Hvad gør du hvis din hund spiser rottegift?

17-01-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Rotter er uønskede gæster, som blandt andet bekæmpes med gift – og indtager hunden denne gift, kan det være livsfarligt 

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det meste rottegift indeholder et stof, der forhindrer rottens blod i at størkne – og desværre har det den samme effekt hos andre dyr. Hunde der indtager giften, enten direkte eller gennem forgiftede gnavere, kan derfor udvikle en livstruende tilstand.

Giften virker ved at hæmme blodets evne til at klumpe sig sammen, og lappe de små huller i dyrets blodkar, der hele tiden opstår – og når hullerne ikke længere bliver lappet, udvikler dyret hurtigt livstruende indre blødninger. 

Blodmangel, blodig diarré og blå mærker

Symptomerne på forgiftning med rottegift udvikler sig som regel inden for et par dage. De er alle relaterede til indre blødninger, og er blandt andet blodig opkast og blodig diarré, samt små og store blå mærker på huden. Hvis hunden taber blod ud i bughulen, kan den også udvikle smerter i maveregionen. Derudover kan den blodmangel, der opstår, give blege slimhinder – det ses tydeligst i mundhulen og på gummerne. Halthed som følge af blødninger i leddene kan i nogle tilfælde også ses.

Reager hurtigt!

Umiddelbart efter indtagelsen, kan hunden få et brækmiddel, der får den til at kaste op. På den måde kan man nogle gange forhindre at giften bliver optaget i kroppen, og på den måde undgå at hunden udvikler problemer med indre blødninger.

Er skaden sket, og giften er optaget, kan hunden behandles med vitamin K, der kan genoprette blodets evne til at størkne. Har hunden tabt meget blod, kan det også være nødvendigt med blodtransfusion.

Prognosen kan være god

Reagerer man hurtigt, og får igangsat den rigtige behandling, er sandsynligheden for at hunden kommer sig forholdsvis stor – og mange hunde kommer sig endda uden varige mén. Mistænker man at ens hund har spist rottegift, bør man derfor altid kontakte ens dyrlæge med det samme, for at give hunden de bedste chancer for at komme sig.

 

Læs også

Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Forgiftninger: 3 ting du skal passe på om efteråret

14-09-2022 10:04, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?  

Pas på – anemoner er giftige for hunde

23-04-2022 09:20, af Astrid Gerd Holtet

Foråret er lige om hjørnet og med foråret følger fine farverige blomster, men mange af blomsterne er giftige og kan være dødelige for hunde – én af de blomster, som hundeejere skal være særligt opmærksomme på, er anemonen   

Hund stjålet i Åbenrå

29-03-2011 10:34, af Anne Kristine Tollestrup
Lørdag blev en bichon frisétæve stjålet på gågaden i Åbenrå.

Flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme

26-05-2012 09:08, af Tine Luther
Sommertid er lig med masser af træning og spændende aktiviteter uden for sammen med din hund. Men der er god grund til at være ekstra opmærksom på flåter. De små dyr kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og hunde, og disse sygdomme kan få alvorlige konsekvenser – også for din hunds evner på træningspladsen. Alle hundeejere opfordres derfor til at tage en række forholdsregler mod flåtbid.

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

Din hund ryger med

14-10-2014 12:36, af Tine Luther
Skadelige virkninger af passiv rygning er ikke forbeholdt mennesker – selvfølgelig kan den passive rygning også skade dyr.

Kvinde donerer hvalp til dreng, der mistede sin hund under brand

17-01-2015 15:43, af Tine Luther
En amerikansk kvinde blev få berørt over at høre, at en dreng havde mistet sin hund, at bestemte sig for at give ham en ny.

Fredagsquiz: Hvad ved du om engelsk cocker spaniel

23-02-2018 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Den engelske cocker spaniel er en smuk hund. Men hvad ved du egentlig om den? Prøv denne uges fredagsquiz. 

Forfrossen hund reddet af politiet

23-01-2014 13:27, af Tine Luther
Af uvisse årsager var en lille hund efterladt i kulden i ejerens have. En nabo slog alarm, og politiet tog sig af hundens optøning.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.