Hul i hjertet

07-11-2021 09:03, af Astrid Holtet

Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens hjerte er opdelt i to dele – en højre og en venstre hjertehalvdel. Højre del af hjertet sender uiltet blod ud til lungerne, hvor blodet iltes og føres tilbage til hjertets venstre side. Den venstre side af hjertet sender derefter det iltede blod ud i kroppen, så alle kroppens celler kan få den ilt de har brug for.

Når hunden har hul i hjertet
De to hjertehalvdele er adskilt fra hinanden af en skillevæg. Hos nogle hunde udvikles denne skillevæg ikke ordentligt, og det kan blandt andet resultere i små huller i væggen mellem højre og venstre hjertekammer. Denne tilstand kaldes for ventrikulær septaldefekt (VSD) eller ”hul i hjertet”. Hullerne medfører at noget blod kan løbe fra venstre side af hjertet til den højre side.

Betydning af sådanne huller afhænger i høj grad af hullets størrelse. Meget små huller kan være forholdsvis uproblematiske, mens store huller kan forstyrre, hvordan blodet pumpes rundt, i sådan en grad, at hjertet belastes. I alvorlige tilfælde kan belastningen af hjertet resultere i hjertesvigt.

Symptomer på ventrikulær septaldefekt
Når blodet løber igennem skillevæggen, vil det give en forstyrrelse af blods strømning. Denne turbulens vil dyrlægen kunne høre som en mislyd på hjertet, når der lyttes med et stetoskop. Selvom hunden er født med problemet, vil mange hunde ikke udvikle symptomer før senere i livet. Graden af symptomer afhænger af, hvor store hullerne er.
 

Blandt de mest almindelige symptomer er blandt andet

  • Hunden bliver hurtigt træt, når den er fysisk aktiv
  • Hunden virker stakåndet eller har åndenød
  • Hunden hoster
  • Hunden ser ud til at mangle energi
  • Hunden sover meget
  • Hunden er mindre end sine kuldsøskende

Copyright Ridehesten.comIllustration: ShutterstockFremtiden for en hund med ventrikulær septaldefekt
Hvordan fremtiden ser ud for en hund med VSD afhænger i høj grad af, hvor stort hullet er. Små huller kan være uproblematiske, mens større huller kan føre til, at hjertet har en nedsat pumpeevne og i sidste ende kan det resultere i hjertesvigt. Kompromitteres hjertets pumpevne kan hunden hjælpes med hjertemedicin.

Læs også

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Familien DeAngelis’ stjerne charmerede sig til tops

02-12-2024 09:57, af Cecilie Friis Amstrup

Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Et helt unikt venskab

20-02-2014 09:19, af Anne Kristine Tollestrup
Se filmen, der fortæller historien om Owen, der levede et isoleret liv på grund af en sjælden genetisk sygdom. Lige indtil den tre-benede hund Haatchi, vendte op og ned på syv-årige Owens liv.

Norsk Kennel Klub tager drastisk beslutning

10-09-2019 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag holdt kennelklubben i Norge ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde. De besluttede blandt andet, at der ikke skulle sendes landshold til konkurrencer i udlandet

Uldtotten Max er en ægte dyrehelt

30-10-2015 08:26, af Tine Luther
Den lille hund Max er kåret til ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt. Max forhindrede gigtsyge Kathrine Nielsen i at ende i en kørestol, da hun som barn fik konstateret den smertefulde sygdom kronisk leddegigt.

Importerede gadehunde med rabies

25-10-2013 10:36, af Tine Luther
Importerede gadehunde har medbragt rabies til Holland. Det får den danske fødevarestyrelse til at advare mod import af gadehunde fra lande med den farlige sygdom.

Når hunden bliver døv

03-12-2017 17:32, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes 

Rottesyge kan også smitte hunde

25-02-2018 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Er den mystiske norske hundesyge virkelig mystisk?

09-12-2019 12:00, af Anne Orholt og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste