Kan din hund holde temperaturen nede?

02-06-2021 15:49, af Astrid Gerd Holtet

Hundens primære værktøj til at styre kropstemperaturen er åndedrættet – og hunde med en begrænset vejrtrækning er derfor i større risiko for hedeslag

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi mennesker får det for varmt, begynder vi at svede – når den våde sved fordamper, afkøler det os, og på den måde forhindrer det kroppen i at overophede. Denne mekanisme er livsnødvendig, for mange af kroppens vigtige biologiske processer fungerer bedst indenfor et helt bestemt temperaturinterval, og bliver kroppen for varm – eller for kold – kan den ikke fungere som den skal.

I stedet for sved bruger hunde primært vejrtrækningen til at holde temperaturen på et fornuftigt niveau – når hunden får det for varmt begynder den at trække vejret hurtigt. Denne hurtige udveksling af luft mellem lungerne og omgivelserne hjælper til at modvirke at hundens kropstemperatur bliver for høj.

Problemer med vejrtrækningen øger risiko for hedeslag

Som følge af vejrtrækningens centrale rolle i termoreguleringen, er hunde med vejrtrækningsproblemer i særlig risiko for overophedning, når temperaturen udenfor stiger. Det gælder blandt andet de kortsnudede racer, med eksempelvis for snævre næsebor eller problemer med ganen og luftrøret, der kan begrænse hundens vejrtrækning. Hunde med andre lidelser i luftvejene, som blandt andet lungesygdom, er ligeledes i øget risiko for hedeslag.

Symptomer på hedeslag hos hund

Hvis hundens vejrtrækning ikke fungerer optimalt, og den dermed ikke kan holde sin kropstemperatur tilpas lang nede, når det bliver for varmt, vil den i sidste ende kunne udvikle et livstruende hedeslag. Problemer med hedeslag hos hunde i Danmark ses især hvis hunde glemmes i varme biler, men kan dog også ses ved hunde, der er meget aktive i varmt vejr – især hos hunde med en begrænset vejrtrækning,

Udvikler en hund hedeslag, vil det blandt andet kunne ses, at:

  • Hunden virker urolig og søger kolde områder eller vand
  • Halsen (overfladisk vejrtrækning)
  • Tørre og røde gummer
  • Høj puls
  • Hunden virker konfus eller forvirret
  • Savlen
  • Hunden virker sløv eller svær at komme i kontakt med
  • Hunden falder om
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Opkast
  • Diarré – eventuelt med blod

Mistænker du at din hund er ved at udvikle et hedeslag, bør du straks kontakte den nærmeste dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Lad os se din vandhund

28-06-2020 14:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det har været dejligt vejr den sidste tid. Derfor er der nok flere af jer, der har været i vandet med hundene. Lad os se jeres bedste billeder

Efterlad aldrig din hund i en kold bil

09-12-2022 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser

Plej din hunds sommer-hud

14-08-2016 12:10, af Tine Luther
Hvis din hund klør sig hele tiden, kan det være tegn på, at den har hudproblemer. Risikoen er større om sommeren på grund af varme og fugt.

Sommertiden kan være farlig for din hund

02-08-2021 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er så småt ved at gå på hæld, men mon ikke der stadig venter nogle varme dage, hvor mange danskere og deres kæledyr tilbringer størstedelen af tiden udendørs. I de varme måneder er det dog ekstra vigtigt at være opmærksom på vores hunde, da sommeren kan være farlig for de firbenede væsner

Hvert år dør hunde af hedeslag i biler

16-06-2012 09:23, af Tine Luther
Selvom du parkerer i skyggen og ruller vinduerne ned, kan en udendørstemperatur på bare 20 grader gøre, at kabinen forvandles til en sauna. Det kan være livstruende for din hund.

VEJEN: HUSK NU: Ingen hunde i bilerne

20-08-2023 10:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er varmt i dag, og derfor er det rigtig vigtigt, at hunde ikke efterlades i bilerne. 

Endnu en hund i varm bil

05-08-2022 13:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så skete det igen. Torsdag sad en hund i brandvarm bil i mindst 12 minutter. Det er ikke i orden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse