Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Copyright Ridehesten.com

Den mest almindelige årsag til overvægt er, at hunden over en længere periode indtager for meget energi i forhold til, hvad den forbruger. Det er en sundhedsfare for kæledyret, da overvægt ofte har en negativ indvirkning på dyrets sundhed og livskvalitet.

- Mange ejere synes, at deres buttede hund ser sød ud på samme måde, som vi bliver tiltrukket af søde og buttede babyansigter. Men det er anderledes med kæledyr - et enkelt ekstra kilo kan svare til så meget som 16 ekstra kilo på et menneske, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

Hvad skal man kigge efter som hundeejer

Dyrlæger bruger blandt andet talje, mave og ribben som indikatorer på om hunden er overvægtig og det kan du også gøre.

- En hund i god form har en talje, der kan ses oppefra, og en mave, der spidser ind op mod lysken, når den ses fra siden. For at bestemme kropstilstanden er det vigtigt at bruge både øjnene og føle med hænderne. Hvis din hund er langhåret, er det især vigtigt at mærke med hænderne langs taljen og maven, siger Karine Eliasson.

- Hvad angår ribbenene, kan du her bruge dine egne hænder som reference. Hvis hundens ribben føles som dine knoer, når hånden er knyttet, så er den sandsynligvis for tynd. Hvis ribbenene i stedet føles som toppen af din hånd, når hånden er udstrakt, kan det indikere en god kropsbygning og god vægt. Men hvis ribbenene føles skjult bag en masse væv som i din håndflade, er dette ofte et tegn på, at din hund er overvægtig.

Rigtigt foder og leg

Er din hund blevet overvægtig er det vigtigt at tage aktivt hånd om problemet, for at give din hund så langt og godt et liv som muligt. Her er dyrlægens tre bedste tips til at hjælpe.

Vej maden og portionerne af:

Det er vigtigt at din hund ikke selv bestemmer, hvor meget den spiser i løbet af dagen. Mange hunde overspiser, hvis de får fri adgang til mad. 

- Det bedste er at veje al dagens mad om morgenen, og portionerne ud i løbet af dagen. Hele husstanden skal vide hvornår og hvor meget mad hunden skal have, så den ikke får for meget. Hvis din hund får godbidder, bør du ideelt set trække det fra dagsrationen, eller give godbidder, der er små eller har en lav kalorieværdi, så kalorieindtaget er afbalanceret, siger Karin Eliasson.

Leg og motion:

Gåture, leg, forhindringsbaner og motion er vigtigt for at holde din hund sund.

Giv det rigtige foder:

Det er vigtigt at give det rigtige foder, der er tilpasset din hund. Der er forskellige behov på forskellige stadier i en hunds liv, og det er vigtigt at huske på. 

- Faktorer, der spiller ind og spørgsmål, man kan stille, er, om ens hund tilhører en stor race eller en lidt mindre race. Hvilken alderskategori tilhører din hund og er han eller hun kastreret. Husk også på, om dit kæledyr er meget aktivt og tilbringer mest tid udendørs - eller mindre aktiv og tilbringer mest tid inde. Har din hund måske en sart mave eller er der andet man skal tage højde for, rådgiver Karin Eliasson.

Kontakt en dyrlæge

Er du i tvivl om din hund er overvægtig, så kontakt din dyrlæge og få professionel rådgivning.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.