Mange hundeejere har nok oplevet at sidde derhjemme og pludseligt reagerer hunden på noget, som man ikke selv kan høre. Det sker fordi hundens øre kan høre lyde, som menneske-øret ikke kan opfange.
Hvordan hører hunden?
Lyd bevæger sig som bølger igennem luften. Når disse bølger rammer hundens øre, bevæger de sig ned i øregangen og rammer trommehinden. Trommehinden sættes i bevægelse og denne bevægelse forplantes til mellemørets knogler. Knoglerne sender bevægelsen videre til det indre øre, hvor den bliver opfanget af ørets nerve, og sendt som elektrisk signal til hjernen.
Hvordan lyder verden for hunden?
Hvor mange svingninger lydbølgerne laver, har betydning for hvilken tone lyden har. Er der mange svingninger, giver det en høj tone, mens er der få, giver det en lav tone. Hyppigheden af disse svingninger kaldes for frekvensen, og måles i hertz. Enheden hertz, angiver hvor mange svingninger, lydbølgen laver per minut.
Det er ikke alle frekvenser øret kan opfange. Menneskets øre kan høre mellem ca. 20 til 20.000 hertz. Hunden derimod kan høre op til 40.000 eller 50.000 hertz, og nogle racer formentligt endnu højere. Det vil altså sige, at hunden kan høre toner, langt højere end det menneskelige øre. Disse frekvenser kalder vi for ultralyde.
Selvom hunden kan høre flere toner end vi kan, er de dog ikke så gode til at skelne de toner, som vi taler i, fra hinanden. Det vil altså sige, at de kan have svært ved at skelne det ene ord, fra det andet, når vi snakker i vores normale toneleje.
Ud over at kunne høre de høje toner, er der også forskel på hvilke lydstyrke øret kan opfange, og det betyder at hunde-øret kan høre lyde, der er op til fire gange så langt væk, som det vi kan høre.
Hundens øret overgår altså på mange måder menneskets, og derfor kan vi ofte stå i situationer, hvor hunden kan høre lyde vi ikke kan – og gennem historien har vi udnyttet denne egenskab hos hunden, både til jagt og til vagt.
Så næste gang din hund reagerer på noget ude i mørket, som du ikke kan høre, er det formentligt et resultat af den forskel, der er på hunden og menneskets hørelse.
Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere
Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes
Nyt studie fra Københavns Universitet viser foruroligende tal om danske familiehundes sundhed
Mange danskere har en hund stående øverst på ønskelisten. Men hvis du lever med et stramt budget, kan det være svært at udvide familien. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan holde udgifterne til en ny hund på et minimum
Spondylose kaldes også nogle gange for rygslitage, og ses som pålejring af ekstra knoglevæv uden på rygsøjlen. Mange hund lever med tilstanden hele livet uden at få problemer, mens andre kan udvikle problemer med smerte og halthed. Vi ser lidt nærmere på sygdommen og hvad der gør forskellen
Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk
I Hillerød måtte en patrulje lørdag befri en hund, der var efterladt i en varm bil
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.