kan være skadeligt for din hund og nogle godbidder, som eksempelvis mørk chokolade kan tilmed være livsfarligt.

Hundetræning forebygger aldersrelaterede kognitive problemer hos ældre hunde

06-01-2022 08:52, af Astrid Holtet

Hundetræning kan forebygge eller udskyde en aldersrelateret nedgang i hundens kognitive evner, viser ungarsk studie

6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Vind foder og godbidder fra Oliver´s

07-06-2013 19:02, af Rikke Larsen
Vind 13,5 kg af OLIVER'S nye kornfrie hundefoder + 4 poser af vores mest populære godbidderpopul

Vinderen af Lakse Kronch-konkurrencen er fundet

13-10-2014 09:05, af Vibe Madsen
Den heldige vinder af kornfrie godbidder fra Kronch, Henne Petfood, er nu fundet

Vind flotte præmier til din hund

14-09-2012 16:13, af Simone Strandet Sørensen
Du kan nu deltage i Best Friends konkurrence om lækre godbidder fra den populære WellDone familie.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Indmønstrede gårdhunde er med til at sikre racens sundhed i fremtiden

18-06-2025 15:31, af Helene Riisgaard Pedersen

Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En euforisk weekend i mudder, motion og hundekærlighed

20-06-2025 06:23, af Julie Valentin Møland

K9Biathlon For Alle forvandlede Ledreborg Slot til Danmarks mest logrende festivalplads.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Vejen: Glad engelsk setter skrev historie

21-06-2025 20:39, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

Vejen: Blændende borzoi viste vejen frem på første udstillingsdag

20-06-2025 20:04, af Cecilie Friis Amstrup

Fredagen i Vejen bød på solskin, hundeglæde og en energisk borzoi, der løb med dagens Best in Show-titel ved Dansk Kennel Klubs første udstillingsdag. 

Vejen: Unge talenter strålede i sommervarmen

21-06-2025 19:44, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.