BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

Copyright Ridehesten.com

En skolehund er en specialtrænet hund som kan indgå i skolen for, at fremme trivsel og indlæring for eleverne. En skolehund kan hjælpe med at opnå specifikke læringsmål eller i både kortere og længere forløb, hvor der eksempelvis arbejdes med motivation, ensomhed eller at styrke troen på sig selv. Målet er, at give eleverne på skolen endnu bedre rammer for læring og trivsel.

I arbejdet med børn og unge med autismediagnosen har en skolehund vist sig, at have en meget positiv effekt.


Når interessen for hunde forenes med læring og fortrolige samtaler
Jeg har ad flere omgange oplevet den magi samværet med dyr, og i dette tilfælde hunde kan skabe for mennesker. Både på egen krop og sind men også i mit arbejde som professionel.
På min tidligere arbejdsplads har jeg haft mulighed for et par gange, at have min hund, Riley, med til tid med en enkelt elev (1:1) og som et element i undervisningen for hele klassen. Jeg oplevede her, hvilken forskel det kunne gøre både for elevernes fokus og ro. Derudover har jeg også arbejdet med ridefysioterapi, hvor det er hesten, som er den bærende del i arbejdet. At arbejde med heste er selvsagt noget andet end hunde og når vi taler ridefysioterapi er der også noget fysisk træning indover, men den helt forunderlige måde hesten også kan hjælpe mennesker psykisk på er meget lig den samme som når vi bruger hunde.

Copyright Ridehesten.com


Den første gang jeg selv oplever, hvad hundens nærvær kan gøre for mennesker er tilbage i 2013. Jeg har lige søgt ind på pædagoguddannelsen og er i virkeligheden ikke helt sikker på, hvad jeg vil med mit liv. Denne dag er jeg ude at køre i tog med min gamle hund Joey. Joey var en lille dansk/svensk gårdhund som altid var med mig. Set i bakspejlet var hun jo nok min egen lille terapeut, og hun har uden tvivl været årsagen til min store interesse for hunde og deres adfærd den dag i dag. Nå, men vi sidder i toget sammen, hun sidder på mit skød som hun plejer, og der er en fri plads ved siden af os. Efter et stop, hvor der er steget en del mennesker på kommer en ung fyr hen og spørger mig, om han må sidde på den ledige plads ved siden af os, hvilket jeg selvfølgelig siger ja til. Der går et par minutter efter han har sat sig før Joey kigger på ham… Jeg husker ikke selv hvilket udtryk, han havde, men hun må have vurderet han havde brug for lidt ’’hjælp’’. Hun lægger sig ned på mig og hviler hovedet over på hans ben. Jeg starter med at undskylde, men det var slet ikke nødvendigt, for den unge fyr synes det var helt ok. Vi begynder at snakke og før vi har set os om er der gået en time.
Den unge fyr her fortæller mig en hel del om sin barndom og opvækst, han har bestemt ikke haft det let ,og jeg husker han blandt andet fortalte om anbringelser og vold. Kort sagt så åbnede han virkelig op, noget der måske ville være underligt at gøre til en helt fremmed, men det faldt så naturligt, fordi Joey var der. Før vi sagde farvel, og han steg af toget sagde han: ,,Tak fordi du lyttede. Jeg er sikker på, at du nok skal blive en god pædagog.’’
Det sker af og til jeg tænker tilbage på denne episode med den unge fyr, hvad der mon er blevet af ham og hvordan han mon har det her 10 år efter. Hans fortælling og de ord han efterlod gjorde i hvert fald indtryk på mig. For jeg blev færdiguddannet social- og specialpædagog, jeg gør mit bedste for stadig at lytte, og jeg har nu mulighed for, at bruge et helt fantastisk redskab i mit arbejde nemlig hunden.
 

Copyright Ridehesten.com


I januar i år 2023 fik vi James hjem, en golden retriever dreng som skal bo sammen med mig og min familie. Med tiden skal han lære, at være skolehund. James er lige nu kun en hvalp, så i starten vil han tilstedeværelse på selve skolen primært handle om, at lære hvordan det er at være der. Han vil komme på besøg en gang i ugen, hvor han derudover går til særligt tilrettelagt træning målrettet sit kommende job.

Mit næste blogindlæg vil omhandle: En god skolehund er også en god familiehund

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

K9 Biathlon: Ros til den korte rute

05-09-2020 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Yasmin Bøllehuus Rasmussen og hendes hund Riley var meget tilfredse med den rute, de prøvede ved K9 Biathlon for alle på Vilhelmsborg

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Podcast: Yasmin, Riley og weightpull

21-12-2022 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dette nye podcastafsnit kan du høre Yasmin Bøllehuus fortælle om weightpull og om hvordan man dyrker sporten på en sund måde for hunden

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?