Det er jo helt magisk, hvordan et andet individ med fire ben, pels og uden verbalt sprog kan påvirke os positivt i så høj en grad, at det mærkbart forbedrer livskvaliteten og samtidig er målbart. Nu handler det altså ikke længere om, at du bare godt kan lide hunde eller synes, de ser søde ud. Faktisk kan de hjælpe dig med helt konkret at få det bedre.
Jeg synes, det er meget interessant, hvordan samværet med hunden kan være gavnligt for os mennesker, især når det er videnskabeligt bevist. For en ting er, at jeg godt kan lide hunde og er særligt glad for mine egne to, indimellem endda så glad, at det er svært for min omgangskreds af ikke hunde-mennesker at forstå, så kan de virkelig gøre en forskel for min livskvalitet. Når vi som i dette tilfælde ligefrem har målt os frem til den positive indvirkning hundene har på os, har vi resultatet sort på hvidt, hvilket jeg ikke synes kan diskuteres.
I løbet af min uddannelse til certificeret terapihundefører lærer jeg enormt meget. Jeg er vild med at dykke lidt ekstra ned i nogle af emnerne, vi har, og læse lidt udover det, som er obligatorisk. Netop her fandt jeg ud af følgende, som bare giver SÅ meget mening for, hvorfor jeg helt ubevidst har haft et behov for at have lidt ekstra hyggetid med hundene efter en lang arbejdsdag. Og at der ikke skulle meget mere end et enkelt ’’hunde-kram’’ til, for at jeg var ladet op igen.
Jeg begyndte også at observere, hvordan hundene valgte til og fra i forhold til, hvordan jeg lige havde det. Hvilket faktisk har gjort mig mere bevidst om, hvordan jeg egentlig har haft det.
I takt med at jeg blev mere bevidst om det, begyndte jeg at bruge hundene, hvis jeg havde brug for det. En af de ting, jeg ændrede på, var at indføre en fast rutine for mig selv, hvor en af hundene ligger ved mig i 10 minutter før jeg skal sove, hvilket både har givet mig ro og faktisk også har hjulpet mig til en bedre nattesøvn.
”Mængden af stresshormonet kortisol og koncentrationen af noradrenalin og adrenalin samt niveauet af angst sænkes efter blot 8-16 minutter sammen med en hund, og det er gældende, hvad enten det er tale om ens egen hund (kæledyr) eller en fremmed hund såsom en professionel terapihund.’’
Kilde: Cole et al., 2007; Fine, 2010; Freidmann &Son, 2009; Odendaal & Meintjes, 2003
Jeg forestiller mig, at dem som læser denne blog, selv har (eller har haft) hund og derved allerede har mærket, hvilket god effekt deres egen hund har på dem. Forskningen viser også, at den positive effekt opnås langt hurtigere når det er vores egen hund, og vi har en relation til den. Selv en professionel terapihund kan dog på forholdsvis kort tid gøre en forskel.
Når James er med mig på arbejde, deler jeg ham med både elever og voksne, som er på skolen. Han har altid været glad for alle mennesker, han møder på sin vej, hvilket gør, at han hurtigt skaber en relation til dem, han er sammen med. Det i sig selv gør ham nem at arbejde med indenfor vores område.
Dette skoleår er han med en dag om ugen, og de sessioner, vi har, er altid tilpasset den/de enkelte elever/grupper, vi arbejder med. Vi kan altså have helt korte sessioner på blot 5-10 minutter men også op til 20-30 minutter. Det er ikke altid, at det er selve nussetiden, som gør den store forskel for eleverne, faktisk kan det også bare være dét, at James er til stede i rummet og han finder roen, hvilket smitter af på eleverne.
Den kommende tid, vi går ind i, bliver rigtig spændende. Det er nemlig eksamenstid. Sidste år var vi med til nogle terminsprøver, hvor James både var selve motivationen for, at eleven kunne komme afsted om morgenen og gav roen til, at eleven kunne koncentrere sig om opgaven, da prøven gik i gang.
Hunde er bare fantastiske med hele deres måde at anskue omverdenen på! De er fuldstændig ligeglade med om du er rig eller fattig, stor eller lille, eller har lilla eller brunt hår. De ser ikke, at du måske ikke ligefrem er den bedste udgave af dig selv, når du står op om morgenen. De tager dig lige, som den du er og beriger dig der fra med al deres kærlighed. Måske er det også en af årsagerne til, at de er så fantastiske at være sammen med?
Uanset om du har en diagnose eller ej kan din hund altså hjælpe dig.
Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Westminster Kennel Clubs enorme udstilling er netop slut. Vinderen blev en pudel, men det er en golden, der har stjålet opmærksomheden
Under Nitra Dog Show i Slovakiet blev det danske flag vist frem, da to danskopdrættede juniorhunde snuppede podieplaceringer i Store Ring alle tre dage.
I USA bliver en golden retriever udråbt som den ældste nulevende golden retriever. Hunden blev 20 år tilbage i april
Lørdag den 21. september 2024 vil altid stå som en mindeværdig dag for Simone Storgaard og Birgitte S. Jensen fra Kennel GoldZone. På dagen, hvor deres golden retriever Verner fyldte to år, formåede han ikke kun at blive Bedst i Racen (BIR) ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde, men han opnåede også sin danske championtitel.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste