Det er velkendt at fedt kan medføre overvægt og en lang række sygdomme, også hos vores hunde. Fedt er dog alligevel en nødvendighed og et godt hundefoder skal derfor have et vist niveau af fedt.
Fedt er et livsvigtigt næringsstof
Sammen med protein og kulhydrater, tilhører fedt gruppen af energigivende næringsstoffer, og fedt har flere vigtige funktioner i kroppen. Først og fremmest er fedt en vigtig del af alle kroppens celler, og en vigtig kilde til energi. Derudover indgår fedt, blandt meget andet, i dannelsen af forskellige hormoner, og hjælper til optagelse og lagring af de fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K). Kan kroppen ikke bruge alt det fedt hunden spiser, lagres det som fedtdepoter, og kan frigives og bruges senere, hvis nødvendigt. Problemet med fedt opstår, hvis disse depoter bliver for store.
De vigtige fedtsyrer
Fedt består af fedtsyrer – og nogle af dem er vigtige for hundens sundhed. Det gælder især fedtsyrerne omega 3 og omega 6. Disse fedtsyrer findes især i olie fra fisk. Omega 3 og omega 6 fedtsyrer har en række positive effekter på blandt andet pels, led, hjerne og hjertet.
Energibehov er varierende
Hvor meget fedt en hund har brug for, er meget individuelt. Er hunden meget aktiv, har den brug for meget energi – og for disse hunde er fedt en god energikilde. Derudover kan ældre eller syge hunde, blandt andet have særligt gavn af en øget mængde omega 3 og 6 fedtsyrer.
De fleste familiehunde, lever et liv med et lavt eller moderat energiniveau, og for dem gælder det om at begrænse mængden af overflødigt fedt, for at undgå at det sætter sig som fedtdepoter, og dermed gør hunden overvægtig. Overvægt kan nemlig medføre en lang række sygdomme og kan forkorte hundens levetid og livskvalitet væsentligt.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Nyt studie fra Københavns Universitet viser foruroligende tal om danske familiehundes sundhed
Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere
I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed
Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.